Nejlepší kuchyňské nože? Nechte si poradit našim testem 15 nejlepších kuchyňských nožů


Kuchyňský nůž bereme do ruky několikrát denně. Tím se stává jedním z nejpoužívanějších kuchyňských nástrojů. Přitom právě kuchyňské nože jsou to, čemu při nákupu obvykle nevěnujeme zvláštní pozorost. To je však velká chyba, používání kvalitních a speciálních nožů nám může velmi usnadnit a zpříjemnit práci v kuchyni. Pro správný výběr je důležitý použitý materiál na čepel i rukojeť, celková odolnost, ostrost a pohodlí.

Někdo může pochopitelně namítnout, proč investovat do dražších nožů, když jsou k dostání podstatně levnější nože například v supermarketu. Odpovědí je kvalita. Kvalitní kuchyňské nože vyhlášených značek jsou extrémně odolné, pevné a takřka nezničitelné. Jsou ostré jako břitva a bez námahy si poradí s každou překážkou. Jen tak se neztupí a vaření s nimi je zkrátka radost. Pokud nevěříte v tak rozdílné kvality, pořiďte si pro začátek jeden nůž, například kuchyňský nůž Victorinox, s žádným z nožů této značky neuděláte chybu.

Na trhu je na výběr z univerzálních nožů, ale také z nožů konstruovaných jen k jednomu speciálnímu úkonu. Jak se zorientovat v široké nabídce a jaké kuchyňské nože vybrat do Vaší kuchyně?

Bez nožířského vybavení, jaké mívají profesionální kuchaři, se obejdeme, ale pouze s jedním nožem si v kuchyni nevystačíme. Chybět by nám neměla chybět aspoň základní sada kuchyňských nožů.

Vítěz testu spotřebitelů roku 2021

Vítěz testuWÜSTHOF nůž Classic Ikon crème 20 cm

Sada Classic obsahuje:

– 1x kuchařský nůž CLASSIC, čepel 20 cm, č. výr.: WU4582/20
– 1x ochrana ostří, č. výr.: 9921-4

Tento klasickýVíce info zde

★★★★★

Cena: 2 721 KčZobrazit nabídku
LidovkaWüsthof Gourmet Nůž 18 cm 4562/18

Kuchařský nůž Wüsthof Gourmet s délkou čepele 18 cm je v kuchyni důležitým nástrojem. Tento nůž poskytuje výbornou manipulaci a snadnou kontroluVíce info zde
★★★★★

Cena: 909 KčZobrazit nabídku
Zlatá střední cestaLaguiole Innovation sada nožů 5ks dubová rukojeť

Pokud hledáte luxusní sadu nožů, kterou můžete použít i jako krásný a praktický dárek, zvolte značku Laguiole Style de Vie a sadu z řadyVíce info zde
★★★★★

Cena: 2 699 KčZobrazit nabídku
Pro náročnýCatler DMS 203

Universální japonský kuchařský nůž typu Gyuto patří k základnímu vybavení japonských kuchařů. Má všestranné využití, je velmi silnýVíce info zde
★★★★★

Cena: 3 790 KčZobrazit nabídku


Rozdíl mezi kuchyňským a kuchařským nožem

Kuchyňský nůž je obecné označení nožů používaných v běžné kuchyni. Kuchařským nožem se označuje profesionální nůž používaný nejen v domácnostech, ale také v profesionálních kuchyních.

Prověření výrobci kuchyňských nožů

Existuje mnoho výrobců specializující se na výrobu kuchyňských nožů. Kvalitní kuchyňské nože Fiskars jsou zárukou dlouhé životnosti. Stejně tak neuděláte chybu značkou Solingen či Victorinox.

Nejlepší kuchyňské nože na základě obsáhlého testu spotřebitelů v roce 2021

1. místo

WÜSTHOF nůž Classic Ikon crème 20 cm

Sada Classic obsahuje:

– 1x kuchařský nůž CLASSIC, čepel 20 cm, č. výr.: WU4582/20
– 1x ochrana ostří, č. výr.: 9921-4

Tento klasickýVíce info zde

★★★★★

Cena: 2 721 KčZobrazit nabídku
2. místo

XinZuo Santoku Feng B32 7.3"

Santoku nůž XinZuo Feng 7,3″ (B32) Santoku nůž XinZuo Feng 7,3″ z řady B32 pochází z tradičního čínského města nožů Yangjiang, ve kterémVíce info zde
★★★★★

Cena: 1 999 KčZobrazit nabídku
3. místo

Zwilling Nůž TWIN Four Star II 20cm

Zwilling TWIN Four Star II, Kuchařský nůž

Kuchařský nůž- z moderní, osvědčené kolekce TWIN Four Star II od Zwilling J.A. Henckels. ErgonomickyVíce info zde

★★★★★

Cena: 1 606 KčZobrazit nabídku
4. místo

Kanetsune Hammered Santoku, 165 mm

Kanetsune Santoku nůž je vyroben z japonské vysoce uhlíkové oceli, která budou splňovat vaše potřeby.

Délka čepele: 16,5 cm

Ocel: jádro VG-1Více info zde

★★★★★

Cena: 1 099 KčZobrazit nabídku
5. místo

G21 Gourmet Damascus 17 cm

Nože z damaškové oceli v kuchyni? Ano, je to skvělá volba.
Damascénská
ocel má jednak vyšší tvrdost a odolnost vůči opotřebení, díky vzácnéVíce info zde
★★★★★

Cena: 1 199 KčZobrazit nabídku
6. místo

Samura Japonský Santoku nůž KAIJU 180 mm

dopravazdarma(„Při objednávce nad 3.500 Kč se doprava automaticky neúčtuje. (Platí u vybraných druhů přepravy, viz. Ceny za dopravu.)DNES DO 11HVíce info zde
★★★★★

Cena: 1 899 KčZobrazit nabídku
7. místo

Wüsthof Dreizack Solingen nůž CLASSIC IKON 16 cm

Nože EPICURE jsou nástrojem na vaření pro každého, kdo žije vařením. Pomohou zvládnout všechny výzvy. Kombinují ctnosti dvou velkých filozofií:Více info zde
★★★★★

Cena: 1 746 KčZobrazit nabídku
8. místo

TOJIRO Shirogami japonský nůž Santoku 16,5 cm (F-698)

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ:

VZHLEDEM K PROBLÉMŮM S DODAVATELEM SUROVÉHO MATERIÁLU PRO VÝROBU ČERNĚNÝCH NOŽŮ ŘADY SHIROGAMI SE VÝROBCE TOJIROVíce info zde

★★★★★

Cena: 1 795 KčZobrazit nabídku
9. místo

G21 Gourmet Damascus 18 cm

Nože z damaškové oceli v kuchyni? Ano, je to skvělá volba.
Damascénská
ocel má jednak vyšší tvrdost a odolnost vůči opotřebení, díky vzácnéVíce info zde
★★★★★

Cena: 1 089 KčZobrazit nabídku
10. místo

Kai Wasabi nůž šéfkuchaře 6720C 20cm

Nová profesionální řada WASABI BLACK, s černou polypropylenovou rukojetí, kovovou záštitou a leštěným ostřím je velmi elegantní kvalitněVíce info zde
★★★★★

Cena: 1 450 KčZobrazit nabídku
11. místo

Tefal 852331 Prep Line Elektrický nůž

Elektrický nůž Prep´Line

Často hostíte větší počet strávníků, nebo připravujete čerstvé sushi? Pak je právě pro vás určen univerzálníVíce info zde

★★★★★

Cena: 933 KčZobrazit nabídku
12. místo

KDS Souprava řeznická TOP 5

 
      Usnadněte si práci s masem za pomoci řeznické soupravy TOP 5  KDS 

Hmotnost: 890 g
Rozměry: 286 x 30 x 430 mm
Složení se skládáVíce info zde

★★★★★

Cena: 1 165 KčZobrazit nabídku
13. místo

XinZuo Santoku Feng B32 7.3

Santoku nůž XinZuo Feng 7,3″ (B32)

Santoku nůž XinZuo Feng 7,3″ z řady B32 pochází z tradičního čínského města nožů Yangjiang, ve kterémVíce info zde

★★★★★

Cena: 1 999 KčZobrazit nabídku
14. místo

Wüsthof Gourmet Nůž 18 cm 4562/18

Kuchařský nůž Wüsthof Gourmet s délkou čepele 18 cm je v kuchyni důležitým nástrojem. Tento nůž poskytuje výbornou manipulaci a snadnou kontroluVíce info zde
★★★★★

Cena: 909 KčZobrazit nabídku
15. místo

Rommelsbacher EM 150 černý 120 v

Elektrický nůž značky Rommelsbacher snadno krájí chleba a pečivo, ale také maso a drůbež. Čepele s jemnými zuby jsou ideální pro krájeníVíce info zde
★★★★★

Cena: 921 KčZobrazit nabídku

Typy kuchařských nožů a jejich využití

Abychom si v kuchyni usnadnili práci, je dobré používat vícero druhů nožů. Přečtěte si, jaké kuchyňské nože by Vám rozhodně neměly chybět.

4 nejlevnější a nejlepší kuchyňské nože

1. místo

Burgvogel nůž 18cm

Tento praktický Burgvogel kuchařský nůž se stane  Vaším nepostradatelným pomocníkem, se kterým snadno naporcujete maso, nakrájíte ovoce, zeleninuVíce info zde
★★★★★

Cena: 900 KčZobrazit nabídku
2. místo

Fr. Dick Víceúčelová pinzeta 25 cm

Tato víceúčelová pinzeta v délce 25 cm se Vám bude hodit, ať už budete chtít umístit závěrečnou třešinku na dort nebo budete chtít obrátitVíce info zde
★★★★★

Cena: 900 KčZobrazit nabídku
3. místo

Arcos sekáček 374610

ARCOS tvrdě pracuje na vybavení vaší kuchyně pomocí nástrojů, které zjednodušují vaši kuchyni a maximalizují váš čas. Také usilujeme oVíce info zde
★★★★★

Cena: 903 KčZobrazit nabídku
4. místo

Victorinox Porcovací nůž Fibrox 22 cm, černý

Řeznický porcovací nůž Victorinox Fibrox 22 cm s černou plastovou rukojetí

(uvedený rozměr vyjadřuje délku ostří)

– Délka čepele: 22 cm

Více info zde

★★★★★

Cena: 904 KčZobrazit nabídku

A

Základní typy nožů


Velký univerzální nůž – lze použít na všechno – maso, zeleninu, ovoce i bylinky. Ostří má dlouhé 15 -18 centimetrů a silné minimálně 3 milimetry.

Malý univerzální nůž – dobrý na na okrajování (např. tučných částí masa) a jiné drobné úkony jako je krájení menšího ovoce.

Kuchařský nůž – je robustnější než většina ostatních nožů. Má výrazně vyšší čepel, díky tomu poskytuje dostatek prostoru v oblasti rukojeti nad krájecí plochou a umožňuje nejen klasické krájení, ale i krouhání a sekání. Při opravdu zdlouhavém krájení Vám Vaše zápěstí poděkuje.

Velký nůž na maso – svým tvarem i velikostí připomíná velký kuchařský, má však nižší čepel.

Nůž na pečivo – má charakteristické zoubkované ostří.
Malý nůž na zeleninu – perfektní na krájení paprik, rajčat a dalších druhů zeleniny.

Další typy nožů

Každý z nožů s sebou nese řadu charakteristických rysů.

Filetovací nůž – lze použít k porcování ryb a ke stahování kůže.

Špikovací nůž – určený na špikování masa.

Vykosťovací nůž – slouží k vykostění masa.

Sekáček – využití k sekání masa, poradí si i kostmi.

Loupací nůž – k oloupání měkkých i tvrdých slupek.

Nůž na sýr – určen pro krájení sýrů.

Cukrářský nůž – skvělý pro krájení dortů a jemného pečiva,

Vyřezávací nůž – ne příliš rozšířený typ, kterým vyrobíte například jedlý dárek či dekoraci na dort.

Tip: V případě, že plánujeme nákup více nožů, stojí za zvážení koupě celé sady. Kompletní sada může vyjít levněji než nákup jednotlivých kusů a obvykle v ní nademe vše potřebné.

Jaký materiál čepele vybrat?

Nekvalitní nože nejsou vyrobeny z kalené oceli, ale z ocelového plechu. Kvalitní nůž by neměl být moc pružný a u velkých nožů (nad 15 centimetrů) by se čepel neměla ohýbat vůbec.

Čepele z uhlíkové oceli jsou tvořeny jednoduchou slitinou oxidu železitého. Mohou být náchylnější ke korozi a snáze se otupí, na druhou stranu je lze snadno nabrousit.

Čepele z nerezové oceli jsou tvořeny slitinou železa a některého z prvků jako chrom, nikl nebo molybden. Právě přidané prvky zvyšují odolnost proti korozi. Patří mezi nejrozšířenější typ nožů.

Keramické nože jsou vyrobené z oxidu zirkoničitého. Ostří keramických nožů je odolné proti opotřebení a chemicky netečné, díky čemuž by neměly ovlivňovat chuť jídla. Čepel je sice tvrdá, ale poměrně křehká. Nůž se při pádu může zlomit.

Rozdíl mezi nerezovým a keramickým nožem poznáme na první pohled. Nerezové se lesknou, zatímco keramické nože jsou matné.

Rukojeť nože

Kovová rukojeť je díky své vysoké odolnosti, snadnému čištění a atraktivnímu designu velmi rozšířená. Nevýhodou je, že když máme mokrou ruku, může nám nůž proklouznout.

Pokud má nůž dřevěnou rukojeť, je potřeba dbát, aby byla v suchu a po omytí ji vždy pečlivě otřít.

Tip: Dřevěnou rukojeť je občas dobré ošetřit olivovým olejem.

Příslušenství ke kuchyňským nožům

Aby se nože neztupily a abychom je měli po ruce, je praktické pořídit si k nim i stojan na kuchyňské nože. Stojany se vyrábí ze dřeva či z nerezu a při výběru musíme dávat pozor, aby se nám do nich nože vešly. Nože je také možné ukládat na magnetické lišty.

Kvalitní nože se jen tak neztupí, přesto je po určitém čase budeme muset nabrousit. S noži se samozřejmě můžeme vypravit k nožíři nebo je brousit ocílkou. Pokud chceme nože brousit bez námahy, elektrická bruska na kuchyňské nože bude správnou volbou.

Jak se o kuchyňské nože starat?

  • Krájejte na dřevěném či plastovém prké Skleněná deska, plech či jiná tvrdá podložka může ostří ničit.
  • Nože nedávejte do myčky nádobí, ale očistěte je jarem pod tekoucí vodou a poté otřete dosucha.
  • Nože ukládejte odděleně od sebe. Ideálně v dřevěném stojanu nebo na magnetické liště.
  • Kuchyňské nože bruste ocílkou, na brusných kamenech k tomu určených nebo je svěřte nožíři.

Jak vybrat kuchyňský nůž?

Při nákupu doporučujeme nůž vyzkoušet i kdyby jen u přátel. Práce s nožem Vás nesmí zmáhat a měla by Vás vést k tomu krájet houpavým pohybem. Nůž by měl být těžký a dobře padnout do ruky. Současně by měl mít zahnuté ostří.

Ohodnoťe prosím tento test:
.