Vybíráme nejlepší elektrickou troubu 2025 recenze & test + nákupní poradce 15 produktů
- Šetřete peníze, čas a nervy při hledání nejlepších elektrické trouby.
- Na základě nezávislého hodnocení spotřebitelů, zvolte nejvhodnější elektrickou troubu s nejlepším poměrem cena – kvalita.
- Po výběru nejlepší elektrické trouby, pomůžeme vybrat nejlevnější obchod.
Vítěz testu spotřebitelů roku 2025
Lidovka
Severin PG 8575 pečící trouba s horkovzduchem
Mini trouba Severin PG 8575 pečící trouba s horkovzduchem:V případě, že nemůžete z jakéhokoliv důvodu vlastnit klasickou troubu, zvažte pořízení …
Více info zdeCena: 7 999 KčVítěz testu
Zlatá střední cesta
Pro náročné
PRITY GT FS S DR
Sporák na tuhá paliva PRITY GT FS S DR: Sporák na tuhá paliva PRITY GT FS S DR vás zaujme svým …
Více info zdeCena: 28 999 KčSamostaně stojící nebo vestavná trouba?
Roli hraje dispozice a velikost Vaší kuchyně. Pokud máte kuchyň velkou a nevadí Vám troubu přiznat, nebo máte novou kuchyňskou linku a potřebujete jen vyměnit volně stojící spotřebič za nový, pak je samostatná elektrická trouba dobrou volbou. Vestavá elektrická trouba oproti volně stojícím modelům zabírá méně místa a navíc se může stát designovým doplňkem kuchyně.
Elektrická trouba volně stojící má výhodou v nižší ceně a nenáročné instalaci. Nevýhodou však je, že mezi sporákem a linkou zůstává mezera, kterou mohou propadávat nečistoty a předměty.
Pozor na energetické štítky!
Energetická třída označuje zařazení do skupiny podle energetické náročnosti provozu spotřebiče. Každý sporák je povinně označen energetickým štítkem. V současnosti se vyrábí pouze sporáky ve třídách B a šetrnější. Takřka všechny elektrické sporák však energetické třídě A.
Nejlepší elektrické trouby na našem trhu a jejich hodnocení dle testu spotřebitelů 2025
K čemu chcete troubu využívat?
Ještě než se poohlídnete po konkrétních troubách, rozmyslete si, k čemu všemu hodláte troubu používat. Modely s více funkcemi bývají dražší, jejich využití je ale výrazně širší.
Pokud chcete péct jen sladké pečivo, statické pečení je dostačující. V případě, že v troubě chcete připravovat i jiné pokrmy či více jídel současně (například maso i brambory), je ideální trouba horkovzdušná. Trouby s ventilátorem (tedy s horkovzduchem) umí i statické pečení.
Jaké další funkce může mít elektrická trouba?
- Vícevrstvé sklo dvířek – toto je velmi praktické, o sklo se tak nelze spálit, ani když je trouba rozpálená.
- Teleskopické výsuvy roštu – díky tomu můžete pohodlně a především bezpečně manipulovat s pekáči a plechy.
- Pyrolýza – jedná se funkci, kde se vnitřek trouby zahřeje na teplotu 500 °C, při které dojde ke spálení všech organických zbytků uvnitř trouby. Po skončení programu stačí setřít mokrým hadříkem prach za dna trouby a je hotovo.
nejlevnější a nejlepší elektrické trouby
Šířka spotřebiče a objem trouby
Nejčastějším modelem je elektrický sporák s troubou o šířce 50 centimetrů. K dostání jsou také modely se šířkou 60 cm, tyto modely mohou mít 5 plotýnek.
Důležitým parametrem je objem trouby. Ten vybírejte s ohledem na počet členů v domácnosti. Malé elektrické pečící trouby mívají objem od 30 – 43 litrů. Standardní objem je kolem 60 litrů.
- Pro 1 až 2 osoby stačí malá elektrická trouba o objemu do 43 litrů.
- Pro čtyčlennou domácnost je dostatečná trouba o objemu 40 až 70 litrů.
- Domácnosti s více než 4 členy dost možná využití trouby s objemem nad 65 litrů.
Jakou varnou desku?
Elektrické sporáky mají varnou desku i troubu napájenou elektřinou. Na výběr je z litinová varná deska, další možností je indukční či sklokeramická varná deska. Indukce i sklokeramika vypadají moderně a poskytují mnoho funkcí pro jednodušší vaření.
Elektrický sporák s litinovou varnou deskou
je nejlevnější variantou. Pomaleji zahřívá a má vyšší míru zbytkového tepla.
+ nižší cena
+ snadné ovládání
– náročnější na údržbu
– přítomnost zbytkového tepla
Elektrický sporák se sklokeramickou varnou deskou
je střední cesta ve výběru čistě elektrického sporáku. Nežádoucí může být částečné zbytkové teplo, avšak i to lze využít ve vlastní prospěch, například pro udržení teploty pokrmů. Sklokeramická deska je velmi odolná, lze částečně použít jako další přípravný prostor na lince.
+ snadná údržba
+ větší množství funkcí
– oproti indukčnímu ohřevu vyšší spotřeba elektřiny
– přítomnost zbytkového tepla
Elektrický sporák s indukční varnou deskou
představuje nejúspornější variantu elektrického sporáku. Vyšší náklady na pořízení kompenzují minimální tepelné ztráty a nízkou spotřebu energie. Rodiny s dětmi ocení, že se o desku nelze spálit.
+ nízká spotřeba
+ snadná údržba
+ rychlý ohřev
+ větší množství funkcí
– vyšší pořizovací cena
– nutnost pořízení speciálního nádobí s feromagnetickým povrchem
Elektrická trouba s plynovovou varnou deskou – kombinovaný sporák
Nejoblíbenější typem sporáků je jednoznačně kombinovaný sporák. Jedná se o plynový sporák s elektrickou troubou. Výhodou je, že spojuje elektrickou troubu s mnoha funkcemi s plynovou varnou deskou.
Plynové varné desky jsou nejvýkonější a mají okamžitý náběh ohřevu. To je důvodem, proč kuchaři hlásají, že nejlepší vaření je vaření na plynu. Obavy z plynového sporáku nejsou na místě. Všechny desky musí být vybaveny bezpečnostní pojistkou, která při nechtěném zhasnutí plamene uzavře přívod plynu. Tím pádem nehrozí jeho únik do prostoru. V případě elektronického zapínání musí ze všeho nejdříve dojít ke stlačení knoflíku a až potom k jeho otočení. Další možností je, že je zapalování řešeno odděleným knoflíkem.
Stolní trouby
Alternativnou k elektrické troubě může být stolní trouba.
Stolní eletrické pečící trouby, často označovaná jako minitrouby, na první pohled vypadají jako mikrovlnné trouby, jedná se však o mnohem propracovanější spotřebič. Elektrická mini trouba skvělou volbou, v případě, nedostatečného prostoru v kuchyni např. v garsoniérách či na chatách a chalupách. K dostání je v provedení bez plotýnek či s nimi.
Stolní trouby bez plotýnek. Ty se vzhledem velice podobají mikrovlnným troubách. Oproti nim však nabízejí celu řadu pečících programů navíc.
Stolní trouby s plotýnkami. Tyto modely mají ve vrchní částo zabudované dvě a někdy dokonce tři plotýnky. Svým vzhledem i funkčností se blíží k plnohodnotným sporákům.
Jak dosáhnout při pečení úspěchu
Při pečení je důležité dodržovat několik základních kroků. Následující tipy by Vám mohly pomoci k úspěchu:
- Sledujte recept a dodržujte přesné množství surovin a postupu. Při pečení je důležité přesně dodržovat poměry surovin a postup, aby se výsledek podařil.
- Používejte kvalitní suroviny. Použití kvalitních surovin je klíčové pro úspěch pečení. Kvalitní suroviny mají lepší chuť a kvalitu.
- Předehřejte troubu na správnou teplotu. Předehřátí trouby na správnou teplotu je důležité, aby se jídlo uvnitř peklo rovnoměrně a dosáhlo správné textury.
- Sledujte čas pečení uvedený v receptu.
- Nepřeplňujte troubu. Pokud do trouby dáváte více jídel najednou, je důležité, aby mezi nimi dostatečně cirkuloval vzduch a pekly se rovnoměrně.
- Neotvírejte troubu během pečení. Otevírání trouby během pečení může vést k poklesu teploty a narušení procesu pečení.
- Nechte jídlo vychladnout. Po vyndání jídla z trouby nechte vychladnout, aby se dosáhlo správné textury a konzistence.
- Pečení vám usnadní kuchyňské spotřebiče, například nejlepší kuchyňský robot.
- Experimentujte. Nebojte se experimentovat s různými recepty a technikami pečení, aby se Vám podařilo dosáhnout ideálního výsledku.
- Užívejte si to! Pečení by mělo být příjemnou aktivitou, tak si to užijte a nebojte se zkoušet nové věci.
