Urodilo se vám větší množství dýní? Nebo ještě ani nevíte, jak dýně chutná, ale chcete si tuto pochoutku zavařit do zásoby na zimu?
Urodilo se vám větší množství dýní? Nebo ještě ani nevíte, jak dýně chutná, ale chcete si tuto pochoutku zavařit do zásoby na zimu? Přečtěte si, jakým způsobem dýni zpracovat, aby vám vydržela, co nejdéle.
V mojí zahradě jsou dýně velmi úspěšnou plodinou, proto každou sezónu pěstuji i několik druhů. Miluji to divadelní představení inscenované těžkými, ale kulinářsky kvalitními dýněmi, které se mi vždy naskytne ke konci léta, kdy bujná réva roste až se slévá do moře listí. A je také docela příjemné mít po ruce spoustu této výživné dýně po celý rok. Většina dýní však není vhodná ke skladování, a i v chladném suterénu často začnou po dvou až třech měsících měknout. Naštěstí můžete dýni zachovat několika dalšími způsoby, což se může stát dobrou výzvou pro chladné zimní dny.
Porcování a vaření dýně
Prvním krokem je dýni omýt a poté ji nakrájet na kousky tak malé, aby se vešly do trouby. Většinu dýní, které váží méně než 4,5 kg, lze jednoduše rozpůlit, ale u větších je nejlepší je nakrájet na několik menších kusů.

Tvrdost kůry se liší podle odrůd a k některým (jako je dýně „Jarrahdale“) je vhodnější zvolit silný ostrý nůž nebo sekáček. Jakmile je dýně nakrájena na dva nebo více kousků, použiji lžíci na grapefruit (větší lžíce se zubatým lemováním) nebo malý nůž pro odstranění většiny semen, které poté dávám do kbelíku.
Kousky dýně opláchněte a umístěte spodní stranou na velký plech s dostatečně vysokými stranami, aby zachytil šťávu, která se uvolňuje při vaření dýně. Pečte v troubě o teplotě 165 °C zhruba hodinu. Že je dýně hotová poznáte tak, že vás dům voní jako dýně, některé části dýňové dužiny jsou propadlé a na dně pánve je patrná šťáva. Nechte vychladnout. Chcete-li urychlit chlazení, odlijte šťávu, která se v plechu nahromadila.
Některé dýně jsou sušší než jiné, a dokonce i odrůdy s velmi malou dužninou mohou při vaření pustit značné množství vody. Pokud je vařená dužina při seškrabávání ze slupky ještě hodně mokrá, vložte ji na 20 minut do cedníku, aby z ní odkapalo více šťávy.
Nyní máte tři skvělé možnosti, jak si uchovat svou dýňovou sklizeň: usušení semen, zamrazení dužiny a výroba dýňových křížal.
1. Sušení dýňových semínek

Všechny dýně mají uvnitř jedlá semena, kterými lze krmit i volně žijící ptáky (nebo kuřata), pokud je nechcete sníst sami.
Prvním krokem je probrání semen a odstranění větších kusů dýňové dužiny. Zalejte je vlažnou vodou a promněte, aby se uvolnilo více dužiny.
Pomocí cedníku naberte semínka, která plavou na hladině do čisté misky. Umyjte větším množstvím čisté vody a propláchněte v cedníku. Nebojte se, pokud na semínkách zůstaly malé kousky dužiny. Při sušení, takto propláchnutých dýňových semínek, na čistém bavlněném ručníku dojde k tomu, že většina uschlé dužiny na něm zůstane přilepená O několik hodin později můžete suchá semínka přesunout na talíř. Při běžných pokojových teplotách jsou dýňová semena dostatečně suchá, aby mohla být skladována přibližně týden. Správně vysušená semínka poznáte tak, že se při přeložení na polovinu spíše lámou, než ohýbají.
2. Zamrazení dýně
Zpátky k naší vařené dýni. Do mnoha receptů můžete použít dýňové pyré, které se snadno skladuje v mrazáku. Stačí uvařenou dýni rozmixovat a k tomu vám skvěle poslouží ponorný mixér, který se navíc lehce čistí. Někteří zamrazují dýňové pyré v plastových mrazicích sáčcích, v porcích vhodných pro vybrané recepty. Aby vám takto zamrazená dýně nezabírala v mrazničce moc místa, stačí mrazící sáčky vyskládat na plech a spolu s ním je dát zamrazit. Když je pyré dostatečně ztuhlé, můžete plech vyndat a mrazící sáčky s takto připravenou dýní úhledně naskládat do boxu v mrazničce. Na zamražení dýňového pyré v menším množství použijte silikonové formy na muffiny nebo formu na ledové kostky.
3. Sušené dýňové pyré
Další možností skladování dýně je dýňové máslo, ale nepatří k těm nejlepší způsobům. Lepší variantou je sušené dýňové pyré.

Postup je jednoduchý. Stačí pyré ochutit, jako byste dělali náplň do koláče, s trochou hnědého cukru, skořice, hřebíčku a soli.
Dávejte všeho po málu, protože se chutě koncentrují tím, jak se pyré suší. Směs rozprostřete na silikonové fólii v sušičce na ovoce a sušte při velmi teplé teplotě 57 °C po několik hodin. Pokud nemáte sušičku na ovoce, můžete pyré sušit i v horkovzdušné troubě. Kousky lze po usušení snadno odlepit. Sušené dýňové pyré můžete natrhat na kousky, nebo nakrájet na proužky a srolovat jako ovocné pásky pro děti.
Zdroj: https://www.growveg.co.uk