Vybíráme nejlepší hrnce - test 15 produktů v roce 2020 a recenze doporučují....


Když se řekne hrnec, každý si představí něco jiného. Někdo rendlík, jiný 3litrový kastrol, další třeba hrnce na zavařování. Hrnců je zkrátka spousta.

Pokud i Vy stojíte před výběrem hrnců do své domácnosti, možná budete překvapeni širokým výběrem. Dávno totiž neplatí, že v hrnec má dvě ucha a pokličku a vaří se v něm na sporáku. Třeba zjistíte, že Vám nakonec nebudou stačit jen dva kusy, jak jste původně domnívali, ale že najdete využítí také pro hrnec pomalý, rýžovar nebo alespoň mlékovar.

Každý hrnec se hodí pro jiné vaření. Každý je jiné velikosti a vyrobený z jiného materiálu a každý má jiné vlastnosti. Jak se v tom zorientovat a jaký teda potřebujete pro Vaše vaření?

Vítěz testu spotřebitelů roku 2021

Vítěz testuTESCOMA kastrol PRESIDENT Stone s poklicí 24 cm 4.5 l

Hrnec, pánev i pekáč v jednom – objevte nádobí PRESIDENT Stone, které navždy změní vaše vaření Skvěle se osvědčil na pánvích, a protoVíce info zde
★★★★★

Cena: 1 499 KčZobrazit nabídku
LidovkaOrion nerez šunkovar 3,2l 113041

Tento vysoký hrnec se skvěle hodí pro přípravu dušené šunky v šunkovaru. Do hrnce nalijete vodu a vložíte do něj šunkovar. Orion Hrnec nerezovýVíce info zde
★★★★★

Cena: 325 KčZobrazit nabídku
Zlatá střední cestaOnpira Nerezový s poklicí - tenkostěnný 30 l - 35x35 cm

Základní kvalitní řada nerezových hrnců Onpira najde uplatnění v kuchyních, průmyslové výrobě, při vaření piva nebo jako nádoba na med.

HrnceVíce info zde

★★★★★

Cena: 1 200 KčZobrazit nabídku
Pro náročnýBelis smaltovaný 3v1 BSE 26cm

Nádobí firmy Belis je velmi kvalitní a s dlouhou životností. Typický pro toto nádobí je smaltovaný povrch v modré barvě. Velice praktický smaltovanýVíce info zde
★★★★★

Cena: 1 558 KčZobrazit nabídku

Základní druhy hrnců

Bez hrnce si zkrátka neuvaříme, a základní výbava hrnců by neměla chybět v žádné kuchyni.

Hrnec – klasický hrnec je opatřen dvěma uchy, má střední výšku a uzší průměr.

Kastrol – kastrol má také dvě uši, oproti hrnci je však menší a vzhledem k výšce má širší průměr.

Redlík – malý hrnec s jednou rukojetí.

Rozdíl mezi hrncem a kastrolem

Přesná definice neexistuje, ale dá se říct, že platí, že hrnec má větší výšku než poloměr, zatímco kastrol má větší poloměr než výšku.

Nejlepší hrnce na základě testu spotřebitelů v roce 2021

1. místo

TESCOMA kastrol PRESIDENT Stone s poklicí 24 cm 4.5 l

Hrnec, pánev i pekáč v jednom – objevte nádobí PRESIDENT Stone, které navždy změní vaše vaření Skvěle se osvědčil na pánvích, a protoVíce info zde
★★★★★

Cena: 1 499 KčZobrazit nabídku
2. místo

De Gusto Hrnec STONITE 24 cm

Nepřilnavý povrch STONITE velmi dobře odolává vůči vysokým teplotám, tepelným šokům, ale i mechanickému opotřebení. Lze mýt v myčce nádobí.Více info zde
★★★★★

Cena: 499 KčZobrazit nabídku
3. místo

Lamart LTSS2417 NA TĚST. 8L PASTA

Hrnec na těstoviny 8 l Hrnec na těstoviny vyroben z prvotřídní nerezavějící oceli 18/0 Opatřen silným sendvičovým dnem Vnitřní hrnec sloužícíVíce info zde
★★★★★

Cena: 690 KčZobrazit nabídku
4. místo

ERNESTO z nerezové oceli Ø 16 cm

Vaření šetřící energii díky sendvičovému dnu Rovnoměrné a rychlé šíření tepla Skleněná poklice s otvory pro páru Praktická litrováVíce info zde
★★★★★

Cena: 349 KčZobrazit nabídku
5. místo

Lamart LT1067 na těstoviny 6L

Hrnec na těstoviny LAMART LT1067 PASTA

Hrnec na těstoviny Lamart LT1067 o objemu 6 litrů bude vaším věrným pomocníkem při přípravě těstovinVíce info zde

★★★★★

Cena: 699 KčZobrazit nabídku
6. místo

TESCOMA kastrol PRESIDENT Stone s poklicí 20 cm 2.5 l

Hrnec, pánev i pekáč v jednom – objevte nádobí PRESIDENT Stone, které navždy změní vaše vaření   Skvěle se osvědčil na pánvích, a protoVíce info zde
★★★★★

Cena: 1 099 KčZobrazit nabídku
7. místo

Banquet Nerezový LIVING 16,2 l

Nerezový hrnec LIVING 16,2 l, skleněná poklice, nerezový knob i držadla, lesklý povrch uvnitř i vně, vnější strana má tři matné pruhy. HrnecVíce info zde
★★★★★

Cena: 669 KčZobrazit nabídku
8. místo

ERNESTO Litinový 1,3 l

Odkapávací systém pro šťavnaté a aromatické pečení, dušení nebo smažení Šetří energii díky rovnoměrnému a rychlému rozvodu tepla VnějšíVíce info zde
★★★★★

Cena: 499 KčZobrazit nabídku
9. místo

ERNESTO Hrnec 24 cm (černé úchytky)

Na zdravé smažení s malým množstvím tuku. Vysoce kvalitní, keramikou zesílená, nepřilnavá povrchová úprava od firmy ILAG® – usnadňujeVíce info zde
★★★★★

Cena: 499 KčZobrazit nabídku
10. místo

Tefal Kastrol s poklicí 24 cm Duetto+ G7194655

Tefal Kastrol s poklicí 24cm Duetto+ G7194655

Kastrol 2 v 1 pro milovníky těstovin i rýže
Tento kastrol ocení všichni, komu jídlo při sléváníVíce info zde

★★★★★

Cena: 658 KčZobrazit nabídku
11. místo

Delimano FiveStar Legend 24cm

Delimano Hrnec Fivestar Legend je velký hrnec na velká jídla. Ideální nádobí na lahodné polévky, guláše a další. Nepřilnavý povrch, odolnýVíce info zde
★★★★★

Cena: 499 KčZobrazit nabídku
12. místo

Tefal Intuition A7027984 22cm

Tefal Intuition A7027984
Kastrol s poklicí 22 cm, 6l

Kastrol s pokličkou má speciální nepřilnavý povrch PowerResist a obsah až 2,9 litru. KastrolVíce info zde

★★★★★

Cena: 740 KčZobrazit nabídku
13. místo

Lamart LT1137 18X8,5CM Rock

Vyrobeno z vysoce odolného hliníku Kastrol opatřen vnitřním marble povrchem odolným proti oděru a připalování, silným dnem a velmi elegantníVíce info zde
★★★★★

Cena: 349 KčZobrazit nabídku
14. místo

GSW s poklicí 10 l

Z vysoce kvalitní nerezové oceli Šetří energii zásluhou rovnoměrného a rychlého vedení tepla Žáruvzdorná skleněná police s otvorem pro páruVíce info zde
★★★★★

Cena: 699 KčZobrazit nabídku
15. místo

Belis smaltovaný 3v1 BSE 26cm

Nádobí firmy Belis je velmi kvalitní a s dlouhou životností. Typický pro toto nádobí je smaltovaný povrch v modré barvě. Velice praktický smaltovanýVíce info zde
★★★★★

Cena: 1 558 KčZobrazit nabídku

Sady nádobí

Chceme-li však opravdu vařit, s touto základní trojicí si nevystačíme a budeme ji muset doplnit o více kusů. Pokud nechceme vybírat každý kus zvlášť, je praktické se zaměřit na sady hrnců. Sada hrnců je nejčastěji k dostání po 10kusech a obsahuje: rendlík, 1 – 2 kastroly a 2  3 hrnce různých velikostí – nejčastěji o průměrech 14, 18, 20, 22 a 24 centimerů. V sadách obvykle najdeme i pánev. Všechny kusy bývají doplněny pokličkami.

Sady nádobí mají tu výhodu, že do sebe při uskladnění dobře pasují a nezabírají ve skříni tolik místa a že k sobě vzájemně ladí. Jsou vyrobeny ze stejného materiálu a během vaření nemusíme přemýšlet, jak se odlišné hrnce chovají.

Výběr hrnců v sadách nám však nemusí vyhovovat a my si tak budeme vybírat z jednotlivých kusů. Co je třeba vzít při výběru do úvahy?

4 nejlevnější a nejlepší kuchyňské hrnce

1. místo

KESSEL STAR Nerezový hrnek s rukojetí 92095 160 mm 1,8 L

Kvalitní nerezový rendlík se sendvičovým dnem. Rendlík je vyrobený z hrubé, kvalitní nerezové oceli. Objem: 1,8 L. Průměr: 16 cm. Výška rendlíky:Více info zde
★★★★★

Cena: 300 KčZobrazit nabídku
2. místo

KESSEL smalt s pokličkou 2,5 l

Kvalitny smaltovaný hrnec s pokličkou. Objem: 2,5 L.Více info zde
★★★★★

Cena: 300 KčZobrazit nabídku
3. místo

Edel Hoff s granitovým povrchem 16 cm EH7679 indukce

Titanový hrnec 16 cm s granitovým povrchem, nepřilnavým povrchem ILAG MARBLE SWISS – odolný proti poškrábání a vysokým teplotámVíce info zde
★★★★★

Cena: 300 KčZobrazit nabídku
4. místo

METALAC kastrol s poklicí tráva 10cm 0,5lt

Vyrobeno v Srbsku, záruka 2 roky. Nádobí je i na indukci.Více info zde
★★★★★

Cena: 300 KčZobrazit nabídku

A

Jak vybrat hrnce?

Jaké výhody a nevýhody mají jednotlivé materiály a co v nich uvaříme?

Než přistoupíte k úzšímu výběru, zodpovězte si otázky:

Na jakém sporáku vařím? Vařit můžeme na kamnech, plynovém sporáku, elektrice, sklokeramické či indukční desce. Zvláštní pozornost musíte věnovat u indukce. Indukční vaření je speciální technologie, která vyžaduje speciální hrnce na indukci, takzvané feromagnetické.

  • Jak budu nádobí mýt? Ne všechno nádobí lze dát do myčky. Pokud bychom dali do myčky hrnec, který tam nepatří, může se poškrábat a může přijít o své vlastnosti.
  • Chci hrnec používat jen na sporáku nebo chci mít možnost vložit jej do trouby? Pokud chceme druhou variantu, je třeba vybírat z hrnců, které jsou odolné vysokým teplotám a které mají žáruvzdorná nebo odjímatelná ucha.

Jakmile budete mít v odpovědích jasno, přistupte k výběru materiálu.

Nerezové hrnce jsou nejpopulárnější. A není divu, poměr cena – výkon je totiž odpovídající. Hrnce z nerezu jsou odolné, nelze je snadno poškrábat například vidličkou, nedrží pachy a jejich údržba je snadná.

Tip: Není nerez jako nerez. Na dnu každého nerezového hrnce je údaj, který označuje kvalitu nerezu. Nejvyšší kvalita nerezové oceli nese označení: 18/8, 18/10, 18/12. Čím jsou tato čísla vyšší, tím lépe. Čísla vyjadřují poměr chromu a niklu v oceli. Nikl velmi dobře odolává korozi, proto je v nerezovém nádobí velice důležitý. (Nerezová ocel 18/10 znamená, že ocel obsahuje navíc 18% chromu a 10% niklu.)

  • odolnost
  • univerzální použítí
  • lze mýt v myčce
  • horší čištění při připálení (Stačí však do hrnce napustit vodu se solí a nechat přes noc odležet.)

Litinové hrnce

V litinových hrncích vařily naše babičky. Litina je velmi odolný materiál, který odolná vysokým teplotám, dobře vodí teplo a má dlouhou životnost. Litinové hrnce lze použít v troubě. Pokud v hrnci vaříme jen na středním plameni, povrch je nepřilnavý.

  • odolnost
  • výborná vodivost
  • nelze mýt v myčce
  • vysoká hmotnost

Smaltované hrnce jsou oblíbené, protože je lze vybírat v různých barevných provedeních a vzorech. Jsou odolné a mají dlouhou životnost. Smaltu moc nesvědčí prudké střídání teplot a při nárazu či pádu se může poškodit.
  • nižší cena
  • velký výběr barev a vzorů
  • lze mýt v myčce
  • nutné šetrnější zacházení


Keramické hrnce

Výhodou keramických hrnců je jejich nepřilnavost, díky čemuž v nich lze vařit bez tuku. Jsou náchylné k poškrábání. Keramické hrnce jsou tepelně vysoce odolné a není problém je vkládat do trouby.

  • vysoká odolnost proti vysokým teplotám
  • možnost vaření bez tuku
  • lze mýt v myčce
  • náchylné k poškrábání

Titanové hrnce se vyrábí ze sloučeniny titanu a jiných materiálů (např. slitiny hliníku). Jsou extrémě odolné, skvěle vodí teplo po celé povrchu, který je nepřilnavý, a to i při vysokých teplotách. V titanových hrncích tak je možné vařit zdravá a lehká jídla. Dobře se čistí, ale nedoporučuje dát do myčky.
  • vysoce odolné
  • skvělá vodivost tepla
  • možné vaření bez tuku
  • vyšší cena
  • nedoporučuje se mýt v myčce

Měděné hrnce jsou rozhodně nejdražší, jsou však naprostou špičkou. Měděné hrnce rozvádí teplo nejrychleji. Změna barvy při zahřátí kuchaři napovídá stav procesu v hrnci.
  • odolnost
  • skvělé tepelné vlastnosti
  • rychlý rozvod tepla
  • luxusní vzhled
  • vysoká cena
  • nevhodné do myčky

Na co nezapomenout?  

Pamatujte, že bez poklice není hrnec. Díky dokonale přiléhajícím poklicím je vaření rychlejší, jídlo si uchovává více živin a neuniká zbytečná energie. Při výběru velikosti hrnců, mějte na paměti průměr plotýnky, ten musí být totožný nebo alespoň přibližně podobný průměru hrnce. Jinak nebude docházt k rovnoměrnému rozložení tepla, a zejména od plynového hořáku může dojít k poškození hrnce.

Není hrnec jako hrnec

Kromě běžných hrnců se můžete porozhlédnout i po dalších variantách, které Vaše vaření podstatně usnadní. Tlakový hrnec umí zkrátit dobu vaření. Milovníci sushi a rýže by neměli postrádat rýžovar. Kdo má rád řízky, hranolky či smažené žampiony se jen těžko obejde bez fritovacího hrnce. Pokud chcete dlouho tažený vývar či rozpadající se hovězí bez práce, chybět by Vám neměl pomalý hrnec. Nejen maminky zase užijí mlékovar pro přípravu krupice, pudinků a ohřevu mléka.

Tlakový hrnec

Tlakový hrnec v podstatě tvoří uzavřený systém, kdy se voda a teplo při dosažení bodu varu nemohou začít odpařovat, jako tomu je při běžném vaření. Tlak páry pod pokličkou stále roste a jakmile se tlak zvětší na takovou úroveň, pára začne unikat ven a tlak se přestane zvyšovat, jídlo se postupně vaří. Tlakový hrnec značně zkrátí dobu vaření. Pomáhá šetřit energii a v potravinách uchová více živin a nutričních hodnot.

Fritovací hrnec

Spotřebič sloužící k fritování neboli smažení v oleji. Pokud si chceme pochutnat na rovnoměrně osmažených hranolkách, „friťák” nám nesmí chybět. Hrnec se zapne do zásuvky, naplní olejem a pak už je jen potřeba řídit se návodem. Nevýhodou je velká spotřeba oleje a složitější čištění.

Hrnec na těstoviny

Hrnec má v sobě integrovaný cedník a je tak vhodný pro přípravu všech pokrmů, které je po uvaření třeba zcedit. Chybět by neměl žádnému milovníkovi těstovin.

Hrnec na rýži

Jedině v rýžovaru uvaříte dokonalou rýži. Do nádoby stačí nasypat rýži a zalít odpovídajícím množstvím vody, zbytek za Vás učiní spotřebič. Rýžovar drží rýži horkou a kyprou ještě několik hodin. Vy tak můžete dát rýži vařit a odejít třeba na nákup, rýže na Vás počká a nepřevaří se.

Mlékovar

Mlékovar je hrnec opatřený dvojtým dnem. Mezi jednotlivá dna se nalije voda a tím se zabraňuje připálení i vzkypění mléka. Hrnec je vybaven signalizační píšťalkou. Už nikdy tak nebudete muset větrat a čistit přepálené mléko. Mlékovar lze použít i na přípravu bešamelu, pudinků či krémů.

Pomalý hrnec

Pomalý hrnec umožňuje připravit pokrmy doslova v jednom hrnci. Vaření v pomalém hrnci je i pro ty, koho vaření vůbec nebaví. Vložíte do něj všechny přísady, nastavíte teplotu, čas a tím získáváte čas 3 – 12 hodin, kdy se můžete se věnovat něčemu jinému. Po uplynutí této doby je pokrm hotový.

Zavařovací hrnec

Zavařovací hrnce jsou kapitolou samy o sobě. Jsou praktickým pomocníkem při domácí konzervaci potravin. Existují také v eletrické podobě, kdy jsou vybaveny mnoha užitečnými funkcemi.

Jakou značku hrnce vybrat?

Vybrat hrnec není jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Před nákupem si ujasněte, k čemu hrnec budete využívat, na jakém sporáku vaříte, kolik chcete maximálně investovat a co od hrnce očekáváte. To Vás přivede ke správnému výběru.

Tip: Učiňte si průzkum spokojenosti v rodině a mezi přáteli. V čem vaří oni a jak jsou spokojení? Slova chvály určitě často uslyšíte na hrnce Delimano, hrnce Tefal, Vives hrnce či Tescoma hrnce.

Ohodnoťe prosím tento test:
.