VybíráTe nejlepší kuchyňský nůž 2025? Nechte si poradit našim testem 15 nejlepších kuchyňských nožů
- Šetřete peníze, čas a nervy při hledání nejlepšího kuchyňského nože.
- Na základě nezávislého hodnocení spotřebitelů, zvolte nejvhodnější kuchyňský nůž s nejlepším poměrem cena – kvalita.
- Po výběru nejlepšího kuchyňského nože, pomůžeme vybrat nejlevnější obchod.
Na trhu je na výběr z univerzálních nožů, ale také z nožů konstruovaných jen k jednomu speciálnímu úkonu. Jak se zorientovat v široké nabídce a jaké kuchyňské nože vybrat do Vaší kuchyně?
Bez nožířského vybavení, jaké mívají profesionální kuchaři, se obejdeme, ale pouze s jedním nožem si v kuchyni nevystačíme. Chybět by nám neměla chybět aspoň základní sada kuchyňských nožů.
Vítěz testu spotřebitelů roku 2025
Lidovka
Zlatá střední cesta
Vítěz testu
Pro náročné
Rozdíl mezi kuchyňským a kuchařským nožem
Kuchyňský nůž je obecné označení nožů používaných v běžné kuchyni. Kuchařským nožem se označuje profesionální nůž používaný nejen v domácnostech, ale také v profesionálních kuchyních.
Prověření výrobci kuchyňských nožů
Existuje mnoho výrobců specializující se na výrobu kuchyňských nožů. Kvalitní kuchyňské nože Fiskars jsou zárukou dlouhé životnosti. Stejně tak neuděláte chybu značkou Solingen či Victorinox.
Nejlepší kuchyňské nože na základě obsáhlého testu spotřebitelů v roce 2025
Typy kuchařských nožů a jejich využití
Abychom si v kuchyni usnadnili práci, je dobré používat vícero druhů nožů. Přečtěte si, jaké kuchyňské nože by Vám rozhodně neměly chybět.
Základní typy nožů
- Velký univerzální nůž – lze použít na všechno – maso, zeleninu, ovoce i bylinky. Ostří má dlouhé 15 -18 centimetrů a silné minimálně 3 milimetry.
- Malý univerzální nůž – dobrý na na okrajování (např. tučných částí masa) a jiné drobné úkony jako je krájení menšího ovoce.
- Kuchařský nůž – je robustnější než většina ostatních nožů. Má výrazně vyšší čepel, díky tomu poskytuje dostatek prostoru v oblasti rukojeti nad krájecí plochou a umožňuje nejen klasické krájení, ale i krouhání a sekání. Při opravdu zdlouhavém krájení Vám Vaše zápěstí poděkuje.
- Velký nůž na maso – svým tvarem i velikostí připomíná velký kuchařský, má však nižší čepel.
- Malý nůž na zeleninu – perfektní na krájení paprik, rajčat a dalších druhů zeleniny.
- Nůž na pečivo – má charakteristické zoubkované ostří.
nejlevnější a nejlepší kuchyňské nože
Další typy nožů
Každý z nožů s sebou nese řadu charakteristických rysů:
- Filetovací nůž – lze použít k porcování ryb a ke stahování kůže.
- Špikovací nůž – určený na špikování masa.
- Vykosťovací nůž – slouží k vykostění masa.
- Sekáček – využití k sekání masa, poradí si i kostmi.
- Loupací nůž – k oloupání měkkých i tvrdých slupek.
- Nůž na sýr – určen pro krájení sýrů.
- Cukrářský nůž – skvělý pro krájení dortů a jemného pečiva,
- Vyřezávací nůž – ne příliš rozšířený typ, kterým vyrobíte například jedlý dárek či dekoraci na dort.
Tip: V případě, že plánujeme nákup více nožů, stojí za zvážení koupě celé sady. Kompletní sada může vyjít levněji než nákup jednotlivých kusů a obvykle v ní nademe vše potřebné.
Jaké nože mít v kuchyni?
Jaký materiál čepele vybrat?
Nekvalitní nože nejsou vyrobeny z kalené oceli, ale z ocelového plechu. Kvalitní nůž by neměl být moc pružný a u velkých nožů (nad 15 centimetrů) by se čepel neměla ohýbat vůbec.
Čepele z uhlíkové oceli jsou tvořeny jednoduchou slitinou oxidu železitého. Mohou být náchylnější ke korozi a snáze se otupí, na druhou stranu je lze snadno nabrousit.
Čepele z nerezové oceli jsou tvořeny slitinou železa a některého z prvků jako chrom, nikl nebo molybden. Právě přidané prvky zvyšují odolnost proti korozi. Patří mezi nejrozšířenější typ nožů.
Keramické nože jsou vyrobené z oxidu zirkoničitého. Ostří keramických nožů je odolné proti opotřebení a chemicky netečné, díky čemuž by neměly ovlivňovat chuť jídla. Čepel je sice tvrdá, ale poměrně křehká. Nůž se při pádu může zlomit.
Rozdíl mezi nerezovým a keramickým nožem poznáme na první pohled. Nerezové se lesknou, zatímco keramické nože jsou matné.
Rukojeť nože
Kovová rukojeť je díky své vysoké odolnosti, snadnému čištění a atraktivnímu designu velmi rozšířená. Nevýhodou je, že když máme mokrou ruku, může nám nůž proklouznout.
Pokud má nůž dřevěnou rukojeť, je potřeba dbát, aby byla v suchu a po omytí ji vždy pečlivě otřít.
Tip: Dřevěnou rukojeť je občas dobré ošetřit olivovým olejem.
Příslušenství ke kuchyňským nožům
Aby se nože neztupily a abychom je měli po ruce, je praktické pořídit si k nim i stojan na kuchyňské nože. Stojany se vyrábí ze dřeva či z nerezu a při výběru musíme dávat pozor, aby se nám do nich nože vešly. Nože je také možné ukládat na magnetické lišty.
Kvalitní nože se jen tak neztupí, přesto je po určitém čase budeme muset nabrousit. S noži se samozřejmě můžeme vypravit k nožíři nebo je brousit ocílkou. Pokud chceme nože brousit bez námahy, elektrická bruska na kuchyňské nože bude správnou volbou.
Jak se o kuchyňské nože starat?
- Krájejte na dřevěném či plastovém prkénku. Skleněná deska, plech či jiná tvrdá podložka může ostří ničit.
- Nože nedávejte do myčky nádobí, ale očistěte je jarem pod tekoucí vodou a poté otřete dosucha.
- Kuchyňské nože bruste ocílkou, na brusných kamenech k tomu určených nebo je svěřte nožíři.
- Nože ukládejte odděleně od sebe. Ideálně v dřevěném stojanu nebo na magnetické liště. Některé lišty na nože lze připevnit na boční stranu lednice, ale doporučujeme vyhledat magnetickou lištu na nože k montáži na stěnu, která se dodává se šrouby. Tento typ instalace je bezpečnější a hrozí menší riziko, že se lišta na nože nebo nože otřesou (například při zavírání dveří lednice) a nože spadnou.
Kde skladovat kuchyňské nože
- Nožům se nejlépe daří v suchém prostředí, takže je důležité je skladovat v místnosti s nízkou vlhkostí.
- Po použití nechávejte nože v ochranném pouzdře, abyste zabránili jejich poškrábání.
- Držte nože mimo dosah dětí a zvířat, aby se předešlo nebezpečí úrazů.
- Pokud používáte magnetické držáky, ujistěte se, že jsou pevně upevněny na stěně a že jsou nože umístěny tak, aby nepřicházely do kontaktu s dalšími kovovými předměty.
Jak správně nabrousiT kuchyňské nože – videorádce
Výhody laminovaných ocelových nožů
Čepele těchto kuchyňských nožů jsou vyrobeny ze dvou nebo více různých druhů oceli. Obvykle je jádro vyrobeno z velmi tvrdé, kvalitní oceli pokryté vnější vrstvou měkčí, nerezové oceli. Výhodou kuchyňských nožů z vrstvené oceli je, že díky tvrdému jádru zůstávají velmi dlouho ostré a díky měkčí vnější vrstvě se snadněji přebrousí. Měkčí vnější vrstvy také chrání ocelové jádro před vnějšími vlivy. V případě, že se vytvoří nějaká rez, objeví se obvykle na špičce čepele, kde vystupuje jádro a kde ji lze lehkým broušením snadno odstranit. Kuchyňské nože, které jsou pokryty nebo vrstveny různými druhy oceli, mají zvláštní vzhled – ohýbající se vrstvy vypadají jako letokruhy růstu; tento vzor se nazývá damašek. Damaškové vzory činí každý nůž jedinečným a přitáhnou mnoho pohledů, ale nepřidají na pevnosti ani lepších vlastnostech čepele. Krásným příkladem nožů se vzorem Damascus je nůž Santoku Wa od Shigeki Tanaky.
Jak vybrat kuchyňský nůž?
Při nákupu doporučujeme nejlepší kuchyňský nůž vyzkoušet i kdyby jen u přátel. Práce s nožem Vás nesmí zmáhat a měla by Vás vést k tomu krájet houpavým pohybem. Nůž by měl být těžký a dobře padnout do ruky. Současně by měl mít zahnuté ostří.