Jak udržet kuchyňské nože ostré jako břitva

Broušení a péče o kuchyňské nože je jednodušší, než si myslíte. Nové kuchyňské nože jsou ostré a krájení je zábava. Po několika týdnech používání se však nové nože otupí a nutí vás vyvíjet větší tlak při krájení. Tento zvýšený odpor představuje potenciální nebezpečí pro vaše prsty. Ve vlastním zájmu tedy udržujte své nože stále ostré.

I ten nejmenší kuchyňský nůž může v mžiku způsobit velké zranění. Při používání těchto ostrých nástrojů buďte vždy velmi opatrní a pozorní – kvůli sobě i svému okolí. V tomto článku se zaměříme na ocelové nože, protože keramické čepele obvykle vyžadují odborný servis.

Jaký je rozdíl mezi ostřením a honováním?

Tyto dva pojmy se často zaměňují, ale ve skutečnosti se jejich význam liší. Honování znamená narovnání stávajícího ostří čepele. V průběhu času a běžným používáním se ostří nože mírně zakřiví nebo ohne z původní polohy. Při honování nože se jeho ostrá plocha mírně vrátí do správné polohy. Jedná se o šetrnou opravu, která však při častém provádění může zabránit vážnějšímu poškození čepele. Nejběžnějším způsobem, jak nůž honovat, je použití honovací oceli. Tyto levné nástroje (200 – 600 Kč) jsou v podstatě ocelové tyče s rukojetí. Povrch tyče je hrubý a poškrábáním čepele po tyči (pod správným úhlem) z obou stran se ostří vrací zpět na své místo.

Ostření je proces, při kterém dochází k úbytku materiálu ostří, aby se získala nová ostrá hrana. K ostření kovové čepele je zapotřebí materiál tvrdší než ocel tj. kámen nebo keramika. Tento postup je třeba provádět pouze u velmi tupých nožů a úbytek kovu na čepeli je také důvod, proč byste měli ostřit jen zřídka.

Broušení nože

Běžným nástrojem pro broušení kuchyňských čepelí je honovací ocel, na kterou spoléhá mnoho profesionálních kuchařů a kuchařek. Správné používání oceli však vyžaduje cvik, takže se nenechte odradit, pokud vaše první výsledky nebudou dokonalé.

Začněte tím, že položíte konec tyče oceli na rovný povrch (stůl, pult, prkénko). Poté, zatímco držíte rukojeť oceli rukou, kterou nůž nepoužíváte, položte patní ostří nože na ocel. Ujistěte se, že je čepel v úhlu 15 až 20 stupňů vzhledem k ocelové tyči. Rovněž opřete prsty (držící nůž), bezpečně o rukojeť nože (za patou).

Nyní táhněte čepel po oceli směrem dolů. Současně nůž opatrně přitahujte k sobě. Pohyb by měl směřovat od zadní hrany nože k jeho špičce. Po celou dobu tahu udržujte stejný úhel. Tento úkon opakujte třikrát až čtyřikrát. Poté proveďte totéž na druhé straně nože.

Ostření čepele

Brusný kámen – chcete-li čepel nože naostřit, budete potřebovat tvrdší nástroj. Starý osvědčený způsob je pomocí brousku. Dobrou zprávou je, že brusné kameny jsou relativně cenově dostupné. Najdete je za 350 – 450 Kč.Začněte tím, že na rovnou plochu položíte čtverec vlhké papírové utěrky. O ten opřete brusný kámen, který zabrání jeho klouzání. Navlhčete čepel nože trochou vody. Tím se sníží tření. Nyní položte nůž na kámen (jeho nejhrubší stranou) pod úhlem 15 až 20 stupňů. Špička nože by měla směřovat od vás. Položte prsty na rovnou plochu čepele (kromě palce). Palec zůstane na rukojeti. Krouživým pohybem přetáhněte nůž po brusném kameni a dbejte na to, aby úhel zůstal konstantní. Tento postup proveďte třikrát až čtyřikrát. Otočte nůž a opakujte. Poté proveďte stejný postup, ale na hladší straně brusného kamene. Váš kdysi tupý kuchyňský nůž by nyní měl mít naostřené ostří.

Elektrické brousky – můžete použít i elektrický brousek. Postup je v podstatě stejný, navíc rychlejší. Brusné kotouče se otáčejí uvnitř drážek a jsou odpružené. To znamená, že by měly automaticky ostřit nůž pod správným úhlem. Nezapomeňte pečlivě dodržovat pokyny uvedené v návodu. Nesprávné použití elektrických brousků může poškodit ostří nože. Mezi časté chyby patří kroucení, tlačení směrem dolů nebo pozastavení tahu nožů při jejich protahování drážkou brousku. To může způsobit přebroušení (ztrátu příliš velkého množství kovu) nebo nerovnoměrné ostří. Počítejte s tím, že za elektrický brousek zaplatíte o něco více, v rozmezí 650 – 900 Kč.

Keramické hrnky – překvapivě jako brousek na ostří funguje v nouzi i dno keramického hrnku. Zní to bláznivě, ale sami jsme to vyzkoušeli. Otočte keramický hrnek tak, aby jeho dno směřovalo nahoru. Položte ho na rovný povrch. Měl by tam být vyvýšený a neglazovaný kroužek. Povrch kroužku je drsný a je tvrdší než ocel. Použijte jej stejně jako brusný kámen. Vyzkoušejte si to nejprve na levném noži, ne na luxusním příboru.Obraťte se na profesionály

Pro někoho je broušení nožů příliš náročné. Některé prémiové značky nožů nabízí služby broušení. S poplatky v rozmezí od 100 do 300 Kč za kus je to dostupné řešení. Nože však musíte odeslat do značkového servisu, to znamená, že se bez nich budete muset obejít až sedm pracovních dní. Některé místní obchody s potravinami a supermarkety vám nože také nabrousí – a často zdarma. Obvykle se můžete zeptat u řeznického pultu, nejlépe mimo špičku. Jako každou nevyzkoušenou metodu broušení si ji však nejprve vyzkoušejte na noži, bez kterého byste se obešli.

Zdroj:

https://www.cnet.com/news/keep-your-phone-powered-up-with-up-to-36-off-anker-charging-devices/

Ohodnoťte tento příspěvek!
5/5 (1)

Kateřina Vachová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.