
Vybíráme nejlepší pánev na vaření 2025 Test 2025 a recenze doporučují Tefal
- Šetřete peníze, čas a nervy při výběru nejlepší pánve.
- Na základě nezávislého hodnocení spotřebitelů, vyberte pánev s nejlepším poměrem cena – kvalita.
- Po výběru nejlepší pánve, pomůžeme vybrat nejlevnější obchod.
Vítěz testu spotřebitelů roku 2025
Lidovka
LAVA METAL Litinová mini pánev 20cm
Pánev LAVA METAL Litinová mini pánev 20cm:Pánev LAVA METAL je ideální pro grilování masa a zeleniny. Vyrábí se s litinovým …
Více info zdeCena: 1 012 KčZlatá střední cesta
Zwilling Cube sada hrnců a pánev 3ks
Sada nádobí Zwilling Cube sada hrnců a pánev 3ks:Sada nádobí Zwilling Cube vám dokonale usnadní vaření. Obsahuje pánev, 2 hrnce a …
Více info zdeCena: 1 802 KčVítěz testu
BERLINGERHAUS Wok s mramorovým povrchem 28 cm Metallic Line Aquamarine Edition
Pánev wok BERLINGERHAUS Wok s mramorovým povrchem 28 cm Metallic Line Aquamarine Edition:BERLINGERHAUS Wok s mramorovým povrchem 28 cm Metallic …
Více info zdeCena: 2 482 KčPro náročné
Tefal Sada nádobí 10 ks DUETTO+ a Tefal Pánev 24 cm, 28
Sada nádobí Tefal Sada nádobí 10 ks DUETTO+ a Tefal Pánev 24 cm, 28 cm: Sada nádobí Tefal 10 ks …
Více info zdeCena: 3 999 KčProč si pořídít kvalitní pánev?
Bez okolků lze říct, že dobrá pánev je pilířem kuchyně. Kvalitní pánev je zkrátka základ, jedině s ní už nebudeme lamentovat nad prasklým volským okem, roztrženou palačinkou, nerovnoměrně propečeným bramorákem či složitým drhnutím přichycených zbytků. S kvalitní pánví v kuchyni odpadne polovina starostí a ušetříte čas. Kvalitní pánev bude mít delší životnost a my za rok nebudeme muset znovu zvažovat, jakou pánev pořídit tentokrát.
Co by měla zvládnout dobrá pánev
– rychle se rozehřát – šetří energii,
– udržet rovnoměrné teplo po celém jejím povrchu – pokrm nebude z jedné strany přichytávat, zatímco na druhé je ještě syrový,
– umožnit snadné čištění – ušetří náš čas.
Nejlepší pánev podle testu spotřebitelů v roce 2025
Co si před výběrem pánve rozmyslet?
Pávní je na trhu takové množství, že si jen těžko pořídíme všechny druhy na všechny příležitosti. Abyste vybrali pánev vhodnou na Váš typ vaření, zvažte:
Druh ohřevu
Na čem doma vaříte? Na plynovém sporáku, na elektrice, sklokeramické nebo snad indukční desce?
Indukční zdroj ohřevu vyžaduje pánev, která má elektromagnetické indukční dno. Pánev na indukci může být nerezová se železným plátem, litinová, smaltovaná nebo ze zmagnetizovaného porcelánu.
Plynový, elektrický a sklokeramický sporák nemá žádné specifické požadavky a je vhodný pro většinu typů pánví.
Velikost pánve
Pro kolik osob vaříte? Pokud jste single a jen výjimečně někoho pohostíte, postačí menší rozměr tedy 20 – 24 centimetrů. Nejprodávanější pánve na trhu mají v průměru 26 – 30 centimetrů. Na této velikosti bez obtíží orestujete maso pro čtyřčlennou rodinu či připravíte dvě menší ryby. Největší pánve jsou široké 32 – 40 centimetrů. Ty jsou určeny početným rodinám a profesionálním kuchařům. Je třeba vzít v úvahu, že čím je pánev rozměrnější, tím je těžší. S tím souvisí další parametr, který při výběru zohlednit.
Fyzická kondice
Ano, při výběru pánve zvažte i to, v jaké jste kondici. Některé pánve jsou totiž těžké a pokud nemáte sil na rozdávání, s pánví budou zacházet také děti nebo máte třeba artrózu, znamená to, že byste měli vybírat spíše z lehčích kusů.
Využití pánve
K čemu pánev chcete využívat? Budete na ní ohřívat, smažit, grilovat, vyrábět palačinky, připravovat ke snídani volská oka, vařit omáčky nebo raději asijskou kuchyni?
Materiál
Výběr materiálu se odvíjí druhu ohřevu, ale také od našich preferencí. Z hlediska povrchové úpravy se pánve dělí na dva typy. U jednoho tvoří nepřilnavou vrtsvu syntetický materiál například fluorovaný polymer, známější jako teflon. Dalším typem jsou nepřilnavé vrstvy z přírodních materiálů jako keramika, smalt, ale řadí se sem i litina či třeba na provrchu neupravená ocel. Pánve s nepřilnavým povrchem jsou vhodnější na přípravu jídel při nižší či střední teplotě. Ocelové a litinové pánve snesou větší žár a jsou vhodnější pro přípravu steaků či lívanců.
Máte-li v těchto 5 bodech jasno, můžete začít vybírat detailněji.
Tip: Pokud si s výběrem vůbec nevíte rady, sáhněte po tradičních výrobcích, zárukou spokojenosti jsou určitě pánve Tefal.
nejlevnější a nejlepší kuchyňské pánve
Jak vybrat správnou pánev?
Pánví je celá řada. V žádné kuchyni by neměla chybět klasická pánev, která může sloužit jako univerzální. Pánve se speciálním účelem nám zase usnadní práci a pomohou k dosažení perfektního kulinářského zážitku.
Druhy kuchyňských pánví:
Univerzální pánev – jedná se klasickou pánev, kterou lze použít pro přípravu a usmažení jakéhokoli typu jídla.
Hluboká pánev – pánev s vysokými okraji a rovným dnem. Dobré pro přípravu masa, omáček či dušení masa a zeleniny.
Pánev wok – jsou hluboké s úzkým dnem. Vhodné pro přípravu asijských jídel a směsí, které je třeba v průběhu vaření promíchávat.
Grilovací pánev – žebrované dno zaručuje nepřilnavost masa a zeleniny.
Elektrická pánev – pánev, na které se nevaří na sporáku. K provozu je potřeba ji zapojit do zásuvky. Vhodné řešení například na chatu či do garsonky, kde je absence většího sporáku.
Pánev na lívance – má otvory pro rovnoměrné rozdělení těsta.
Pánev na volská oka – má otvory pro vejce.
Pánev na palačinky – lehká pánev s rovným dnem a nízkými okraji, umožňuje palačinky snadno obracet.
Pečící pánev – název pro pánve, které lze vložit do trouby. Je třeba, aby tomu byla uzpůsobena rukojeť a úchyty. Ty by měly být třeba ze silikonu.
Materiál kuchyňských pánví
Vnitřní materiál pánve je důležitý pro samotnou přípravu potravin a má vliv na tepelné vlastnosti pánve a samotnou přípravu jídla.
Nerezové pánve
jsou odolné a pevné. Nevýhodou je horší vodivost tepla a její rozložení po celé ploše.
+odolnost
+nízká váha
– horší vodivost tepla
Hliníkové pánve
jsou velice lehké s dobrou tepelnou vodivostí, snadno je lze poškrábat.
+nízká váha
+nízká pořizovací cena
– náchylnost na poškrábání
Keramické pánve
mají nepřilnavý povrch a jsou tak spojovány se zdravým stravováním. Vhodná i na přípravu jídel při nižších teplotách.
+ dobrá vodivost tepla
+ nepřilnavý povrch
– náchylnost na poškrábání
Litinové pánve
jedná se o velmi odolné pánve s nepřilnavým povrchem, vhodné práci s vysokým žárem.
+ dobrá vodivost tepla
+ nepřilnavý povrch
+ vysoká odolnost
– vyšší hmotnost
Ocelové pánve
jsou velmi odolné pánve, vhodné práci s vysokým žárem. Lze použít pro úpravu masa i zeleniny.
+ dobrá vodivost tepla
– před prvním použitím je třeba je vypálit
Smaltované pánve
jsou z velmi kvalitního materiálu zaručujícího dlouhou životnost.
+ vhodné pro zdravé vaření
+ dlouhá životnost
– vyšší pořizovací cena
Titanové pánve
jsou tvrdé, velmi odolné a dokonale nepřilnavé. Daní za perfektní pánev odolnou vůči teplotním šokům je vyšší cena.
+ vysoká odolnost
+ naprostá nepřilnavost
– vysoká pořizovací cena
Mramorové pánve
jsou velice šetrné k potravinám a umožňují jim uchovat vitamíny a minerály. Mají nepřilnavý povrch.
+ šetrné k potravinám
+ nepřilnavý povrch
– vyšší pořizovací cena
Měděné pánve
Měď je nejlepším vodičem tepla. Smažení i fritování v nich je velmi rychlé a úsporné.
+ dobrá vodivost tepla
+ rychlá reakce na změnu teploty
– vyšší pořizovací cena
Vyčištění pánve
s pomocí citronů
Dva nebo tři citrony rozčtvrtíme, vložíme do hrnce, zalijeme několika centimetry vody a přivedeme k varu. Vařte 5 – 10 minut nebo dokud nezačnou na hladině plavat částečky jídla. Vylijte vodu a citrony, opláchněte a pomocí drátěnky odstraňte všechny zbytky. Upřímně řečeno, tato metoda je fantastická, zejména pokud jste vařili s citrony a máte zbytky k vyhození. Je to nejjednodušší ze všech známých metod a nevyžaduje téměř žádné úsilí při drhnutí.
S pomocí soli
Materiál rukojetí
Také rukojeť bychom měli při výběru zohlednit. Měla by nám být příjemná do ruky. Některé rukojeti lze odejmout, což se hodí při skladování. Pokud chceme pánev používat také v troubě, potřebujeme rukojeť žáruvzdornou. O rukojeť bychom se v žádném případě neměli spálit a měla by být k pávni dobře uchycená a neviklat se.
Co dalšího zohlednit při výběru pánve?
Zvažte, jak chcete pánev čistit. Některé pávne jsou vhodné i do myčky. Možnost vložit pánev do trouby je ideální pro dopékání jídla. Za zvážení určitě stojí také indikátor teploty, který informuje o rozpálenosti pánve. Díky němu víte přesně, kdy je ten pravý čas vložit na ní potraviny.
Testování hrnců a pánví pro indukční vaření
Existuje hned několik způsobů, jak bezpečně poznat, zda je vaše pánev vhodná pro používání na indukční plotýnce. Prvním z nich je magnetický test. Je založený na tom, že indukční plotýnky fungují pouze s kovy, které jsou magnetické, jako je železo nebo nerezová ocel. Magnetický test provedete tak, že přiložíte magnet no dno pánve. Pokud magnet pevně přilne k pánvi, je vhodná pro indukční plotýnky.
Dále se řiďte označením na obalu. Některé pánve jsou označeny jako „indukční“ nebo mají symbol indukčního sporáku na obalu. To znamená, že jsou vhodné pro použití na indukčních plotýnkách. Dále můžete vyzkoušet jednoduchý test s vodou. Spočívá v tom, že položíte pánev na indukční plotýnku a nalijte do ní trochu vody. Pokud se voda ohřeje, je pánev vhodná pro indukční plotýnky.