Úspora energie při vaření
Pokud hledáte možnosti, jak ušetřit za elektrickou energii, následujte tyto postupy:
- Vařte více jídla méně často. Energeticky úspornější je vařit více jídel najednou, takže si vaření vhodně naplánujte. Použijte mikrovlnnou troubu a ohřejte zbytky jídla za zlomek ceny, kterou byste zaplatili za použití trouby nebo sporáku.
- Dvířka trouby zbytečně neotvírejte. Každým jejich otevřením ztrácíte tepelnou energii, proto raději používejte osvětlení trouby a dívejte se do ní přes okýnko.
- Pravidelně čistěte troubu i sporák. Připečené nečistoty se chovají jako izolace na topných tělesech, což vás připravuje o účinnost vaření. Ideálně si pořiďte takovou troubu, která má samočistící cyklus.
- Místo kovových pekáčů používejte skleněné a keramické nádobí. Přenášejí teplo účinněji a rovnoměrněji.
Jak vyčistit elektrickou troubu?
Než začnete, vypněte troubu z elektrické sítě. Nepokoušejte se drhnout topná tělesa, protože zbytky čisticích prostředků mohou špatně reagovat s teplem trouby a vytvářet nepříjemné pachy. Po celou dobu čištění používejte rukavice. Pro vaši troubu jsou nejlepší přípravky bez obsahu žíravin, protože nezpůsobí korozi vnitřní struktury a po skončení zajistí dokonalý lesk.
Vytvořte čisticí pastu z jedlé sody a stejného dílu vody. Přidejte 115 g jedlé sody na tři polévkové lžíce vody, pokud je vaše elektrická trouba znečištěná připečenou mastnotou, pak přidejte 230 g jedlé sody na 6 polévkových lžic vody, abyste vytvořili hustou čisticí pastu. Před nanesením čisticí pasty z jedlé sody elektrickou troubu nejprve vyčistěte vlhkou utěrkou z mikrovlákna. Tuto čisticí pastu nechte na elektrické troubě působit 1 až 2 hodiny a poté ji očistěte vlhkým hadříkem a horkou mýdlovou vodou. Elektrickou troubu osušte papírovou utěrkou a poté ji vyleštěte suchou utěrkou z mikrovlákna.
Jak testujeme trouby?
Každá testovaná trouba prochází řadou testů. Vyzkoušíme je při pečení, zapékání a grilování, abychom zjistili, jak si povedou a jak se budou chovat ve vaší kuchyni. Ty nejlepší zvládnou všechny tyto úkoly bez problémů.
Naše přísné testy pečicích trub zahrnují schopnosti každé trouby při grilování, pečení a zapékání. Abychom tyto aspekty otestovali, připravujeme kompletní pečenou večeři včetně kuřete, brambor a jablečného koláče. Pomocí grilu zjišťujeme, jak rovnoměrně opéká plný plech chleba, pečeme dávky pohádkových dortů a bohatý ovocný koláč. Sledujeme, jak horká jsou dvířka trouby při jejím používání, jak dobře koláče vykynou, zda brambory křupou a zda má pečení na více policích současně vliv na výsledky.
U každé trouby také testujeme přesnost nastavení teploty, abychom zjistili, zda odpovídá. K tomu používáme termočlánek (čidlo pro měření teploty) a umisťujeme ho do středu rozpálené trouby při různých teplotách. Zaznamenáváme nejnižší a nejvyšší zaznamenanou teplotu a na jejich základě vypočítáme průměr. Nejpřesnější trouby nepřekračují teplotu o více než 5 °C vyšší nebo nižší, než je požadovaná teplota.
Jak vybrat elektrickou troubu – Shrnutí
Elektrickou troubu vybírejte podle prostoru. Máte-li dostatek místa, můžete si dovolit i samostatně stojící sporák, není-li tomu tak, řešením je vestavěná varianta. Také objem trouby je důležitý, standardem bývá 60 – 65 litrů, malé domácnosti si ale vystačí i s menším objemem.
Pokud máte doma přívod plynu, můžete sáhnout po kombinovaném sporáku, který představuje kombinaci elektrické trouby s plynovým sporákem. V případě, že chcete či musíte vařit na elektrice, nejlevnější variantou je elektrická trouba s litinovou varnou deskou. V případě, že chcete jít s dobou, vybírejte ze sklokeramických či indukčních varných desek. U indukce však pozor, nutností je používání speciálního nádobí.
V neposlední řadě se u výběru řiďte energetickým štítkem.