Bylinky jsou skvělé rostliny, které můžete pěstovat i v zimních měsících, ať už jste nováček nebo zkušený zahradník. Pěstování bylin u vás doma je skvělý způsob, jak mít celoroční přísun čerstvých bylin.

Bylinky aneb jak je doma pěstovat
Bylinky aneb jak je doma pěstovat


Bylinky jsou relativně nenáročné, takže nevyžadují neustálou péči. Jednoduše je umístíte tam, kde je dostatek slunečního světla, a podle potřeby je zaléváte. Nejen, že můžete plody čerstvých bylinek sklízet, ale také dodají vašemu prostoru nádech zeleně a příjemnou vůni.

➡️ Jaké bylinky v zimě pěstovat?

Čerstvá bazalka dodá salátu výjimečnou chuť
Čerstvá bazalka dodá salátu výjimečnou chuť

Mnoho bylin se pěstuje venku jako jednoleté rostliny a celý jejich životní cyklus završí jediné vegetační období. Pokud budete bylinky pěstovat uvnitř prodlužujete jejich život tím, že je zbavíte chladu a převažující tmy zejména na podzim. Tyto podmínky je totiž stimulují k produkci semen ve snaze o rozmnožení.

Pokud chcete během zimy pěstovat doma vlastní bylinky, začněte s jednou z následujících. Těmto bylinkám se uvnitř daří stejně dobře jako pokojovým rostlinám. Níže najdete bylinky pro všechny pěstitele, i ty začínající.

🟢 Bobkový list

Roste jako stálezelený strom nebo keř, jehož listy se používají k ochucení mnoha pomalu vařených jídel např. k dušenému masu. Keře jsou odolné a snadno se o ně pečuje. Pěstování v truhlíkách a květináčích omezuje jejich vzrůst a udržuje je menší.

🟢 Kerblík

Neboli francouzská petržel má jemnou anýzovou příchuť a velmi dobře se mu daří, protože má tendenci se svinout, když v létě vzrůstají teploty. Tato bylinka je oblíbená ve francouzské kuchyni především jako nezbytná součást vaječných pokrmů.

🟢 Pažitka

Cibulovina, která dodává pokrmům jemnou chuť. Běžně se používá v omeletách, letních salátech a bramborovém salátu.

🟢 Oregano

Zvýrazňuje mnoho středomořských a mexických jídel a stává se oblíbeným exemplářem v domácích bylinných zahrádkách. Jemně ochucené květy oregana jsou skvělou ozdobou salátů.

🟢 Petrželová nať

Čerstvá petrželka skvěle ochutí domácí vývar
Čerstvá petrželka skvěle ochutí domácí vývar

Multifunkční klasická italská bylina, která se osvědčila jako kulinářská bylina i pro své praktické účely. Tato bylina bývala často odsunována na kraje talířů, ale nyní se dostává do centra pozornosti právě pro svou chuť. Kudrnatá listová petržel je méně chutná a používá se především jako dekorace. Italská nebo plocholistá petržel je známá svou výraznou chutí.

🟢 Rozmarýn

Roste jako vysoce aromatický stálezelený keř. Jeho výrazná chuť se používá střídmě v pokrmech z jehněčího, vepřového a telecího masa. Zvolte obyčejný zelený rozmarýn místo líbivějších dekorativních typů, které jsou méně odolné. Rostliny rozmarýnu nepotřebují mnoho vody, takže je obtížné je pěstovat; většina lidí své rostliny zbytečně přelévá.

🟢 Tymián

Má opojné aromatické listy, které rostou na nízké stálezelené rostlině. Jeho chuť závisí na zvolené odrůdě. Běžně se používá v masových pokrmech, polévkách a dušených masech.

➡️ Proč doma zakládat bylinkovou zahrádku?

Existují dva důvody pro založení domácí bylinné zahrady, která vám poroste po celou zimu.

1️⃣ Prvním důvodem je touha mít přístup k čerstvým, domácím bylinkám i v zimním období. Domácí bylinky jsou bezpochyby chutnější než čerstvé nebo sušené, zakoupené v obchodě.

2️⃣ Druhým důvodem je udržení jemných trvalek naživu i přes zimu. V zimě klesají venkovní teploty pod bod, který nemusí některé bylinky přežít. Přemístěním do vnitřních prostor (to může znamenat prosté odnesení květináčů dovnitř nebo vyhrabání rostlin a jejich přesazení do květináčů) je chráníte před drsnými podmínkami a udržujete je při životě po další vegetační období.

➡️ Jak doma bylinky pěstovat

Pokud máte správné zásoby a správné podmínky pro pěstování je to jednoduché. K pěstování bylin ve vašem domově budete potřebovat rostliny, které chcete pěstovat, materiál, ve kterém je chcete pěstovat, a nádoby, které vše pojmou.

✔️ Rostliny

Můžete se rozhodnout přesunout zavedené rostliny dovnitř, nebo začít ze semene či množením z řízků. Všechny možnosti mají zřetelné výhody a nevýhody. Nákup semen je levnější, ale semínka vyžadují více času a opečovávání; řízky mají náklady menší, ale potřebujete již vzrostlé bylinky.

✔️ Substráty

Důležitý je výběr kvalitního substrátu podle typu pěstební nádoby: slouží jako zásobárna vlhkosti a živin, poskytuje prostor pro vzduch kolem kořenů a poskytuje rostlinám podporu ukotvením kořenů. Kokosové směsi a komerční substráty jsou dva nejběžněji používané pěstební substráty.

Kokosová směs se skládá z hnědých a bílých vláken, která se nacházejí mezi skořápkou a vnějším povlakem kokosového semene. Komerční substráty jsou směsí přísad, které se obvykle skládají z rašelinového mechu nebo kokosové kůry, borové kůry a perlitu nebo vermikulitu. Oba typy pěstebních substrátů jsou lehké a dobře drží vlhkost, takže jsou ideální pro rostliny pěstované v květináčích a truhlíkách.

✔️ Nádoby

Při rozhodování o nádobách pro vaše rostliny je třeba vzít v úvahu tři základní aspekty: velikost nádoby, materiály, ze kterých jsou vyrobeny, a zda mají dobré odvodňovací otvory.

Pokud jde o velikost, je nezbytné vybrat nádoby, které jsou dostatečně hluboké pro vyzrálou strukturu kořenů rostliny a dostatečně široké, aby zabránily převrácení. Je lepší vybrat nádoby o něco větší, než budou rostliny ve skutečnosti potřebovat.

Pro domácí pěstování bylin volte nádoby z plastu, laminátu nebo terakoty.

Plastové nebo laminátové květináče jsou lehké a jsou k dostání v různých velikostech, barvách a tvarech. Navíc nejsou nijak drahé.

Terakotové květináče jsou těžké, ale odolné a dlouho vydrží. Proudění vzduchu přes květináč a substrát pomáhá regulovat úroveň vlhkosti a zabraňuje tak podmáčení půdy.

Hledejte nádoby s otvory ve dně, aby přebytečná voda mohla odtékat; podmáčení je nežádoucí, protože snižuje kyslík v půdě a poškozuje kořenové systémy.

✔️ Podmínky pěstování

Zajištěním správného množství slunečního světla a správné okolní teploty podpoříte silný a zdravý růst vašich bylin i nejlepší chuť listoví.

✔️ Teplota

Obecně se doporučuje udržovat rostliny bylinek v místnostech s teplotou vzduchu mezi 18-21 °C ve dne, a 12-15 °C v noci. Mnoho z nich přežije teploty pod touto hranicí, ale drastické rozdíly způsobují rostlinám stres a snižují jejich růst.

Nedávejte květináče na místo, kde jsou vystaveny studenému průvanu z okna nebo dveří, nebo alespoň zadělejte průduchy, kterými vzduch proudí. Tato drastická změna teploty může bylinky stresovat a ovlivnit tak jejich chuť.

✔️ Expozice slunečnímu svitu

Bylinky na zahradě obvykle milují slunečné lokality. Kvůli jejich rychlému růstu potřebují dostatek slunečního světla pro fotosyntézu. Ve vnitřních prostorách přežívají s minimálně 6 hodinami slunečního svitu denně, ale lepší jsou místa, kde rostliny přijímají 10-12 hodin slunečního svitu denně.

Při výběru místa pro rostliny volte nejlépe slunné parapety oken orientovaných na jih nebo na západ. Okna orientovaná na jih poskytují nejvíce slunečního světla, které jimi proudí celý den. Okna orientovaná na západ jsou dobrou alternativou; poskytují dlouhé období přímého slunečního světla, ale často ne tu nejteplejší a nejintenzivnější část dne.

Pro rovnoměrný růst nádoby pravidelně otáčejte.

Pokud bylinky nemají uvnitř dostatek světla porostou do výšky a jejich chuť nebude tak intenzivní. Proto zkuste raději okno, které má lepší expozici slunci, nebo si zakupte speciální světlo se žárovkami nebo zářivkami, které rostlinám doplní přirozené světlo.

✔️ Zálivka

Existuje jemná rovnováha mezi zavlažením rostlin, tak aby byly spokojené a jejich přelitím či dokonce utopením. Mnoho bylin nesnese namočené kořeny, takže byste měli být opatrní, a zalévat pouze podle potřeby.

Většinu bylinek je vhodné zalévat, když je horní centimetr půdy v květináči suchý. Zalévejte do té doby, než nadbytek začne odtékat ze dna květináče.

✔️ Sklízení

Bylinky dobře reagují na časté sklizně; pravidelné odstraňování listů z rostlin spustí nový růst a podporuje jejich plnost a hustotu.

Sklizeň je jednoduchá.

Bylinky pravidelně sklízejte
Bylinky pravidelně sklízejte

Pokud je to možné, sklízejte ráno. Čistými, ostrými nůžkami nebo dokonce nehty oddělte stonky přímo nad kloubem, odkud vychází pár listů. Na rostlině nenechávejte ani kousek stonku.

Pravidelně odštipujte špičky větví, abyste podpořili růst rostliny do stran pro plnější tvar, a ne do výšky.

Pokud jsou rostliny přemnožené, můžete provést větší sklizeň. Stonky začněte sklízet od vršku rostliny, ujistěte se, že v daném okamžiku odstraníte maximálně 2⁄3 rostliny.

Pro nejlepší chuť sklízejte vždy dříve, než rostliny vykvetou. Pokud již kvetou, tak květy odstraňte a na sklizeň počkejte pár dní.

Pěstování bylin u vás doma je skvělý způsob, jak mít celoroční přísun čerstvých bylin. Navíc tak můžete snadno a bezpečně přezimovat jemné trvalky, které nemusí přežít kruté venkovní mrazy.

Zdroj: https://herbsathome.co
Ohodnoťe prosím tento test:
.