image

nejlepší elektrická trouba 2021 recenze & test + nákupní poradce 15 produktů

  • Šetřete peníze, čas a nervy při hledání nejlepších elektrické trouby.
  • Na základě nezávislého hodnocení spotřebitelů, zvolte nejvhodnější elektrickou troubu s nejlepším poměrem cena – kvalita.
  • Po výběru nejlepší elektrické trouby, pomůžeme vybrat nejlevnější obchod.

Elektrická trouba – spotřebič který by neměl chybět v žádné větší domácnosti. Pokud doma nemáte přívod plynu, je elektrická trouba jasnou volbou. V případě, že máte plyn asi Vás napadla otázka, zda není lepší trouba plynová. Odpověď je jasná – není.

Je všeobecně známé, že elektrické trouby v porovnání s plynovými jsou rychlejší. Je možné je lépe regulovat a hlavním argumentem pro koupi je fakt, že teplo působí na připravovaný pokrm rovnoměrně. Oproti plynové troubě má ta elektrická lepší regulaci teploty a nabízí více pečicích programů a funkcí.

Moderní trouby už nejsou vybaveny jen dvěma topnými tělesy, jako tomu bývalo, některé modely v sobě mají také integrovaný gril. Velkým rozmachem v posledních letech prošly trouby horkovzdušné.

Jaká je nejlepší elektrická trouba, aby Vám léta dobře sloužila? Odpověď naleznete níže.

Samostaně stojící nebo vestavná trouba?

Roli hraje dispozice a velikost Vaší kuchyně. Pokud máte kuchyň velkou a nevadí Vám troubu přiznat, nebo máte novou kuchyňskou linku a potřebujete jen vyměnit volně stojící spotřebič za nový, pak je samostatná elektrická trouba dobrou volbou. Vestavá elektrická trouba oproti volně stojícím modelům zabírá méně místa a navíc se může stát designovým doplňkem kuchyně.

Elektrická trouba volně stojící má výhodou v nižší ceně a nenáročné instalaci. Nevýhodou však je, že mezi sporákem a linkou zůstává mezera, kterou mohou propadávat nečistoty a předměty.

Pozor na energetické štítky!

Energetická třída označuje zařazení do skupiny podle energetické náročnosti provozu spotřebiče. Každý sporák je povinně označen energetickým štítkem. V současnosti se vyrábí pouze sporáky ve třídách B a šetrnější. Takřka všechny elektrické sporák však energetické třídě A.

K čemu chcete troubu využívat? 

Ještě než se poohlídnete po konkrétních troubách, rozmyslete si, k čemu všemu hodláte troubu používat. Modely s více funkcemi bývají dražší, jejich využití je ale výrazně širší.

Pokud chcete péct jen sladké pečivo, statické pečení je dostačující. V případě, že v troubě chcete připravovat i jiné pokrmy či více jídel současně (například maso i brambory), je ideální trouba horkovzdušná. Trouby s ventilátorem (tedy s horkovzduchem) umí i statické pečení.

Jaké další funkce může mít elektrická trouba?

Vícevrstvé sklo dvířek – Toto je velmi praktické, o sklo se tak nelze spálit, ani když je trouba rozpálená

Teleskopické výsuvy roštu – Díky tomu můžete pohodlně a předevčším bezpečně manipulovat s pekáči a plechy.

Pyrolýza – Jedná se funkci, kde se vnitřek trouby zahřeje na teplotu 500 °C, při které dojde ke spálení všech organických zbytků uvnitř trouby. Po skončení programu stačí setřít mokrým hadříkem prach za dna trouby a je hotovo.

Šířka spotřebiče a objem trouby

Nejčastějším modelem je elektrický sporák s troubou o šířce 50 centimetrů. K dostání jsou také modely se šířkou 60 cm, tyto modely mohou mít 5 plotýnek.

Důležitým parametrem je objem trouby. Ten vybírejte s ohledem na počet členů v domácnosti. Malé elektrické pečící trouby mívají objem od 30 – 43 litrů. Standardní objem je kolem 60 litrů.

  • Pro 1 až 2 osoby stačí malá elektrická trouba o objemu do 43 litrů.
  • Pro čtyčlennou domácnost je dostatečná trouba o objemu 40 až 70 litrů.
  • Domácnosti s více než 4 členy dost možná využití trouby s objemem nad 65 litrů.

Jakou varnou desku?

Elektrické sporáky mají varnou desku i troubu napájenou elektřinou. Na výběr je z litinová varná deska, další možností je indukční či sklokeramická varná deska. Indukce i sklokeramika vypadají moderně a poskytují mnoho funkcí pro jednodušší vaření.

Elektrický sporák s litinovou varnou deskou

je nejlevnější variantou. Pomaleji zahřívá a má vyšší míru zbytkového tepla.

+ nižší cena
+ snadné ovládání
– náročnější na údržbu
– přítomnost zbytkového tepla

Elektrický sporák se sklokeramickou varnou deskou

je střední cesta ve výběru čistě elektrického sporáku. Nežádoucí může být částečné zbytkové teplo, avšak i to lze využít ve vlastní prospěch, například pro udržení teploty pokrmů. Sklokeramická deska je velmi odolná, lze částečně použít jako další přípravný prostor na lince.

+ snadná údržba
+ větší množství funkcí
– oproti indukčnímu ohřevu vyšší spotřeba elektřiny
– přítomnost zbytkového tepla

Elektrický sporák s indukční varnou deskou

představuje nejúspornější variantu elektrického sporáku. Vyšší náklady na pořízení kompenzují minimální tepelné ztráty a nízkou spotřebu energie. Rodiny s dětmi ocení, že se o desku nelze spálit.

+ nízká spotřeba
+ snadná údržba
+ rychlý ohřev
+ větší množství funkcí
– vyšší pořizovací cena
– nutnost pořízení speciálního nádobí s feromagnetickým povrchem

Elektrická trouba s plynovovou varnou deskou – kombinovaný sporák

Nejoblíbenější typem sporáků je jednoznačně kombinovaný sporák. Jedná se o plynový sporák s elektrickou troubou. Výhodou je, že spojuje elektrickou troubu s mnoha funkcemi s plynovou varnou deskou.

Plynové varné desky jsou nejvýkonější a mají okamžitý náběh ohřevu. To je důvodem, proč kuchaři hlásají, že nejlepší vaření je vaření na plynu. Obavy z plynového sporáku nejsou na místě. Všechny desky musí být vybaveny bezpečnostní pojistkou, která při nechtěném zhasnutí plamene uzavře přívod plynu. Tím pádem nehrozí jeho únik do prostoru. V případě elektronického zapínání musí ze všeho nejdříve dojít ke stlačení knoflíku a až potom k jeho otočení. Další možností je, že je zapalování řešeno odděleným knoflíkem.

Stolní trouby

Alternativnou k elektrické troubě může být stolní trouba.

Stolní eletrické pečící trouby, často označovaná jako minitrouby, na první pohled vypadají jako mikrovlnné trouby, jedná se však o mnohem propracovanější spotřebič. Elektrická mini trouba skvělou volbou, v případě, nedostatečného prostoru v kuchyni např. v garsoniérách či na chatách a chalupách. K dostání je v provedení bez plotýnek či s nimi.

Stolní trouby bez plotýnek. Ty se vzhledem velice podobají mikrovlnným troubách. Oproti nim však nabízejí celu řadu pečících programů navíc.

Stolní trouby s plotýnkami. Tyto modely mají ve vrchní částo zabudované dvě a někdy dokonce tři plotýnky. Svým vzhledem i funkčností se blíží k plnohodnotným sporákům.

Jak vybrat elektrickou troubu? Shrnutí

Elektrickou troubu vybírejte podle prostoru. Máte-li dostatek místa, můžete si dovolit i samostatně stojící sporák, není-li tomu tak, řešením je vestavěná varianta. Také objem trouby je důležitý, standardem bývá 60 – 65 litrů, malé domácnosti si ale vystačí i s menším objemem.

Pokud máte doma přívod plynu, můžete sáhnout po kombinovaném sporáku, který představuje kombinaci elektrické trouby s plynovým sporákem. V případě, že chcete či musíte vařit na elektrice, nejlevnější variantou je elektrická trouba s litinovou varnou deskou. V případě, že chcete jít s dobou, vybírejte ze sklokeramických či indukčních varných desek. U indukce však pozor, nutností je používání speciálního nádobí.

V neposlední řadě se u výběru řiďte energetickým štítkem.

Ohodnoťte tento příspěvek!
5/5 (2)

Redakce DoBaraku.cz

Redakce DoBaraku.cz

Tento článek byl vytvořen odbornou redakcí magazínu DoBaraku.cz, která pro Vás zhotovuje nezávislé testy, recenze a odborné články na produkty, které jsou užitečné ve vaší domácnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *