Nejlepší chlebníky v testu 2024 top 15 produktů, jak a který si vybrat?
- Šetřete peníze, čas a nervy při hledání nejlepšího chlebníku.
- Na základě nezávislého hodnocení spotřebitelů, zvolte nejvhodnější chlebník s nejlepším poměrem cena – kvalita.
- Po výběru nejlepšího chlebníku, pomůžeme vybrat nejlevnější obchod.
Ideální je skladovat chléb při teplotě mezi 20 a 25 stupni, zabalený do čisté utěrky nebo plátna, tak aby mohl dýchat, tedy vložený do vhodné nádoby. Nejlépe do chlebníku, chlebovky chcete-li. Utěrku či plátno je třeba po třech dnech měnit, aby se předešlo tvorbě plísní. Utěrku je však možné zcela vynechat.
Také se Vám, když slyšíte slovo chlebník, vybaví, hliníková krabička a trampové? Ačkoli se jako chlebník označovala plátěná taška přes rameno, ve skutečnosti je chlebník označení pro nádobu na uchovávání pečiva. Přesto je chlebník velmi široký pojem.
Vítěz testu spotřebitelů roku 2024
Lidovka
Zlatá střední cesta
Vítěz testu
Pro náročné
Proč použít chlebník?
Možná si říkáte, že je chlebník zbytečnost. Samozřejmě, že se obejdete bez něj, jakmile ho ale začnete jednou používat, už nebudete chtít jinak. Zjistíte, že doba, kdy jste ze sáčků vytahovali jeden gumový rohlík za druhým a chleba byl buď vlhký, anebo naopak tvrdý jako topinka, je tatam a že počáteční investice v hodnotě pár set korun se Vám vyplatila. Pečivo už totiž nebudete vyhazovat.
Chlebník prodlužuje trvanlivost pečiva, a to minimálně o jeden den. Oproti skladování v mikrotenovém sáčku se snižuje riziko vzniku plísní. Chlebník kolem pečiva utvoří ochranné mikroklima, které zpomalý proces stárnutí a tuhnutí pečiva. S chlebníkem tedy nebudete muset chodit tak často na nákupy pečiva.
Nejlepší chlebníky v roce 2024 na základě uživatelského testo spotřebitelů
Jak chlebník vybírat?
Nejprve si pro chlebník vyhraďte místo. Aby chlebník pojmul bochník chleba, jaký obvykle kupujete a k tomu třeba i pár rohlíků, musí mít tomu odpovídající rozměry. Nejčastěji mívají chlebníky na pečivo rozměry 40 cm na šířku a 30 cm na hloubku. Ujistěte se, že se Vám chlebník vleze na kuchyňskou linku či do vybrané skříně.
Chlebníky s posuvnými dvířky poskytují úsporu tolik cenného místa. Některé chlebníky disponují průhledným okénkem, či dokonce celými dvířky, díky čemuž máte dokonalý přehled o počtu pečiva. Odpadává tak otevírání dvířek, kvůli kterému může pečivo snadněji okorat.
Praktické je, když chlebník nemá vespod rovný povrch, ale spíše zvlněný či nejlépe, když má zespod mřížku. To umožní pečivu dýchat.
Chlebovky můžeme vybírat z různých materiálů – ze dřeva, plastu, nerezu, či keramiky, některé pak fungují na principu vakua. Pojďme si ke každému z druhů chlebníku prozradit něco více.
nejlevnější a nejlepší chlebníky
Kde by měl být umístěn chlebník?
Chlebník byste měli umístit na místo, kde se neustále nemění teploty. Místo také nesmí být příliš vlhké a příliš teplé. Ideální teplota pro skladování chleba je mezi 12 a 18 stupni. Chlebník by proto neměl být umístěn vedle mikrovlnné trouby, sporáku nebo na okenním parapetu. Pokud nemůžete najít vhodné místo v kuchyni, podívejte se na chlebníky v podobě květináčů. Takovou nádobu můžete umístit na stůl. Tam vypadá dekorativně a chléb máte přímo u jídelního koutu.
Nakrájený chléb nevydrží tak dlouho čerstvý jako nekrájený bochník chleba. Doporučujeme vám, abyste nenechávali pekaře krájet čerstvý chléb na plátky. Jakmile chléb nakrájíte, měli byste jej položit řezem na dno chlebníku. Tento jednoduchý trik také udrží váš chléb déle čerstvý.
Druhy chlebníků
Dřevěný chlebník
Dřevěné chlebníky jsou průkopníky mez chlebníky. Už dávno neplatí, že jsou nudné a že patří mezi neatraktivní kuchyňské doplňky. Naopak, na výběr jsou fantastické designové kousky, které by byl hřích schovat do spíže. Dřevo neznamená jediný třešňový odstín bez možnosti výběru. Barev, do kterých se dřevěné chlebníky moří, je mnoho, výjimkou není ani bílá.
Nerezový chlebník
Nerezové chlebníky jsou velmi oblíbené pro svůj vzhled. Pyšní se totiž čistým designem a jsou vhodné zejména do moderních, minimalistických, nadčasových kuchyní. Ze zadní části mají tyto chlebníky nenápadné odvětrávání pro delší životnost pečiva. Nerez může být náročný na udržení dokonale čistého povrchu bez otisků prstů, proto je praktické, když má takový chlebník madlo pro otevírání a zavírání.
Plastový chlebník
Plastové chlebníky jsou levné, umyvatelné v myčce, jsou lehké a v podstatě nerozbitné. Na výběr je z nejrůznějších barev a vzorů. Nejsou však příliš praktické, jsou totiž zcela neprodyšné.
Výjimka však potvrzuje pravidlo. To dokazuje tupperware chlebník. Praktická nádoba má zaoblené stěny pro ergonomické uchopení a lepší proudění vzduchu. Funkce CondensControl zabraňuje tvoření plísní a vysoušení pečiva. Nádoba je navržena tak, aby se do ní vešel jakýkoliv druh chleba. Vroubkované dno usnadňuje proudění vzduchu pod chlebem. Vnitřní vystouplá hrana chlebníku pak zabraňuje dotýkání chleba stěn chlebníku, díky kombinaci všech těchto prvků, zajišťuje chlebník neustálé proudění vzduchu uvnitř a kvalitní chléb uvnitř vydrží celý týden.
Vakuový chlebník
Vakuové chlebníky umožňují uchovávat pečivo déle čerstvé za pomocí vakuového systému. Chlebník se jednoduše uzavře víkem a poté se stlačí tlačítko pro vytvoření vakua. Vakuum se uvnitř chlebníku udrží do té doby, než chlebník opět sami otevřete. Vakuový chlebník se napájí prostřednictvím síťového adaptéru. Proto je při výběru nutné zohlednit fakt, že je potřeba, aby byl v blízkosti zásuvky.
Kovový chlebník
Kovové chlebníky mají neobvyklý design a podobně jako ty nerezové jsou vhodné do minimalistických kuchyní. Jsou snadné na údržbu a vydrží věčnost.
Keramický chlebník
Keramické chlebníky dostávají v kuchyních stále více prostoru. Není divu, jsou krásné, vhodné nejen do rustikálních kuchyní a velmi snadno se udržují. Lze je mýt v myčce. Vybrané keramické chlebníky mají dřevěné odklopné víko, které slouží jako krájecí prkénko.
Jak se o chlebník starat?
Používání chlebníku je ekologický způsob skladování chleba. Není potřeba žádný přebytečný plast. To znamená, že vytvoříte méně odpadu, a to jak díky tomu, že se obejdete bez plastu, tak díky tomu, že zabráníte tomu, aby vám chléb ztvrdl. A pořízení chlebníku zní jako dobrá záminka k tomu, abyste začali péct domácí chléb! Chlebník je však nutné pravidelně čistit. Pečujte o něj podle materiálu, některý můžete vložit do myčky, dřevěný je dobré dezinfikovat octovým roztokem. To se doporučuje činit každých čtrnáct dní. Anebo vždy, když na pečivo zapomeneme a začne plesnivět.
Při skladování chleba jej vždy vyjměte z předchozího obalu. Papírové ani igelitové sáčky dovnitř nepatří, mohou navlhnout a urychlit proces plesnivění. Ani nejlepší chlebníky zbytečně nepřeplňujte, pak nemohou správně fungovat, zpomalí se totiž nezbytná cirkulace vzduchu uvnitř. Každý bochník chleba potřebuje svůj prostor a většinou se do standartní velikosti chlebníku, kromě jednoho bochníku, vejde už jen pár rohlíků či dalamánků.
Nejlépe se v chlebníku daří pečivu s převahou žitné mouky. Pokud tam potřebujete skladovat chléb/bagety/rohlíky z bílé mouky, tak jej spotřebujte ideálně týž den, nebo maximálně den další. Chléb dopředu nekrájejte na krajíce, bude zbytečně osychat, okorávat i snadněji plesnivět.
Závěrečné shrnutí
Jak jste se mohli přesvědčit, vybrat chlebník není jen tak. Při nákupu se řiďte především rozměrem, a to jak vnitřním, tak vnějším. Chlebník musíte mít v kuchyni kam položit tak, abyste se do něj mohli pohodlně dostat a aby se do něj vešlo pečivo pro celou rodinu.
Chlebníky se běžně vyrábějí z nerezové oceli, dřeva, keramiky nebo potravinářského plastu. Chlebníky z nerezové oceli jsou nejodolnější a často mají moderní vzhled. Dřevo nabízí tradičnější nebo rustikálnější design. Některé typy, například bambus (udržitelný materiál), jsou šetrné k životnímu prostředí.
Kovové chlebníky seženete do 300 Kč, dřevěné do 500 Kč, nerezové vycházejí cenově do 900 Kč. Chlebníky s ventilací se pohybují v cenové relaci od 900 – 1200 Kč, chlebníky s propracovaným designem vám vyjdou na více než 1200 Kč.