image

Porovnali jsme nejlepší tlakové hrnce z 15 letošních modelů jsou nejlepší Tescoma, Tefal a Banquet

  • Šetřete peníze, čas a nervy při výběru nejlepších tlakových hrnců.
  • Na základě nezávislého hodnocení spotřebitelů, vyberte tlakový hrnec s nejlepším poměrem cena – kvalita.
  • Po výběru nejlepšího tlakového hrnce, pomůžeme zvolit nejlevnější obchod.

Úspora energie, více živin v jídle, které je navíc rychleji uvařené. To jsou tři hlavní argumenty, proč si pořídit tlakový hrnec.

Občas zaslechneme historku o tom, jak někomu při vaření doma bouchnul papiňák a možná právě proto se pořízení tlakového hrnce někdo obává. Obavy však nejsou na místě. Papiňáky totiž prošly evolucí a při správném používání žádné riziko nepředstavují.

Jak funguje tlakový hrnec?

Tlakový hrnec tvoří uzavřený systém. K hrnci těsně přiléhá poklička a voda a teplo se při dosažení bodu varu nemohou začít odpařovat, jako tomu bývá při běžném vaření. Tlak páry pod pokličkou stále roste a jakmile se tlak zvětší na takovou úroveň, že protlačí ventil, může pára unikat ven a tlak se přestane zvyšovat, avšak jídlo se postupně vaří.

Osvědčení výrobci tlakových hrnců jako například Fagor, Tefal či Tescoma k hrnci prodávají také klasické pokličky a hrnec tak je možné používat jako běžný hrnec.

Je tlakový hrnec bezpečný?

Princip fungování tlakových hrnců se v průběhu let nezměnil. Razantními změnami však prošly bezpečnostní prvky. Nové modely tlakových hrnců již mají hned několik pojistek a ventilů, které zajišťují vyšší bezpečnost, než tomu bývalo u papiňáků našich babiček. Každý výrobce má jiné pojistky, ale vždy se jedná o vícefázové jištění. Některé tlakové hrnce mají i pět pojistek, pojistných funkcí chcete-li. Tyto pojistky fungují automaticky a není potřeba je zapínat či nastavovat. Pro zajištění jejich správného chodu je jen nutné dodržet pokyny, zejména ty ohledně údržby a čištění hrnce.

Tlakový hrnec by měl mít minimálně dva ventily. Tím prvním je ventil provozní. Když se v hrnci příliš zvýší teplota, tímto ventilem začne ucházet pára. Pro vás je to signál, že je třeba snížit ohřev. Může se stát, že se tento ventil ucpe nějakou nečistotou, a právě proto musí mít tlakový hrnec druhý ventil, takzvaný záložní. Zároveň by měl mít hrnec bezpečnostní pojistku. Ta zabezpečí, že se hrnec neotevře, pokud je uvnitř příliš vysoký tlak. V praxi to znamená, že před otevřením hrnce z něj musíte nejdříve odpustit všechnu páru, teprve poté se pojistka odjistí.

Náš tip

Pokud Vás stále sužují obavy, řiďte se heslem: Čím více pojistek, tím vyšší bezpečnost.

Proč si pořídit tlakový hrnec?

Uvařeno za pár minut. Hovězí maso uvařené doměkka tak, že jej pokouše i děda se zubní protézou, za pouhých 30 minut. Nenamočená čočka za čtvrt hodiny. Poctivý vývar se má táhnout několik hodin, ale co když už se skoro smaží řízky a Vy jste zapomněli na skelet v lednici? S tlakovým hrncem žádný problém, kuřecí vývar zvládnete za 15 minut.

Úspora energií. Fakt, že je jídlo rychleji uvařené, znamená, že vaření v tlakovém hrnci představuje značnou úsporu na energiích. Na vaření v tlakovém hrnci je potřeba mnohem menší objem vody, než je tomu u klasického vaření.

Více živin a nutričních hodnot v pokrmech. Pokrmy připravené v tlakovém hrnci jsou zdravější. Ať už je to maso, zelenina či luštěniny. Důvod je prostý, suroviny se zbytečně nelouhují a nepřevařují, díky tomu zůstanou vitamíny a minerály uvnitř suroviny. Kromě tepla na jídlo však působí i tlak. Díky vysokému tlaku pára do potravin lépe pronikne a zlikviduje případné zdraví škodlivé látky.

Jak tlakový hrnec používat?

Vaření v tlakovém hrnci není žádná věda. V hrnci si připravíte základ, přidáte suroviny a zalijete vodou tak, aby všechny ingredience byly pod vodou a aby v hrnci bylo minimální množství (po stranách hrnce jsou rysky). Tlakový hrnec zavřete a na ventilu zvolíte tlak podle druhu vařené potraviny. Hrnec postavíte na plotýnku na maximální ohřev. Jakmile začne z pracovního ventilu vycházet pára, snižte ohřev, tak aby pára po chvíli přestala unikat. Doporučenou délku vaření daného pokrmu najdete v nádu tlakového hrnce. Zhruba pět minut před koncem vaření ohřev zcela vypněte a nechte takzvaně „dojít”. Pokud se hrnec do této doby neodtlakuje, odtlakujte jej Vy. Poté stačí jen pokrm doupravit a můžete podávat.

Na co se při nákupu zaměřit?

Materiál

Na výběr je z tlakových hrnců vyrobených z hrubého hliníku s vhodnou povrchovou úpravou a nerezové oceli. Ocel je v každém případě vhodnější. Je tvrdá, odolná proti poškrábání a zároveň je antibakteriální a chuťově neutrální. Oproti hliníku do sebe neabsorbuje chutě jídla.

Plastové části na hrnci jsou vyráběny z vysoce odolného plastu, který se při běžném používání nezničí.

Klasické tlakové hrnce můžete používat na plynovém sporáku či na sklokeramické desce. Pokud vlastníte indukční sporák, pečlivě si ověřte, zda daný hrnec můžete použít také u tohoto typu ohřevu.

Tip: Tlakový hrnec (nikoli však poklici) je možné mýt i v myčce na nádobí.

Elektrické tlakové hrnce fungují na podobném principu jako ty klasické, ale neohříváte je na sporáku, ale zapojují se do zásuvky. Elektrické tlakové hrnce jsou vybavené displejem, na kterém si zvolíte program. Jakmile program skončí, hrnec se sám vypne. Elektrický tlakový hrnec nevypouští žádnou páru, a proto ho není třeba hlídat.

Objem

Neméně podstatný je objem. Tlakové hrnce se vyrábí v mnoha velikostech od 2,5 litrů až po 8 litrů. Při výběru myslete na to, že hrnec byste měli zaplnit maximálně do dvou třetin. Potraviny jako jsou luštěniny, těstoviny či rýže během vaření přibývají na objemu a při vaření těchto potravin byste hrnec měli naplnit jen do poloviny. Dvoučlenná domácnost vystačí s 4litrovým objemem, čtyřčlenná rodina s 6litrovým.

Tip: Vyplatí se sledovat výhodné nabídky, jako jsou tlakové hrnce v akci. V akci můžete pořídit 2 hrnce za cenu jednoho nebo získat k nákupu pokličku navíc.

Zavírání

Existují tři typy zavírání. Dřívější tlakové hrnce měly pákový uzávěr. Tento typ se dá otevřít i jednou rukou. Některé disponují bajonetovým uzavíráním. To funguje tak, že na výčnělky v hrnci nasadíte poklici a otočíte, čímž hrnec uzmaknete. Poslední variantou je otevírání pomocí „cvaknutí”. S touto variantou se setkáme jen minimálně.

Jak vybrat tlakový hrnec – shrnutí

Výběr tlakového hrnce není složitý. Při nákupu zohledněte, na jakém povrchu budete vařit a pro kolik členů. Dbejte, aby měl tlakový hrnec minimálně dvě pojistky. Pokud se vaření v tlakovém hrnci obáváte, vybírejte z prověřených výrobců. Tlakový hrnec Tescoma či tlakový hrnec Tefal rozhodně nebudou špatnou volbou.

Ohodnoťte tento příspěvek!
5/5 (2)

Redakce DoBaraku.cz

Redakce DoBaraku.cz

Tento článek byl vytvořen odbornou redakcí magazínu DoBaraku.cz, která pro Vás zhotovuje nezávislé testy, recenze a odborné články na produkty, které jsou užitečné ve vaší domácnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *