Vybíráme nejlepší pánev - Test 2019 a recenze doporučují Tefal


Ať už jsme příležitostní kuchaři nebo je vaření naší vášní, existuje vybavení, které nám v kuchyni nesmí za žádnou cenu chybět. Jedním z nich je pánev. Zatímco dříve byl k dostání jen jeden univerzální typ a nad výběrem nebylo třeba přemýšet, dnes je tomu úplně jinak. Už dávno neplatí, že pánve jsou určeny primárně ke smažení řízků a tvorbě palačinek. Některé pánve dnes hravě zastoupí pečící formu, jiné zase gril. Vybrat však spolehlivou pánev, která něco vydrží, je docela oříšek.

Jak by měla vypadat kvalitní pánev? Co by měla splňovat, z jakého materiálu by měla být vyrobená a k čemu je tolik druhů pánví?

Seznamte se s širokým světem pánví a pánviček pro každou příležitost a na každý způsob vaření. Možnosti jsou možná širší, než jste se domnívali.

Vítěz testu spotřebitelů roku 2021

Vítěz testude Buyer Ocelová Mineral B Element 28cm

Ocelová pánev na steaky Mineral B Element je vyrobena v rustikálním designu odkazujícím na ručně kované pánve. Je opatřena rozšířenými okrajiVíce info zde
★★★★★

Cena: 1 250 KčZobrazit nabídku
LidovkaBanquet Wok 28cm

Odolná ocelová wok pánev, která se perfektně hodí na přípravu asijských jídel nebo smažení bez použití fritézy. Kvalitní konstrukce jeVíce info zde
★★★★★

Cena: 199 KčZobrazit nabídku
Zlatá střední cestaTescoma i-PREMIUM Stone 28cm

Speciální zvrásněný nepřilnavým povrch, díky kterému jsou maso a další suroviny na pánvi položeny na velkém množství malých výstupků.Více info zde
★★★★★

Cena: 1 199 KčZobrazit nabídku
Pro náročnýScanpan Pánev IQ 28 cm

Vhodné pro přípravu jídla bez tuku.Vhodná do myčky i do trouby až na 260 stupňů. Pánev je ručně litá ze 100% recyklovaného hliníku, povrchVíce info zde
★★★★★

Cena: 2 760 KčZobrazit nabídku

Proč si pořídít kvalitní pánev?

Bez okolků lze říct, že dobrá pánev je pilířem kuchyně. Kvalitní pánev je zkrátka základ, jedině s ní už nebudeme lamentovat nad prasklým volským okem, roztrženou palačinkou, nerovnoměrně propečeným bramorákem či složitým drhnutím přichycených zbytků. S kvalitní pánví v kuchyni odpadne polovina starostí a ušetříte čas. Kvalitní pánev bude mít delší životnost a my za rok nebudeme muset znovu zvažovat, jakou pánev pořídit tentokrát.

Nejlepší pánev podle testu spotřebitelů v roce 2021

1. místo

Tefal TalentPro C6210652 28cm

Je vyrobena z kvalitních a odolných materiálů. Má mimořádně nepřilnavý 6-vrstvý povrch Titanium Excellence® s tvrdou minerální bází a 2Více info zde
★★★★★

Cena: 909 KčZobrazit nabídku
2. místo

Scanpan Pánev IQ 28 cm

Vhodné pro přípravu jídla bez tuku.Vhodná do myčky i do trouby až na 260 stupňů. Pánev je ručně litá ze 100% recyklovaného hliníku, povrchVíce info zde
★★★★★

Cena: 2 760 KčZobrazit nabídku
3. místo

Tefal Duetto+ 28 cm G7180634

Pánev Duetto+ 28 cm – Tefal G7180634 Nádobí i povrchy Tefal jsou naprosto bezpečné, zdravotně nezávadné a ohleduplné k životnímu prostředí.Více info zde
★★★★★

Cena: 619 KčZobrazit nabídku
4. místo

Russell Hobbs Stone Collection 20 cm BW04215

Russell Hobbs BW04215 Stone Collection (20cm) Pánev RUSSELL HOBBS BW04215 s průměrem 20 cm je silná, odolná a vhodná pro všechny typy varných desekVíce info zde
★★★★★

Cena: 599 KčZobrazit nabídku
5. místo

Banquet WOK s nepřílnavým povrchem GRANITE 28 cm

Hliníková litá kovaná pánev WOK GRANITE GREY 28 x 7,8 cm s nepřílnavým povrchem, šedý granitový dekor, tloušťka stěny 3 mm, soft-touch rukojeť.Více info zde
★★★★★

Cena: 299 KčZobrazit nabídku
6. místo

Orion na volská oka Grande 27cm

Pánev Grande s nepřilnavým povrchem volská oka.

Pánev na volská oka/lívance je odlévaná masivní pánev se sníženým okrajem a s velmi kvalitnímVíce info zde

★★★★★

Cena: 499 KčZobrazit nabídku
7. místo

Ballarini Grilovací 28 cm se skládacím madlem

Pánev ke grilování – povrch je materiálově vyroben bez těžkých kovů. Skládací madlo uvítáte zejména v kuchyních, kde je každý prostorVíce info zde
★★★★★

Cena: 747 KčZobrazit nabídku
8. místo

Tescoma i-PREMIUM Stone 28cm

Speciální zvrásněný nepřilnavým povrch, díky kterému jsou maso a další suroviny na pánvi položeny na velkém množství malých výstupků.Více info zde
★★★★★

Cena: 1 199 KčZobrazit nabídku
9. místo

Lamart Crepe LT1131 Lívanečník 26 cm

Lívanečník od výrobce Lamart je vyroben z odolného hliníku a je opatřen nepřilnavou vrstvou, která zabraňuje připalování.Více info zde
★★★★★

Cena: 469 KčZobrazit nabídku
10. místo

Tescoma 4 oka PRESTO 24cm

Pánev 4 oka Tescoma Presto o průměru 24 cm určená na lívance nebo volská oka. Je opatřená kvalitním anti­adhezním povla­kem proti připalování.Více info zde
★★★★★

Cena: 500 KčZobrazit nabídku
11. místo

Tefal Duetto+ 24 cm G7180434

Nerezové nádobí TEFAL Duetto+ vám ušetří v kuchyni spoustu času. Kvalitní nerezová ocel. Extra silné dno. Skleněná poklice s okrajem pro cezení.Více info zde
★★★★★

Cena: 457 KčZobrazit nabídku
12. místo

de Buyer Ocelová Mineral B Element 28cm

Ocelová pánev na steaky Mineral B Element je vyrobena v rustikálním designu odkazujícím na ručně kované pánve. Je opatřena rozšířenými okrajiVíce info zde
★★★★★

Cena: 1 250 KčZobrazit nabídku
13. místo

Banquet Wok 28cm

Odolná ocelová wok pánev, která se perfektně hodí na přípravu asijských jídel nebo smažení bez použití fritézy. Kvalitní konstrukce jeVíce info zde
★★★★★

Cena: 199 KčZobrazit nabídku
14. místo

Tefal Invissia 28 cm B3091942

Tato panev jednoducheho designu nabizi spoustu vyhod a stane se skvelym pomocnikem v kazde kuchyni. Wok panev vyuzijete nejen pri priprave asijskych jidel.Více info zde
★★★★★

Cena: 699 KčZobrazit nabídku
15. místo

Tescoma hluboká President Stone s poklicí 26 cm

Pánev, která by vám neměla chybět   Máme pro vás dokonalou luxusní kuchyňskou pánev s poklicí vhodnou na sporák i do trouby. Optimálně hlubokou,Více info zde
★★★★★

Cena: 1 189 KčZobrazit nabídku

Co by měla zvládnout dobrá pánev:

– rychle se rozehřát – šetří energii,

– udržet rovnoměrné teplo po celém jejím povrchu – pokrm nebude z jedné strany přichytávat, zatímco na druhé je ještě syrový,

– umožnit snadné čištění – ušetří náš čas.

4 nejlevnější a nejlepší kuchyňské pánve

A

Co si před výběrem pánve rozmyslet?

Pávní je na trhu takové množství, že si jen těžko pořídíme všechny druhy na všechny příležitosti. Abyste vybrali pánev vhodnou na Váš typ vaření, zvažte:

Druh ohřevu

Na čem doma vaříte? Na plynovém sporáku, na elektrice, sklokeramické nebo snad indukční desce?

Indukční zdroj ohřevu vyžaduje pánev, která má elektromagnetické indukční dno. Pánev na indukci může být nerezová se železným plátem, litinová, smaltovaná nebo ze zmagnetizovaného porcelánu.

Plynový, elektrický a sklokeramický sporák nemá žádné specifické požadavky a je vhodný pro většinu typů pánví.

Velikost pánve

Pro kolik osob vaříte? Pokud jste single a jen výjimečně někoho pohostíte, postačí menší rozměr tedy 20 – 24 centimetrů. Nejprodávanější pánve na trhu mají v průměru 26 – 30 centimetrů. Na této velikosti bez obtíží orestujete maso pro čtyřčlennou rodinu či připravíte dvě menší ryby. Největší pánve jsou široké 32 – 40 centimetrů. Ty jsou určeny početným rodinám a profesionálním kuchařům. Je třeba vzít v úvahu, že čím je pánev rozměrnější, tím je těžší. S tím souvisí další parametr, který při výběru zohlednit.

Fyzická kondice

Ano, při výběru pánve zvažte i to, v jaké jste kondici. Některé pánve jsou totiž těžké a pokud nemáte sil na rozdávání, s pánví budou zacházet také děti nebo máte třeba artrózu, znamená to, že byste měli vybírat spíše z lehčích kusů.

Využití pánve

K čemu pánev chcete využívat? Budete na ní ohřívat, smažit, grilovat, vyrábět palačinky, připravovat ke snídani volská oka, vařit omáčky nebo raději asijskou kuchyni?

Materiál

Výběr materiálu se odvíjí druhu ohřevu, ale také od našich preferencí. Z hlediska povrchové úpravy se pánve dělí na dva typy. U jednoho tvoří nepřilnavou vrtsvu syntetický materiál například fluorovaný polymer, známější jako teflon. Dalším typem jsou nepřilnavé vrstvy z přírodních materiálů jako keramika, smalt, ale řadí se sem i litina či třeba na provrchu neupravená ocel. Pánve s nepřilnavým povrchem jsou vhodnější na přípravu jídel při nižší či střední teplotě. Ocelové a litinové pánve snesou větší žár a jsou vhodnější pro přípravu steaků či lívanců.

Máte-li v těchto 5 bodech jasno, můžete začít vybírat detailněji.

Tip: Pokud si s výběrem vůbec nevíte rady, sáhněte po tradičních výrobcích, zárukou spokojenosti jsou určitě pánve Tefal.

Jak vybrat správnou pánev?

Pánví je celá řada. V žádné kuchyni by neměla chybět klasická pánev, která může sloužit jako univerzální. Pánve se speciálním účelem nám zase usnadní práci a pomohou k dosažení perfektního kulinářského zážitku.

Druhy pánví:

Univerzální pánev – jedná se klasickou pánev, kterou lze použít pro přípravu a usmažení jakéhokoli typu jídla.

Hluboká pánev – pánev s vysokými okraji a rovným dnem. Dobré pro přípravu masa, omáček či dušení masa a zeleniny.

Pánev wok – jsou hluboké s úzkým dnem. Vhodné pro přípravu asijských jídel a směsí, které je třeba v průběhu vaření promíchávat.

Grilovací pánev – žebrované dno zaručuje nepřilnavost masa a zeleniny.

Elektrická pánev – pánev, na které se nevaří na sporáku. K provozu je potřeba ji zapojit do zásuvky. Vhodné řešení například na chatu či do garsonky, kde je absence většího sporáku.

Pánev na lívance – má otvory pro rovnoměrné rozdělení těsta.

Pánev na volská oka – má otvory pro vejce.

Pánev na palačinky – lehká pánev s rovným dnem a nízkými okraji, umožňuje palačinky snadno obracet.

Pečící pánev – název pro pánve, které lze vložit do trouby. Je třeba, aby tomu byla uzpůsobena rukojeť a úchyty. Ty by měly být třeba ze silikonu.

Materiál pánví

Vnitřní materiál pánve je důležitý pro samotnou přípravu potravin a má vliv na tepelné vlastnosti pánve a samotnou přípravu jídla.

Nerezové pánve – jsou odolné a pevné. Nevýhodou je horší vodivost tepla a její rozložení po celé ploše.

+odolnost

+nízká váha

– horší vodivost tepla

Hliníkové pánve – jsou velice lehké s dobrou tepelnou vodivostí, snadno je lze poškrábat.

+nízká váha

+nízká pořizovací cena

– náchylnost na poškrábání

Keramické pánve – mají nepřilnavý povrch a jsou tak spojovány se zdravým stravováním. Vhodná i na přípravu jídel při nižších teplotách.

+ dobrá vodivost tepla

+ nepřilnavý povrch

– náchylnost na poškrábání

Litinové pánve – jedná se o velmi odolné pánve s nepřilnavým povrchem, vhodné práci s vysokým žárem.

+ dobrá vodivost tepla

+ nepřilnavý povrch

+ vysoká odolnost

– vyšší hmotnost

Ocelové pánve – jsou velmi odolné pánve, vhodné práci s vysokým žárem. Lze použít pro úpravu masa i zeleniny.

+ dobrá vodivost tepla

– před prvním použitím je třeba je vypálit

Smaltované pánve – jsou z velmi kvalitního materiálu zaručujícího dlouhou životnost.

+ vhodné pro zdravé vaření

+ dlouhá životnost

– vyšší pořizovací cena

Titanové pánve – jsou tvrdé, velmi odolné a dokonale nepřilnavé. Daní za perfektní pánev odolnou vůči teplotním šokům je vyšší cena.

+ vysoká odolnost

+ naprostá nepřilnavost

– vysoká pořizovací cena

Mramorové pánve – jsou velice šetrné k potravinám a umožňují jim uchovat vitamíny a minerály. Mají nepřilnavý povrch.

+ šetrné k potravinám

+ nepřilnavý povrch

– vyšší pořizovací cena

Měděné pánve – Měď je nejlepším vodičem tepla. Smažení i fritování v nich je velmi rychlé a úsporné.

+ dobrá vodivost tepla

+ rychlá reakce na změnu teploty

– vyšší pořizovací cena

Materiál rukojetí/strong>

Také rukojeť bychom měli při výběru zohlednit. Měla by nám být příjemná do ruky. Některé rukojeti lze odejmout, což se hodí při skladování. Pokud chceme pánev používat také v troubě, potřebujeme rukojeť žáruvzdornou. O rukojeť bychom se v žádném případě neměli spálit a měla by být k pávni dobře uchycená a neviklat se.

Co dalšího zohlednit při výběru pánve?

Zvažte, jak chcete pánev čistit. Některé pávne jsou vhodné i do myčky. Možnost vložit pánev do trouby je ideální pro dopékání jídla. Za zvážení určitě stojí také indikátor teploty, který informuje o rozpálenosti pánve. Díky němu víte přesně, kdy je ten pravý čas vložit na ní potraviny.

Ohodnoťe prosím tento test:
.