image

Vybíráme nejlepší elektrickou troubu 2025 recenze & test + nákupní poradce 15 produktů

  • Šetřete peníze, čas a nervy při hledání nejlepších elektrické trouby.
  • Na základě nezávislého hodnocení spotřebitelů, zvolte nejvhodnější elektrickou troubu s nejlepším poměrem cena – kvalita.
  • Po výběru nejlepší elektrické trouby, pomůžeme vybrat nejlevnější obchod.

Elektrická trouba – spotřebič který by neměl chybět v žádné větší domácnosti. Pokud doma nemáte přívod plynu, je elektrická trouba jasnou volbou. V případě, že máte plyn asi Vás napadla otázka, zda není lepší trouba plynová. Odpověď je jasná – není.

Je všeobecně známé, že elektrické trouby v porovnání s plynovými jsou rychlejší. Je možné je lépe regulovat a hlavním argumentem pro koupi je fakt, že teplo působí na připravovaný pokrm rovnoměrně. Oproti plynové troubě má ta elektrická lepší regulaci teploty a nabízí více pečicích programů a funkcí.

Moderní trouby už nejsou vybaveny jen dvěma topnými tělesy, jako tomu bývalo, některé modely v sobě mají také integrovaný gril. Velkým rozmachem v posledních letech prošly trouby horkovzdušné.

Jaká je nejlepší elektrická trouba, aby Vám léta dobře sloužila? Odpověď naleznete níže.

Vítěz testu spotřebitelů roku 2025

Lidovka

Severin PG 8575 pečící trouba s horkovzduchem

Mini trouba Severin PG 8575 pečící trouba s horkovzduchem:V případě, že nemůžete z jakéhokoliv důvodu vlastnit klasickou troubu, zvažte pořízení …

Více info zde
★★★★★★★★★★99%
Cena: 7 999 Kč

Vítěz testu

Zlatá střední cesta

Pro náročné

PRITY GT FS S DR

Sporák na tuhá paliva PRITY GT FS S DR: Sporák na tuhá paliva PRITY GT FS S DR vás zaujme svým …

Více info zde
★★★★★★★★★★93%
Cena: 28 999 Kč

Samostaně stojící nebo vestavná trouba?

Roli hraje dispozice a velikost Vaší kuchyně. Pokud máte kuchyň velkou a nevadí Vám troubu přiznat, nebo máte novou kuchyňskou linku a potřebujete jen vyměnit volně stojící spotřebič za nový, pak je samostatná elektrická trouba dobrou volbou. Vestavá elektrická trouba oproti volně stojícím modelům zabírá méně místa a navíc se může stát designovým doplňkem kuchyně.

Elektrická trouba volně stojící má výhodou v nižší ceně a nenáročné instalaci. Nevýhodou však je, že mezi sporákem a linkou zůstává mezera, kterou mohou propadávat nečistoty a předměty.

Pozor na energetické štítky!

Energetická třída označuje zařazení do skupiny podle energetické náročnosti provozu spotřebiče. Každý sporák je povinně označen energetickým štítkem. V současnosti se vyrábí pouze sporáky ve třídách B a šetrnější. Takřka všechny elektrické sporák však energetické třídě A.

Nejlepší elektrické trouby na našem trhu a jejich hodnocení dle testu spotřebitelů 2025

1.místo

Severin PG 8575 pečící trouba s horkovzduchem

Mini trouba Severin PG 8575 pečící trouba s horkovzduchem:V případě, že nemůžete z jakéhokoliv důvodu vlastnit klasickou troubu, zvažte pořízení …

Více info zde
★★★★★★★★★★99%
Cena: 7 999 Kč

2.místo

PRITY GT FS S DR

Sporák na tuhá paliva PRITY GT FS S DR: Sporák na tuhá paliva PRITY GT FS S DR vás zaujme svým …

Více info zde
★★★★★★★★★★93%
Cena: 28 999 Kč

K čemu chcete troubu využívat? 

Ještě než se poohlídnete po konkrétních troubách, rozmyslete si, k čemu všemu hodláte troubu používat. Modely s více funkcemi bývají dražší, jejich využití je ale výrazně širší.

Pokud chcete péct jen sladké pečivo, statické pečení je dostačující. V případě, že v troubě chcete připravovat i jiné pokrmy či více jídel současně (například maso i brambory), je ideální trouba horkovzdušná. Trouby s ventilátorem (tedy s horkovzduchem) umí i statické pečení.

Jaké další funkce může mít elektrická trouba?

  • Vícevrstvé sklo dvířek – toto je velmi praktické, o sklo se tak nelze spálit, ani když je trouba rozpálená.
  • Teleskopické výsuvy roštu – díky tomu můžete pohodlně a především bezpečně manipulovat s pekáči a plechy.
  • Pyrolýza – jedná se funkci, kde se vnitřek trouby zahřeje na teplotu 500 °C, při které dojde ke spálení všech organických zbytků uvnitř trouby. Po skončení programu stačí setřít mokrým hadříkem prach za dna trouby a je hotovo.

nejlevnější a nejlepší elektrické trouby

1.místo

Severin PG 8575 pečící trouba s horkovzduchem

Mini trouba Severin PG 8575 pečící trouba s horkovzduchem:V případě, že nemůžete z jakéhokoliv důvodu vlastnit klasickou troubu, zvažte pořízení …

Více info zde
★★★★★★★★★★99%
Cena: 7 999 Kč

Šířka spotřebiče a objem trouby

Nejčastějším modelem je elektrický sporák s troubou o šířce 50 centimetrů. K dostání jsou také modely se šířkou 60 cm, tyto modely mohou mít 5 plotýnek.

Důležitým parametrem je objem trouby. Ten vybírejte s ohledem na počet členů v domácnosti. Malé elektrické pečící trouby mívají objem od 30 – 43 litrů. Standardní objem je kolem 60 litrů.

  • Pro 1 až 2 osoby stačí malá elektrická trouba o objemu do 43 litrů.
  • Pro čtyčlennou domácnost je dostatečná trouba o objemu 40 až 70 litrů.
  • Domácnosti s více než 4 členy dost možná využití trouby s objemem nad 65 litrů.

Jakou varnou desku?

Elektrické sporáky mají varnou desku i troubu napájenou elektřinou. Na výběr je z litinová varná deska, další možností je indukční či sklokeramická varná deska. Indukce i sklokeramika vypadají moderně a poskytují mnoho funkcí pro jednodušší vaření.

Elektrický sporák s litinovou varnou deskou

je nejlevnější variantou. Pomaleji zahřívá a má vyšší míru zbytkového tepla.

+ nižší cena
+ snadné ovládání
– náročnější na údržbu
– přítomnost zbytkového tepla

Elektrický sporák se sklokeramickou varnou deskou

je střední cesta ve výběru čistě elektrického sporáku. Nežádoucí může být částečné zbytkové teplo, avšak i to lze využít ve vlastní prospěch, například pro udržení teploty pokrmů. Sklokeramická deska je velmi odolná, lze částečně použít jako další přípravný prostor na lince.

+ snadná údržba
+ větší množství funkcí
– oproti indukčnímu ohřevu vyšší spotřeba elektřiny
– přítomnost zbytkového tepla

Elektrický sporák s indukční varnou deskou

představuje nejúspornější variantu elektrického sporáku. Vyšší náklady na pořízení kompenzují minimální tepelné ztráty a nízkou spotřebu energie. Rodiny s dětmi ocení, že se o desku nelze spálit.

+ nízká spotřeba
+ snadná údržba
+ rychlý ohřev
+ větší množství funkcí
– vyšší pořizovací cena
– nutnost pořízení speciálního nádobí s feromagnetickým povrchem

Elektrická trouba s plynovovou varnou deskou – kombinovaný sporák

Nejoblíbenější typem sporáků je jednoznačně kombinovaný sporák. Jedná se o plynový sporák s elektrickou troubou. Výhodou je, že spojuje elektrickou troubu s mnoha funkcemi s plynovou varnou deskou.

Plynové varné desky jsou nejvýkonější a mají okamžitý náběh ohřevu. To je důvodem, proč kuchaři hlásají, že nejlepší vaření je vaření na plynu. Obavy z plynového sporáku nejsou na místě. Všechny desky musí být vybaveny bezpečnostní pojistkou, která při nechtěném zhasnutí plamene uzavře přívod plynu. Tím pádem nehrozí jeho únik do prostoru. V případě elektronického zapínání musí ze všeho nejdříve dojít ke stlačení knoflíku a až potom k jeho otočení. Další možností je, že je zapalování řešeno odděleným knoflíkem.

Stolní trouby

Alternativnou k elektrické troubě může být stolní trouba.

Stolní eletrické pečící trouby, často označovaná jako minitrouby, na první pohled vypadají jako mikrovlnné trouby, jedná se však o mnohem propracovanější spotřebič. Elektrická mini trouba skvělou volbou, v případě, nedostatečného prostoru v kuchyni např. v garsoniérách či na chatách a chalupách. K dostání je v provedení bez plotýnek či s nimi.

Stolní trouby bez plotýnek. Ty se vzhledem velice podobají mikrovlnným troubách. Oproti nim však nabízejí celu řadu pečících programů navíc.

Stolní trouby s plotýnkami. Tyto modely mají ve vrchní částo zabudované dvě a někdy dokonce tři plotýnky. Svým vzhledem i funkčností se blíží k plnohodnotným sporákům.

Jak dosáhnout při pečení úspěchu

Při pečení je důležité dodržovat několik základních kroků. Následující tipy by Vám mohly pomoci k úspěchu:

  1. Sledujte recept a dodržujte přesné množství surovin a postupu. Při pečení je důležité přesně dodržovat poměry surovin a postup, aby se výsledek podařil.
  2. Používejte kvalitní suroviny. Použití kvalitních surovin je klíčové pro úspěch pečení. Kvalitní suroviny mají lepší chuť a kvalitu.
  3. Předehřejte troubu na správnou teplotu. Předehřátí trouby na správnou teplotu je důležité, aby se jídlo uvnitř peklo rovnoměrně a dosáhlo správné textury.
  4. Sledujte čas pečení uvedený v receptu.
  5. Nepřeplňujte troubu. Pokud do trouby dáváte více jídel najednou, je důležité, aby mezi nimi dostatečně cirkuloval vzduch a pekly se rovnoměrně.
  6. Neotvírejte troubu během pečení. Otevírání trouby během pečení může vést k poklesu teploty a narušení procesu pečení.
  7. Nechte jídlo vychladnout. Po vyndání jídla z trouby nechte vychladnout, aby se dosáhlo správné textury a konzistence.
  8. Pečení vám usnadní kuchyňské spotřebiče, například nejlepší kuchyňský robot.
  9. Experimentujte. Nebojte se experimentovat s různými recepty a technikami pečení, aby se Vám podařilo dosáhnout ideálního výsledku.
  10. Užívejte si to! Pečení by mělo být příjemnou aktivitou, tak si to užijte a nebojte se zkoušet nové věci.

Úspora energie při vaření

Pokud hledáte možnosti, jak ušetřit za elektrickou energii, následujte tyto postupy:

  • Vařte více jídla méně často. Energeticky úspornější je vařit více jídel najednou, takže si vaření vhodně naplánujte. Použijte mikrovlnnou troubu a ohřejte zbytky jídla za zlomek ceny, kterou byste zaplatili za použití trouby nebo sporáku.
  • Dvířka trouby zbytečně neotvírejte. Každým jejich otevřením ztrácíte tepelnou energii, proto raději používejte osvětlení trouby a dívejte se do ní přes okýnko.
  • Pravidelně čistěte troubu i sporák. Připečené nečistoty se chovají jako izolace na topných tělesech, což vás připravuje o účinnost vaření. Ideálně si pořiďte takovou troubu, která má samočistící cyklus.
  • Místo kovových pekáčů používejte skleněné a keramické nádobí. Přenášejí teplo účinněji a rovnoměrněji.

Jak vyčistit elektrickou troubu?

Než začnete, vypněte troubu z elektrické sítě. Nepokoušejte se drhnout topná tělesa, protože zbytky čisticích prostředků mohou špatně reagovat s teplem trouby a vytvářet nepříjemné pachy. Po celou dobu čištění používejte rukavice. Pro vaši troubu jsou nejlepší přípravky bez obsahu žíravin, protože nezpůsobí korozi vnitřní struktury a po skončení zajistí dokonalý lesk.

Vytvořte čisticí pastu z jedlé sody a stejného dílu vody. Přidejte 115 g jedlé sody na tři polévkové lžíce vody, pokud je vaše elektrická trouba znečištěná připečenou mastnotou, pak přidejte 230 g jedlé sody na 6 polévkových lžic vody, abyste vytvořili hustou čisticí pastu. Před nanesením čisticí pasty z jedlé sody elektrickou troubu nejprve vyčistěte vlhkou utěrkou z mikrovlákna. Tuto čisticí pastu nechte na elektrické troubě působit 1 až 2 hodiny a poté ji očistěte vlhkým hadříkem a horkou mýdlovou vodou. Elektrickou troubu osušte papírovou utěrkou a poté ji vyleštěte suchou utěrkou z mikrovlákna.

Jak testujeme trouby?

Každá testovaná trouba prochází řadou testů. Vyzkoušíme je při pečení, zapékání a grilování, abychom zjistili, jak si povedou a jak se budou chovat ve vaší kuchyni. Ty nejlepší zvládnou všechny tyto úkoly bez problémů.

Naše přísné testy pečicích trub zahrnují schopnosti každé trouby při grilování, pečení a zapékání. Abychom tyto aspekty otestovali, připravujeme kompletní pečenou večeři včetně kuřete, brambor a jablečného koláče. Pomocí grilu zjišťujeme, jak rovnoměrně opéká plný plech chleba, pečeme dávky pohádkových dortů a bohatý ovocný koláč. Sledujeme, jak horká jsou dvířka trouby při jejím používání, jak dobře koláče vykynou, zda brambory křupou a zda má pečení na více policích současně vliv na výsledky.

U každé trouby také testujeme přesnost nastavení teploty, abychom zjistili, zda odpovídá. K tomu používáme termočlánek (čidlo pro měření teploty) a umisťujeme ho do středu rozpálené trouby při různých teplotách. Zaznamenáváme nejnižší a nejvyšší zaznamenanou teplotu a na jejich základě vypočítáme průměr. Nejpřesnější trouby nepřekračují teplotu o více než 5 °C vyšší nebo nižší, než je požadovaná teplota.

Jak vybrat elektrickou troubu – Shrnutí

Elektrickou troubu vybírejte podle prostoru. Máte-li dostatek místa, můžete si dovolit i samostatně stojící sporák, není-li tomu tak, řešením je vestavěná varianta. Také objem trouby je důležitý, standardem bývá 60 – 65 litrů, malé domácnosti si ale vystačí i s menším objemem.

Pokud máte doma přívod plynu, můžete sáhnout po kombinovaném sporáku, který představuje kombinaci elektrické trouby s plynovým sporákem. V případě, že chcete či musíte vařit na elektrice, nejlevnější variantou je elektrická trouba s litinovou varnou deskou. V případě, že chcete jít s dobou, vybírejte ze sklokeramických či indukčních varných desek. U indukce však pozor, nutností je používání speciálního nádobí.

V neposlední řadě se u výběru řiďte energetickým štítkem.

Ohodnoťte tento příspěvek!
5/5 (4)

Redakce DoBaraku.cz

Redakce DoBaraku.cz

Tento článek byl vytvořen odbornou redakcí magazínu DoBaraku.cz, která pro Vás zhotovuje nezávislé testy, recenze a odborné články na produkty, které jsou užitečné ve vaší domácnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *