Vybíráme nejlepší tlakový hrnec 2025 z 15 letošních modelů jsou nejlepší Tescoma, Tefal a Banquet
- Šetřete peníze, čas a nervy při výběru nejlepších tlakových hrnců.
- Na základě nezávislého hodnocení spotřebitelů, vyberte tlakový hrnec s nejlepším poměrem cena – kvalita.
- Po výběru nejlepšího tlakového hrnce, pomůžeme zvolit nejlevnější obchod.
Vítěz testu spotřebitelů roku 2025
Lidovka
Tefal Secure Trendy P2580701 Tlakový hrnec 6 l
Tlakový hrnec Tefal Secure Trendy P2580701 Tlakový hrnec 6 l:Select brand:ÚvodHlavní infoGalerieTechnické specifikaceReceptyTlakový hrnec Tefal Secure Trendy P2580701S moderním tlakovým …
Více info zdeCena: 1 689 KčZlatá střední cesta
Salente Cuco II
Multifunkční hrnec Salente Cuco II: Salente Cuco II je multifunkční automatický hrnec, který vám umožní přípravu hlavního chodu současně s …
Více info zdeCena: 2 999 KčVítěz testu
Tefal Tlakový hrnec Clipso+ CHEF 6 l P4550731
Tlakový hrnec Tefal Tlakový hrnec Clipso+ CHEF 6 l P4550731:Select brand:ÚvodHlavní infoGalerieTechnické specifikaceTlakový hrnec Tefal Clipso+ CHEFPřipravte perfektně rozmanité pokrmy …
Více info zdeCena: 4 049 KčPro náročné
Ninja® Foodi MAX 14-in-1 SmartLid OL750EU
Multifunkční hrnec Ninja® Foodi MAX 14-in-1 SmartLid OL750EU:Multifunkční hrnec Ninja® Foodi MAX 14-in-1 SmartLid OL750EUMultifunkční hrnec Ninja® Foodi MAX přináší celkem …
Více info zdeCena: 10 190 KčJak funguje tlakový hrnec?
Zatímco v běžné pánvi se jídlo vaří vařením, tlakový hrnec používá jinou metodu. Jeho těsně přiléhající víko umožňuje, aby se pod tlakem hromadila pára, která tlačí teplo do jídla. Tím se zkracuje doba vaření, čímž se zachovává více výživných látek v potravinách a spotřebuje se méně energie. Pro dosažení nejlepších výsledků to znamená, že je třeba ponechat dostatek prostoru pro vytvoření tlaku páry, takže hrnec naplňte pouze do poloviny a přidejte dostatek tekutiny. Kromě tlakových hrnců s varnou deskou (kde je třeba nastavit teplotu, abyste dosáhli správného tlaku) existují i elektrické verze, které dokážou správného tlaku dosáhnout samy.
Osvědčení výrobci tlakových hrnců jako například Fagor, Tefal či Tescoma k hrnci prodávají také klasické pokličky a hrnec tak je možné používat jako běžný hrnec.
Nejlepší tlakové hrnce na základě testu spotřebitelů v roce 2025
Je tlakový hrnec bezpečný?
Princip fungování tlakových hrnců se v průběhu let nezměnil. Razantními změnami však prošly bezpečnostní prvky. Nové modely tlakových hrnců již mají hned několik pojistek a ventilů, které zajišťují vyšší bezpečnost, než tomu bývalo u papiňáků našich babiček. Každý výrobce má jiné pojistky, ale vždy se jedná o vícefázové jištění. Některé tlakové hrnce mají i pět pojistek, pojistných funkcí chcete-li. Tyto pojistky fungují automaticky a není potřeba je zapínat či nastavovat. Pro zajištění jejich správného chodu je jen nutné dodržet pokyny, zejména ty ohledně údržby a čištění hrnce.
Tlakový hrnec by měl mít minimálně dva ventily. Tím prvním je ventil provozní. Když se v hrnci příliš zvýší teplota, tímto ventilem začne ucházet pára. Pro vás je to signál, že je třeba snížit ohřev. Může se stát, že se tento ventil ucpe nějakou nečistotou, a právě proto musí mít tlakový hrnec druhý ventil, takzvaný záložní. Zároveň by měl mít hrnec bezpečnostní pojistku. Ta zabezpečí, že se hrnec neotevře, pokud je uvnitř příliš vysoký tlak. V praxi to znamená, že před otevřením hrnce z něj musíte nejdříve odpustit všechnu páru, teprve poté se pojistka odjistí.
nejlevnější a nejlepší tlakové hrnce
Proč si pořídit tlakový hrnec?
Uvařeno za pár minut. Hovězí maso uvařené doměkka tak, že jej pokouše i děda se zubní protézou, za pouhých 30 minut. Nenamočená čočka za čtvrt hodiny. Poctivý vývar se má táhnout několik hodin, ale co když už se skoro smaží řízky a Vy jste zapomněli na skelet v lednici? S tlakovým hrncem žádný problém, kuřecí vývar zvládnete za 15 minut.
Úspora energií. Fakt, že je jídlo rychleji uvařené, znamená, že vaření v tlakovém hrnci představuje značnou úsporu na energiích. Na vaření v tlakovém hrnci je potřeba mnohem menší objem vody, než je tomu u klasického vaření.
Více živin a nutričních hodnot v pokrmech. Pokrmy připravené v tlakovém hrnci jsou zdravější. Ať už je to maso, zelenina či luštěniny. Důvod je prostý, suroviny se zbytečně nelouhují a nepřevařují, díky tomu zůstanou vitamíny a minerály uvnitř suroviny. Kromě tepla na jídlo však působí i tlak. Díky vysokému tlaku pára do potravin lépe pronikne a zlikviduje případné zdraví škodlivé látky.
Jak tlakový hrnec používat?
Vaření v tlakovém hrnci není žádná věda. V hrnci si připravíte základ, přidáte suroviny a zalijete vodou tak, aby všechny ingredience byly pod vodou a aby v hrnci bylo minimální množství (po stranách hrnce jsou rysky). Tlakový hrnec zavřete a na ventilu zvolíte tlak podle druhu vařené potraviny. Hrnec postavíte na plotýnku na maximální ohřev. Jakmile začne z pracovního ventilu vycházet pára, snižte ohřev, tak aby pára po chvíli přestala unikat. Doporučenou délku vaření daného pokrmu najdete v nádu tlakového hrnce. Zhruba pět minut před koncem vaření ohřev zcela vypněte a nechte takzvaně „dojít”. Pokud se hrnec do této doby neodtlakuje, odtlakujte jej Vy. Poté stačí jen pokrm doupravit a můžete podávat.
Na co se při nákupu zaměřit?
Materiál
Na výběr je z tlakových hrnců vyrobených z hrubého hliníku s vhodnou povrchovou úpravou a nerezové oceli. Ocel je v každém případě vhodnější. Je tvrdá, odolná proti poškrábání a zároveň je antibakteriální a chuťově neutrální. Oproti hliníku do sebe neabsorbuje chutě jídla.
Plastové části na hrnci jsou vyráběny z vysoce odolného plastu, který se při běžném používání nezničí.
Klasické tlakové hrnce můžete používat na plynovém sporáku či na sklokeramické desce. Pokud vlastníte indukční sporák, pečlivě si ověřte, zda daný hrnec můžete použít také u tohoto typu ohřevu.
Tip: Tlakový hrnec (nikoli však poklici) je možné mýt i v myčce na nádobí.
Elektrické tlakové hrnce fungují na podobném principu jako ty klasické, ale neohříváte je na sporáku, ale zapojují se do zásuvky. Elektrické tlakové hrnce jsou vybavené displejem, na kterém si zvolíte program. Jakmile program skončí, hrnec se sám vypne. Elektrický tlakový hrnec nevypouští žádnou páru, a proto ho není třeba hlídat.
Objem
Neméně podstatný je objem. Tlakové hrnce se vyrábí v mnoha velikostech od 2,5 litrů až po 8 litrů. Při výběru myslete na to, že hrnec byste měli zaplnit maximálně do dvou třetin. Potraviny jako jsou luštěniny, těstoviny či rýže během vaření přibývají na objemu a při vaření těchto potravin byste hrnec měli naplnit jen do poloviny. Dvoučlenná domácnost vystačí s 4litrovým objemem, čtyřčlenná rodina s 6litrovým.
Tip: Vyplatí se sledovat výhodné nabídky, jako jsou tlakové hrnce v akci. V akci můžete pořídit 2 hrnce za cenu jednoho nebo získat k nákupu pokličku navíc.
Zavírání
Existují tři typy zavírání. Dřívější tlakové hrnce měly pákový uzávěr. Tento typ se dá otevřít i jednou rukou. Některé disponují bajonetovým uzavíráním. To funguje tak, že na výčnělky v hrnci nasadíte poklici a otočíte, čímž hrnec uzmaknete. Poslední variantou je otevírání pomocí „cvaknutí”. S touto variantou se setkáme jen minimálně.
Výhody vaření v tlakovém hrnci
- Zkrácení doby vaření – dobu vaření lze oproti běžnému hrnci zkrátit přibližně o dvě třetiny. Tlakové vaření je rychlejší, protože uvnitř je zachyceno mnohem více páry a energie, zatímco u běžných hrnců energie uniká.
- Výživné látky zůstávají zachovány – při vaření v tlakovém hrnci se z potravin ztrácí méně živin a vitamínů, takže jídla jsou zdravější než ta připravená v běžných hrncích a pánvích. Je to proto, že tlakové hrnce v sobě uchovávají více prospěšných látek než běžné nádobí.
- Méně nepořádku – jedna pánev znamená, že po vaření musíte méně uklízet a mýt nádobí než při běžném vaření, kdy se obvykle používá více hrnců (a nádobí). Uzavíratelná poklice také znamená, že se můžete méně potýkat s rozlitými tekutinami.
- Úspora energie – tlakové hrnce využívají teplo mnohem efektivněji než běžné pánve, což znamená úsporu energie. Kromě toho, že výsledkem jsou nižší účty za energii, což vám časem ušetří peníze, jsou díky tomu také šetrnější k životnímu prostředí.
- Jídla z jednoho hrnce – je velkou výhodou vhodit všechny ingredience do jednoho hrnce, spustit ho a za pár minut mít hotové jídlo. Takto může v tlakovém hrnci připravit například dušená jídla, fazole, polévky, kari, vývary, čočku, bramborovou kaši, kuřecí maso nebo cokoli z tvrdého masa.
- Vařiče na sporáku jsou odolné – kvalitní tlakový hrnec je skvělá investice. Pevně konstruovaný model, o který je dobře postaráno, vám vydrží mnoho let. Jediná součástka, kterou možná budete muset někdy vyměnit, je gumový těsnicí kroužek, ale jinak jsou tyto hrnce podle mých zkušeností téměř nezničitelné.
- Chutě jsou zachovány – chuť je nepostradatelným prvkem vaření a vaření pod tlakem pomáhá zachovat všechny chutě, které se při běžném vaření snadno rozptýlí. Díky tomu jsou tlakově vařená jídla mimořádně chutná.
- Bezpečnost – není pochyb o tom, že související technologie v průběhu desetiletí výrazně pokročily. Tlakové hrnce, se kterými jsme začínali, byly hlučné a měly tendenci vytvářet příliš mnoho páry, což někdy vedlo k tomu, že se horní část hrnce utrhla, pokud lidé nevěděli, co dělají! Moderní modely mají řadu bezpečnostních prvků, které takovým problémům zabraňují.
Jak čistit tlakový hrnec
Nejlepší tlakový hrnec jednoduše vyčistíte pomocí přípravku na nádobí a vody. Pro odstranění zabarvených skvrn můžete použít směs sody bicarbona a teplé vody. Na těžko odstranitelné skvrny použijte čisticí prostředek na nerezovou ocel. Nikdy nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky nebo drátěný kartáč, došlo by k poškrábání povrchu a zanášení nečistot při dalším vaření.
Jak vybrat tlakový hrnec – shrnutí
Tlakový hrnec skvěle uchovává chutě a živiny – a navíc zkracuje dobu vaření až o 50 procent. Podávejte jídlo bohaté na chuť a zároveň šetřete čas a energii. Je to výhra pro všechny! Navíc výběr tlakového hrnce není složitý. Při nákupu zohledněte, na jakém povrchu budete vařit a pro kolik členů. Dbejte, aby měl tlakový hrnec minimálně dvě pojistky. Pokud se vaření v tlakovém hrnci obáváte, vybírejte z prověřených výrobců. Tlakový hrnec Tescoma či tlakový hrnec Tefal rozhodně nebudou špatnou volbou.