image

Vybíráme nejlepší hrnce 2025 Test 15 produktů v roce 2025 & recenze doporučují….

  • Šetřete peníze, čas a nervy při hledání nejlepšího hrnce na vaření.
  • Na základě nezávislého hodnocení spotřebitelů, zvolte nejvhodnější hrnec na vaření s nejlepším poměrem cena – kvalita.
  • Po výběru kuchyňského hrnce, pomůžeme vybrat nejlevnější obchod.

Když se řekne hrnec, každý si představí něco jiného. Někdo rendlík, jiný 3litrový kastrol, další třeba hrnce na zavařování. Hrnců je zkrátka spousta.

Pokud i Vy stojíte před výběrem hrnců do své domácnosti, možná budete překvapeni širokým výběrem. Dávno totiž neplatí, že v hrnec má dvě ucha a pokličku a vaří se v něm na sporáku. Třeba zjistíte, že Vám nakonec nebudou stačit jen dva kusy, jak jste původně domnívali, ale že najdete využítí také pro hrnec pomalý, rýžovar nebo alespoň mlékovar.

Každý hrnec se hodí pro jiné vaření. Každý je jiné velikosti a vyrobený z jiného materiálu a každý má jiné vlastnosti. Jak se v tom zorientovat a jaký teda potřebujete pro Vaše vaření?

Vítěz testu spotřebitelů roku 2025

Zlatá střední cesta

Pro náročné

de Buyer 3605.28 ALCHIMY

Více info zde
★★★★★★★★★★95%
Cena: 5 870 Kč

Základní druhy hrnců

Bez hrnce si zkrátka neuvaříme, a základní výbava hrnců by neměla chybět v žádné kuchyni.

Hrnec – klasický hrnec je opatřen dvěma uchy, má střední výšku a uzší průměr.

Kastrol – kastrol má také dvě uši, oproti hrnci je však menší a vzhledem k výšce má širší průměr.

Redlík – malý hrnec s jednou rukojetí.

Rozdíl mezi hrncem a kastrolem

Přesná definice neexistuje, ale dá se říct, že platí, že hrnec má větší výšku než poloměr, zatímco kastrol má větší poloměr než výšku.

Nejlepší hrnce na základě testu spotřebitelů v roce 2025

1.místo

4.místo

5.místo

8.místo

10.místo

Domo Hrnec Ecopan 20 cm

Více info zde
★★★★★★★★★★99%
Cena: 607 Kč

14.místo

15.místo

ilios Hrnec 16 cm, nerez

Více info zde
★★★★★★★★★★94%
Cena: 987 Kč

Sady nádobí

Chceme-li však opravdu vařit, s touto základní trojicí si nevystačíme a budeme ji muset doplnit o více kusů. Pokud nechceme vybírat každý kus zvlášť, je praktické se zaměřit na sady hrnců. Sada hrnců je nejčastěji k dostání po 10kusech a obsahuje: rendlík, 1 – 2 kastroly a 2  3 hrnce různých velikostí – nejčastěji o průměrech 14, 18, 20, 22 a 24 centimerů. V sadách obvykle najdeme i pánev. Všechny kusy bývají doplněny pokličkami.

Sady nádobí mají tu výhodu, že do sebe při uskladnění dobře pasují a nezabírají ve skříni tolik místa a že k sobě vzájemně ladí. Jsou vyrobeny ze stejného materiálu a během vaření nemusíme přemýšlet, jak se odlišné hrnce chovají.

Výběr hrnců v sadách nám však nemusí vyhovovat a my si tak budeme vybírat z jednotlivých kusů. Co je třeba vzít při výběru do úvahy?

nejlevnější a nejlepší kuchyňské hrnce

Jak vybrat hrnce?

Jaké výhody a nevýhody mají jednotlivé materiály a co v nich uvaříme? Než přistoupíte k úzšímu výběru, zodpovězte si otázky:

Na jakém sporáku vařím? Vařit můžeme na kamnech, plynovém sporáku, elektrice, sklokeramické či indukční desce. Zvláštní pozornost musíte věnovat u indukce. Indukční vaření je speciální technologie, která vyžaduje speciální hrnce na indukci, takzvané feromagnetické.

  • Jak budu nádobí mýt? Ne všechno nádobí lze dát do myčky. Pokud bychom dali do myčky hrnec, který tam nepatří, může se poškrábat a může přijít o své vlastnosti.
  • Chci hrnec používat jen na sporáku nebo chci mít možnost vložit jej do trouby? Pokud chceme druhou variantu, je třeba vybírat z hrnců, které jsou odolné vysokým teplotám a které mají žáruvzdorná nebo odjímatelná ucha.

Jakmile budete mít v odpovědích jasno, přistupte k výběru materiálu.

Nerezové hrnce

jsou nejpopulárnější. A není divu, poměr cena – výkon je totiž odpovídající. Hrnce z nerezu jsou odolné, nelze je snadno poškrábat například vidličkou, nedrží pachy a jejich údržba je snadná.

Tip: Není nerez jako nerez. Na dnu každého nerezového hrnce je údaj, který označuje kvalitu nerezu. Nejvyšší kvalita nerezové oceli nese označení: 18/8, 18/10, 18/12. Čím jsou tato čísla vyšší, tím lépe. Čísla vyjadřují poměr chromu a niklu v oceli. Nikl velmi dobře odolává korozi, proto je v nerezovém nádobí velice důležitý. (Nerezová ocel 18/10 znamená, že ocel obsahuje navíc 18% chromu a 10% niklu.)

  • odolnost
  • univerzální použítí
  • lze mýt v myčce
  • horší čištění při připálení (Stačí však do hrnce napustit vodu se solí a nechat přes noc odležet.)

Litinové hrnce

V litinových hrncích vařily naše babičky. Litina je velmi odolný materiál, který odolná vysokým teplotám, dobře vodí teplo a má dlouhou životnost. Litinové hrnce lze použít v troubě. Pokud v hrnci vaříme jen na středním plameni, povrch je nepřilnavý.

  • odolnost
  • výborná vodivost
  • nelze mýt v myčce
  • vysoká hmotnost

Smaltované hrnce

jsou oblíbené, protože je lze vybírat v různých barevných provedeních a vzorech. Jsou odolné a mají dlouhou životnost. Smaltu moc nesvědčí prudké střídání teplot a při nárazu či pádu se může poškodit.
  • nižší cena
  • velký výběr barev a vzorů
  • lze mýt v myčce
  • nutné šetrnější zacházení

Keramické hrnce

Výhodou keramických hrnců je jejich nepřilnavost, díky čemuž v nich lze vařit bez tuku. Jsou náchylné k poškrábání. Keramické hrnce jsou tepelně vysoce odolné a není problém je vkládat do trouby.

  • vysoká odolnost proti vysokým teplotám
  • možnost vaření bez tuku
  • lze mýt v myčce
  • náchylné k poškrábání

Titanové hrnce

se vyrábí ze sloučeniny titanu a jiných materiálů (např. slitiny hliníku). Jsou extrémě odolné, skvěle vodí teplo po celé povrchu, který je nepřilnavý, a to i při vysokých teplotách. V titanových hrncích tak je možné vařit zdravá a lehká jídla. Dobře se čistí, ale nedoporučuje dát do myčky.

  • vysoce odolné
  • skvělá vodivost tepla
  • možné vaření bez tuku
  • vyšší cena
  • nedoporučuje se mýt v myčce

Měděné hrnce

jsou rozhodně nejdražší, jsou však naprostou špičkou. Měděné hrnce rozvádí teplo nejrychleji. Změna barvy při zahřátí kuchaři napovídá stav procesu v hrnci.

  • odolnost
  • skvělé tepelné vlastnosti
  • rychlý rozvod tepla
  • luxusní vzhled
  • vysoká cena
  • nevhodné do myčky

Na co nezapomenout?

Pamatujte, že bez poklice není hrnec. Díky dokonale přiléhajícím poklicím je vaření rychlejší, jídlo si uchovává více živin a neuniká zbytečná energie. Při výběru velikosti hrnců, mějte na paměti průměr plotýnky, ten musí být totožný nebo alespoň přibližně podobný průměru hrnce. Jinak nebude docházt k rovnoměrnému rozložení tepla, a zejména od plynového hořáku může dojít k poškození hrnce.

Jak pečovat o hrnce z nerezové oceli?

Nerezovou ocel mohou poškodit abrazivní podložky, nesprávné druhy čisticích prostředků a dokonce i obyčejné věci, jako je voda a sůl. Navzdory svému jménu a pověsti může nerezová ocel tvořit skvrny i rezavět.

Dodržování několika zásad vám pomůže uchránit vaše nerezové nádobí před problémy:

  • Nerezové nádobí nebělte – i když je možná druhou přirozeností všechno bělit, nerezová ocel a chlór se neslučují. Uvědomte si, že bělidla a chloridy mohou být obsaženy v různých typech čisticích prostředků. Pokud se vám na nerezovou ocel náhodou dostane chlor, rychle a důkladně jej opláchněte.
  • Nezapomeňte na oplachování – zrnitá nebo špinavá voda může na povrchové úpravě zanechat zbytky. Může také způsobit skvrny nebo důlky na povrchu vaší nerezové oceli. Ujistěte se, že jste nádobí dokonale opláchli. Stejně tak zbytky čisticích roztoků ponechané na povrchu nerezové oceli mohou povrchovou úpravu znečistit nebo poškodit. Oplachování je klíčovou součástí čištění nerezové oceli.
  • Nepoužívejte ocelovou vlnu ani ocelové kartáče – ocelová vlna a ocelové kartáče zanechávají na povrchu nerezové oceli malé částečky. Tyto částečky nakonec zreziví a mohou povrch oceli znečistit. Ocelová vlna a kartáče jsou také abrazivní a mohou poškrábat povrch nerezové oceli. Místo toho používejte plastové drátěnky, drátěnky nebo kartáče, případně měkký hadřík pro běžné mytí.
  • Nepředpokládejte, že za to může čisticí prostředek – pokud se u vás vyskytnou skvrny nebo skvrny a vy jste dodrželi všechna pravidla, nemusí to být čisticím prostředkem na nerezovou ocel. Voda, zejména tvrdá voda, může na nerezových površích zanechat skvrny. Osušení ručníkem po opláchnutí obvykle problémům zabrání.
  • Nedrhněte proti směru vláken – některá nerezová ocel má kartáčovaný vzhled tvořený drobnými čarami v kovu; jedná se o zrnitost povrchové úpravy. Pro dosažení nejlepších výsledků vždy drhněte, otírejte nebo leštěte nerezovou ocel „s“ (rovnoběžně s) vlákny, nikoli „proti“ nebo napříč vlákny. Čištěním ve směru vláken je povrch čistší a pomáhá zachovat původní povrch a strukturu oceli.
  • Nesolte vodu před vařením – solení vody v nerezovém hrnci před ohřevem vody může vést k tvorbě důlků. Tyto drobné kousky rzi na nerezovém povrchu jsou trvalé. Prevence je jednoduchá. Před přidáním soli nechte vodu vařit. Dávejte jen pozor, abyste sůl přidávali po troškách, protože přidání soli do vroucí vody může způsobit její vyvaření.

Jak na připálené hrnce – videorádce

Není hrnec jako hrnec

Kromě běžných hrnců se můžete porozhlédnout i po dalších variantách, které Vaše vaření podstatně usnadní. Tlakový hrnec umí zkrátit dobu vaření. Milovníci sushi a rýže by neměli postrádat rýžovar. Kdo má rád řízky, hranolky či smažené žampiony se jen těžko obejde bez fritovacího hrnce. Pokud chcete dlouho tažený vývar či rozpadající se hovězí bez práce, chybět by Vám neměl pomalý hrnec. Nejen maminky zase užijí mlékovar pro přípravu krupice, pudinků a ohřevu mléka.

Tlakový hrnec

Tlakový hrnec v podstatě tvoří uzavřený systém, kdy se voda a teplo při dosažení bodu varu nemohou začít odpařovat, jako tomu je při běžném vaření. Tlak páry pod pokličkou stále roste a jakmile se tlak zvětší na takovou úroveň, pára začne unikat ven a tlak se přestane zvyšovat, jídlo se postupně vaří. Tlakový hrnec značně zkrátí dobu vaření. Pomáhá šetřit energii a v potravinách uchová více živin a nutričních hodnot.

Fritovací hrnec

Spotřebič sloužící k fritování neboli smažení v oleji. Pokud si chceme pochutnat na rovnoměrně osmažených hranolkách, „friťák” nám nesmí chybět. Hrnec se zapne do zásuvky, naplní olejem a pak už je jen potřeba řídit se návodem. Nevýhodou je velká spotřeba oleje a složitější čištění.

Hrnec na těstoviny

Hrnec má v sobě integrovaný cedník a je tak vhodný pro přípravu všech pokrmů, které je po uvaření třeba zcedit. Chybět by neměl žádnému milovníkovi těstovin.

Hrnec na rýži

Jedině v rýžovaru uvaříte dokonalou rýži. Do nádoby stačí nasypat rýži a zalít odpovídajícím množstvím vody, zbytek za Vás učiní spotřebič. Rýžovar drží rýži horkou a kyprou ještě několik hodin. Vy tak můžete dát rýži vařit a odejít třeba na nákup, rýže na Vás počká a nepřevaří se.

Mlékovar

Mlékovar je hrnec opatřený dvojtým dnem. Mezi jednotlivá dna se nalije voda a tím se zabraňuje připálení i vzkypění mléka. Hrnec je vybaven signalizační píšťalkou. Už nikdy tak nebudete muset větrat a čistit přepálené mléko. Mlékovar lze použít i na přípravu bešamelu, pudinků či krémů.

Pomalý hrnec

Pomalý hrnec umožňuje připravit pokrmy doslova v jednom hrnci. Vaření v pomalém hrnci je i pro ty, koho vaření vůbec nebaví. Vložíte do něj všechny přísady, nastavíte teplotu, čas a tím získáváte čas 3 – 12 hodin, kdy se můžete se věnovat něčemu jinému. Po uplynutí této doby je pokrm hotový.

Zavařovací hrnec

Zavařovací hrnce jsou kapitolou samy o sobě. Jsou praktickým pomocníkem při domácí konzervaci potravin. Existují také v eletrické podobě, kdy jsou vybaveny mnoha užitečnými funkcemi.

Náš tip

Připravili jsme pro Vás i recenzi – Nejlepší pánev.

Jakou značku hrnce vybrat?

Vybrat nejlepší hrnec není jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Před nákupem si ujasněte, k čemu hrnec budete využívat, na jakém sporáku vaříte, kolik chcete maximálně investovat a co od hrnce očekáváte. To Vás přivede ke správnému výběru.

Tip: Učiňte si průzkum spokojenosti v rodině a mezi přáteli. V čem vaří oni a jak jsou spokojení? Slova chvály určitě často uslyšíte na hrnce Delimano, hrnce Tefal, Vives hrnce či Tescoma hrnce.

Tipy pro používání nádobí s nepřilnavým povrchem

Samozřejmě, že se většina nádobí s nepřilnavým povrchem vyrábí za účelem usnadnění vaření a snadného čištění. Nicméně, když se necháte unést a nedodržíte několik základních pravidel, můžete nepřilnavý povrch nádobí poškodit. Níže uvádíme 6 tipů pro bezpečné používání nádobí s nepřilnavým povrchem:

  1. Nepoužívejte tvrdé houbičky nebo abrazivní čisticí prostředky – Ty mohou nepřilnavý povrch poškodit a snížit jeho účinnost. Doporučuje se používat měkké houby nebo kartáče na nádobí a jemné čisticí prostředky.
  2. Nepoužívejte kovové předměty – Kovové lžíce nebo vidličky mohou poškrábat povrch nádobí s nepřilnavým povrchem a také snížit jeho účinnost. Doporučuje se používat plastové nebo dřevěné nástroje.
  3. Neohřívejte prázdnou nádobu – Nepřilnavý povrch je navržen tak, aby zabraňoval přilnavosti jídla a umožňoval snadné čištění. Pokud však nádobu ohřejete bez jídla, může to povrch poškodit a snížit jeho účinnost.
  4. Nepoužívejte vysoké teploty – Při vaření nebo smažení na nádobí s nepřilnavým povrchem používejte nižší teploty, než byste použili pro kovové nádobí. Vysoké teploty mohou nepřilnavý povrch poškodit a také snížit jeho účinnost.
  5. Nepoužívejte aerosolové spreje – Spreje na vaření, jako jsou spreje na olej nebo stříkací spreje na anti-přilnavé povrchy, mohou vytvářet vrstvu na nádobí, která může být velmi obtížně čistitelná. Doporučujeme používat olej v lahvi s rozprašovačem nebo aplikovat olej pomocí kartáče.
  6. Ruční mytí – Nádobí s nepřilnavým povrchem by se nemělo umývat v myčce, protože abrazivní čisticí prostředky a vysoké teploty v myčce mohou nepřilnavý povrch nenávratně poškodit.
Ohodnoťte tento příspěvek!
5/5 (6)

Redakce DoBaraku.cz

Redakce DoBaraku.cz

Tento článek byl vytvořen odbornou redakcí magazínu DoBaraku.cz, která pro Vás zhotovuje nezávislé testy, recenze a odborné články na produkty, které jsou užitečné ve vaší domácnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *