Vybíráme Nejlepší domácí pekárnu 2024 Porovnání 15 produktů 2024, jak a kterou si vybrat?
- Šetřete peníze, čas a nervy při hledání nejlepší domácí pekárny.
- Na základě nezávislého hodnocení spotřebitelů, zvolte nejvhodnější domácí pekárnu s nejlepším poměrem cena – kvalita.
- Po výběru nejlepší domácí pekárny, pomůžeme vybrat nejlevnější obchod.
Není však pekárna jako pekárna. Na trhu je velký výběr a cenové rozpětí jedlotlivých domácích pekáren je poměrně široké. Nelze jednoznačně říci, že čím dražší domácí pekárnu vybereme, tím kvalitnější bude. Podle čeho se tedy u výběru nejlepší domácí pekárny řídit, abychom si nepořídili jen další přístroj, který nám nebude vyhovovat a skončí nevyužitý ve skříni?
Navigace v článku
- Tefal PF240E38 Pain & Délices
- Vítěz testu spotřebitelů roku 2024
- Využití domácí pekárny
- Chléb z domácí pekárny – videonávod
- Recept na netradiční domácí chléb
- Ingredience:
- Postup:
- Nejlepší domácí pekárna podle testu spotřebitelů 2024
- Podle čeho vybírat domácí pekárnu?
- Rozměry
- Objem
- nejlevnější a nejlepší domácí pekárny
- Hnětací háky
- Cena
- Funkce
- Jak vybrat domácí pekárnu – videonávod
- 5 nejvyúživanějších programů:
- Výběr materiálu
- Teflonová forma
- Keramická forma
- Nerezová forma
- Na co ještě si při výběru domácí pekárny dát pozor?
- Hlučnost pekárny
- Spotřeba
- Největší výrobci domácích pekáren
- Domácí pekárna vítěz testu
Vítěz testu spotřebitelů roku 2024
Lidovka
ETA 2149 90021 Harmony II black
Domácí pekárna ETA 2149 90021 Harmony II black :Domácí pekárna ETA Harmony II black 2149 90021Domácí pekárna ETA 2149 90021 Harmony II vám …
Více info zdeCena: 2 339 KčZlatá střední cesta
Orava BreadChef
Domácí pekárna Orava BreadChef: Pokud si potrpíte na čerstvý domácí chléb, vyzkoušejte pekárnu Orava BreadChef. Nabídne vám 19 programů nejen na …
Více info zdeCena: 3 099 KčVítěz testu
Catler BM 700
Domácí pekárna Catler BM 700:Není vyplněn Alternativní text k fotografii!Čerstvé pečivo kdykoliv po ruceCatler BM 700 představuje domácí pekárnu, která …
Více info zdeCena: 3 690 KčPro náročné
ETA 3147 90000 Duplica II
Domácí pekárna ETA 3147 90000 Duplica II :Domácí pekárna ETA 3147 90000 Duplica IIMultifunkční domácí pekárna ETA 3147 90000 Duplica …
Více info zdeCena: 5 999 KčVyužití domácí pekárny
Důležité je si před nákupem uvědomit, k čemu všemu chceme pekárnu využívat. Chléb z domácí pekárny je doslova delikatesou, pekárnu však lze užitít i pro přípravu jiných potravin. Většina přístrojů nabízí programy pro přípravu těsta, ať už kynutého či slaného, těsta na těstoviny, v pekárně je možné také upéct dort, připravit džem, vyrobit jogurt či zavařovat. Ty nejlepší domácí pekárny mohou dosáhnout až patnácti programů. Jak vidět domácí pekárna se může stát multifunkčním pomocníkem.
Chléb z domácí pekárny – videonávod
Recept na netradiční domácí chléb
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 balíček suchého droždí
- 2 lžíce sušené levandule
- 1 střední červená řepa
- 300 ml vlažné vody
Postup:
- Řepu oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Dejte ji do mixéru spolu s trochou vody a rozmixujte na hladkou kaši.
- Smíchejte mouku, sůl, cukr a suché droždí v míse.
- Přidejte do suchých ingrediencí levanduli a řepovou kaši a promíchejte.
- Postupně přidávejte vodu a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto nechte odpočinout v míse přikryté utěrkou na teplém místě po dobu 1 – 2 hodin, dokud se nezdvojnásobí.
- Poté těsto zpracujte a dejte ho do formy na pečení. Nechte ho znovu vykynout na teplém místě po dobu dalších 30 minut.
- Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia a dejte chléb péct po dobu 30 – 35 minut, dokud není zlatavý a nezní dutě, když na něj poklepnete.
- Nechte chléb vychladnout a podávejte teplý s máslem.
Tento netradiční chléb má výraznou barvu a chuť díky řepě a příjemnou vůni levandule. Je ideální jako doplněk k polévkám nebo jako samostatná pochoutka. Pro uchování déle čerstvého domácího chleba, doporučujeme pořídit také nejlepší chlebník, který by měl být nedílnou součástí vaší kuchyně.
Nejlepší domácí pekárna podle testu spotřebitelů 2024
Podle čeho vybírat domácí pekárnu?
Rozměry
Při výběru je nutné si uvědomit, kam ji hodláme umístit. Právě rozměry pékary jsou totiž velmi důležitým parametrem. Abychom měli pekárnu po ruce a už jen pouhé vytahování před každým pečením nás od pečení neodradilo, je dobré mít ji po ruce, nejlépe tedy na kuchyňské lince. Není na škodu si domácí pekárnu nejprve třeba půjčit od přátel, umístit ji na vybrané místo a zkusit si s ní manipulaci. Při výběru pak můžeme vycházet z této zkušenosti. V úvahu vezměte i hmotnost pekáren, která se pohybuje mezi 5 – 8 kg.
Pozornost věnujte také délce přívodního kabelu.Ten musí dosáhnout do zásuvky a přitom nikde nepřekážet. V kuchyni, kde kvůli přibývajícímu počtu přístrojů bývá nedostatek zásuvek, může být právě délka kabelu rozhodující.
Objem
U výběru sledujte objem pečící nádoby. Od tvaru a objemu nádoby se odvíjí tvar velikost chleba. Tvar se ale projeví i v manipulaci při vyklápění. Objem nádob domácích pekáren se pohybuje v rozmezí 500 až 1800 gramů. Pro malou domácnost vystačíme s kapacitou do 1000 g,
čtyřčlenná rodina už by měla ale sáhnout po větším objemu okolo 1500 gramů. Co nejvyšší objem vybíráme i tehdy, když v pekárně hodláme zavařovat.
Některé pekárny nabízejí jednu pečicí formu na velký bochník a k ní další se dvěma komorami na dva menší chleby. To je velice praktické.
nejlevnější a nejlepší domácí pekárny
Hnětací háky
Hnětače uvnitř pekárny se starají o hnětení a promíchání těsta. Pekárny mívají odlišný počet hnětacích háků – jeden či dva. Jeden hnětač je dostatečný pouze v malých nádobách! Ty, které mají dva, lépe hnětou a každý pekař ví, že právě správné a dostatečně dlouhé hnětení vede ke skvělému výrobku.
Hnětače se musí z těsta vyndavat po upečení, a v bochíku po nich zůstávají díry. Šikovné tak je, když pekárna umí po hnětení hnětače sklopit a nezůstávají zapečené v těstu.
Výhodou je, pokud se dají hnětače odmontovat, jedině tak je budete moci pohodlně vyčistit.
Cena
Můžete najít levné pekárny pod 1 000 Kč, které mohou být vhodné pro příležitostné použití. Pokud však pečete často a chcete odolný přístroj, budete muset zaplatit více. Levné pekárny se často vyznačují nedostatečným hnětením, mají hlučnější provoz, může dojít k odlupování povrchu či se u nich častěji vyskytne špatná konstrukce. Levné pekárny jsou také často vyrobeny z plastů, které se mohou časem rozpadat a vytvářet nebezpečné výpary. Hliník je lepší, ale ne ideální. Nejlepší pekárny jsou vyrobeny z nerezové oceli, která je odolná a nemá žádné nebezpečné vedlejší účinky.
Funkce
Domácí pekárna není složitý přístroj, a s ovládáním si poradí všichni členové domácnosti. Ovládání se u všech modelů provádí za pomocí tlačítek či displeje a lze si ho velmi rychle osvojit. Nejčastěji se setkáme s 6 – 8 tlačíky. Ty jsou mnohdy označeny piktogramy, takže pekárnu lze intuitivně ovládat, i když u ní nelze nastavit čeština.
Tip: Budete-li mít pekárnu na kuchyňské lince, sáhněte raději po takové, která nemá vystouplé části či klasická tlačítka, ale má je spíše dotyková. Takovou pekárnu lze totiž snadno otřít a umožní vám to udržovat ji čistou.
Odložený start. Ten umožňuje odložit začátek pečení, nastavit ho na určitou hodinu. To znamená, že pekárna může upéct třeba v noci nebo zatímco půjdete na procházku.
Automatický dávkovač surovin. Vybrané modely disponují dávkovačem ingrediencí (rozinek, semínek, kmínu, ořechů…), díky kterému se v průběhu pečení přísady samy vysypou do těsta bez nutnosti prerušení pečení.
Udržení teploty. Každá pekárna dokáže po upečení po určitou dobu udržet teplotu. Ty nejlepší zvládnou udržet teplotu i dvě hodiny po dopečení.
Nastavení propečení kůrky. Ano, tato funkce opravdu nabízí možnost nastavení toho, jak má být kůrka propečená.
LCD displej s ukazatelem programu a času pečení. Šikovné, když jste rádi v obraze.
Akustický signál. Pekárna zvukem ohlásí různé fáze pečení, především pak konec pečení.
Jak vybrat domácí pekárnu – videonávod
5 nejvyúživanějších programů:
Pečení chleba – programy pro různé druhy chleba bývají základem všech pekáren. Lidé se speciálními dietami určitě ocení programy pro přípravu bezlepkového chlebu. Ten samozřejmě upečete v jakékoliv pekárně, ale se speciálním programem dosáhnete chutnějšího výsledku.
Rychlé pečení – program na rychlé ale i superrychlé pečení vám vytrhne trh z paty, když zapomenete na důležitou návštěvu.
Příprava těsta – pekárna uhněte a nakyne těsto. To oceníte například u vánočky, mazance či pizzy. Bez kynutí Vám pekárna připraví i těsto na těstoviny.
Samostatné pečení – tento program lze využít třeba pro pečení sekané či kuřete. Z domácí pekárny se de facto stává remoska.
Příprava džemů a marmelád – pekárna směs rovnoměrně zahřívá a promíchává. Vy jen musíte přidat cukr a přelít marmeládu do sklenic.
Výběr materiálu
Chléb se v pekárně peče v pečící formě. Tyto formy bývají vyrobeny ze tří materiálů: z teflonu, keramiky a nerezu. Každý materiál povrchu má své vlastnosti, výhody a nevýhody.
Teflonová forma
+ nenáročná na údržbu, po vyklopení chleba stačí jen napustit vodou a povrch lehce setřít
+ těsto se k ní nelepí
+ výrobek lze dobře vyklopit
– lze snadno poškrábat
Keramická forma
+ vyšší odolnost vůči poškrábání
+ delší trvanlivost
– je dražší než teflonová
Nerezová forma
+ dlouhá trvanlivost
+ extrémní odolnost proti poškrábání
– těsto se snadno připeče
– malý výběr těchto výrobků
Na co ještě si při výběru domácí pekárny dát pozor?
Hlučnost pekárny
V případě, že máte kuchyň spojenou s obývacím pokojem, nebo hodláte péct v noci, věnujte pozornost hlučnosti. Průměrná hlučnost se pohybuje mezi 50 a 60 dB.
Spotřeba
Při výpočtu spotřeby pekárny se není třeba řídit údajem o příkonu. Pekárna nejede po celou dobu přípravy pečiva na plný výkon, nejvíce spotřebuje při pečení. Spotřeba na jeden chleba se v průměru pohybuje mezi 0,2 – 0,5 kWh. U většiny pekáren je tento údaj stejný, proto se vyvarujte pekárnám, které mají tento údaj rapidně vyšší.
Největší výrobci domácích pekáren
Kuchyňské vybavení, tak jako i další přístroje ve Vaší domácnosti, má své osvědčené výrobce a tradiční značky. Domácí pekárna eta je ve vyhledávačích nejvíce skloňovaná. Není divu, tento tradiční výrobce působí na trhu dlouhodobě. Bát se však nemusíme ani jiných osvědčených značek jako je Tefal, Sencor, Kenwood, Gorenje, či méně známé, ale o nic méně kvalitnější Guzzanti.
Domácí pekárna vítěz testu
Jakou pekárnu tedy vybrat? Při výběru vezměte v úvahu vzhled, rozměry, délku elektrického kabelu, množství funkcí a programů, které u pekárny vyžadujete a vybrané modely porovnejte s jinými v dané cenové hladině. Pokud najdete přístroj, který vyhovuje všem těmto požadavkům, není předražený, nebo naopak podezřele levný, gratulujeme, máte svého vítěze testu.