15 krásných květin, které jsou také chutné

Pokud si myslíte, že jedlé květiny jsou poupata z máslového krému, která se často používají jako dekorace na dorty, zamyslete se znovu. Mnohé květy, které se dají pěstovat v dobré víře, jsou bezpečné i pro konzumaci. Jsou to součásti jedlé krajiny, které dodávají receptům texturu, barvu a chuť. Většina jedlých květin jsou jednoletky, některé se však mohou samy vysévat a vracet se rok co rok, čímž dodají vaší zahradě krásu a po utržení i gurmánský nádech vašemu stolu.

Je tu však velmi závažné upozornění: Některé květiny jsou jedovaté, a dokonce i jedlá květina může mít toxické složky. Obvykle se mohou konzumovat okvětní lístky, nikoli tyčinka a pestík uvnitř květu. Pro jistotu konzumujte pouze okvětní lístky jedlých květů. Navíc můžete také oddělit základnu okvětního lístku, protože může být hořká. I když některé rostliny v původním stavu mohou být bezpečné ke konzumaci, je důležité nikdy nejíst květy, které byly ošetřeny pesticidy nebo jinými chemikáliemi. Buď si je vypěstujte sami zcela přírodní cestou, nebo si kupte ty, které jsou označeny jako „certifikované ekologické“. Chcete-li prozkoumat, které květiny jsou jedlé, zkuste začít s následujícími 15 odrůdami, které vám pomohou nastartovat program květinové síly pro vše od předkrmových salátů až po sladké pochoutky.

Rozšiřte své kulinářské dovednosti pomocí těchto krásných – a velmi chutných – ingrediencí přímo ze zahrady:

Vychutnejte si růže

Nejoblíbenější květiny planety, růže (mezi nimi Rosa rugosa alba, R. rugosa, R. damascena, R. gallica), jsou jedlé, ale různé okvětní lístky mají trochu odlišnou chuť, takže je možná nejlepší experimentovat. Zatímco okvětní lístky, které mají jemně nasládlou chuť, mohou vylepšit nápoje a džemy, blízkovýchodní kuchyně považuje růže za druh koření, čímž se jejich repertoár ještě rozšiřuje. Vezměte si například krémovou, chladivou okurkovo-jogurtovou omáčku, která se často podává s křupavými pokrmy z rýže.

Ponořte se do pampelišEK

Často se jí sice říká plevel, ale celá pampeliška (Taraxacum offcinale) je nejen jedlá, ale i zcela lahodná – od jemně nahořklé zeleně až po nepříliš sladkou medovou chuť mladých květů. Stačí odlomit hlavičku pampelišky a okvětní lístky nasypat do těsta na buchty, křehké pečivo nebo sušenky. Jako předkrm můžete květy namočit do těstíčka na tempuru, rychle osmažit a podávat s omáčkou.

Cannabis Sativa

Určitě stojí za zmínění také magická rostlin, neslavně proslulou pod názvem marihuana. V této době se již nepoužívá marihuana jako před 30 lety ale marihuana, která je speciálně vyšlechtěná a její konopná semínka po vyklíčení a vypěstování jsou velmi bohaté na CBD, které je známo právě medicínskými účinky. V této době se marihuana nejčastěji užívá ve formě konopných potravin.

Popíjejte ibišek

Svěží tropická květina ibišek (Hibiscus rosa-sinensis), která se pyšní jemnou citrusovo-brusinkovou chutí, je velmi osvěžující – není divu, že je oblíbenou ingrediencí módních koktejlů. Je také plný antioxidantů, takže může dodat vašim nápojům zdravý nádech.

Naplňte nasturcie

Syrové okvětní lístky nasturcie (Tropaeolum majus) mají lehce pikantní chuť podobnou hořčici a skvěle se hodí do salátů, zejména s vlašskými ořechy a červenou řepou. Květy mají také ideální velikost pro přípravu jednohubek, takže když je naplníte kozím sýrem, můžete hosty na příštím večírku ohromit.

PŘIzvěte ke svačině fialky

Tyto květy připomínající macešky se z ozdob staly hvězdami receptů, protože svěží jemná chuť okvětních lístků fialek se dobře kombinuje s bylinkami. Zkuste nasekat hrst okvětních lístků fialky (Viola spp.) s podobným množstvím nasekané bazalky, pažitky a petrželky. Pak je vmíchejte do změklého smetanového sýra a namažte na oblíbený chléb, čímž vytvoříte zábavný doplněk ke svačině.

Uvařte si jetel

Do kuchyně lze zařadit červený i bílý jetel. Bílý květ má chuť podobnou vanilce, takže jej zvažte jako přísadu do sladkého pečiva. Červený jetel je známý svými protizánětlivými účinky a lze z něj připravit zdraví prospěšný čaj.

Zapůsobte maceškami

Pokud chcete své pečení posunout do nových výšin, zapomeňte na umělé cukrové květiny a ozdobte svůj příští dort množstvím macešek. Trik při zdobení pomocí květů spočívá v tom, že macešky (Viola x wittrockiana) umístíte mezi vrstvy přírodního řemeslného papíru a pak je srovnáte uvnitř stránek těžké knihy. Po zaschnutí je stačí opatrně přitisknout na čerstvě zmrzlé pohoštění.

Květy dýně v těstíčku

Pokud se na vaší zahradě urodila bohatá úroda dýní (Cucurbita spp.), využijte i jejich květy. Opatrně odstraňte tyčinku a pestík, pak dlouhé žluté květy naplňte bylinkovým poloměkkým sýrem, namočte do těstíčka a smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Tip šéfkuchaře: Pro dosažení nadýchané konzistence přidejte do těsta trochu sodové vody.

Přimíchejte měsíček

Mnoho odrůd měsíčků je jedlých, ale ne všichni tito veselí zahradní favorité chutnají stejně. Mezi odrůdy s údajně nejlepší pikantní chutí patří měsíček francouzský (Tagetes patula) a měsíček tenkolistý (Tagetes tenuifolia). Měsíček lékařský se někdy nazývá „šafrán chudých“ pro sytou barvu, kterou může dodat receptům. Použijte je k oživení salátu nebo zkuste hrst nasekat a smíchat s fazolovými klíčky, na nudličky nakrájenou mrkví a plátky šalvěje jako náplň do veganské letní rolky.

Večeře z denivek

Chuť denivek (Hemerocallis spp.) se u jednotlivých kultivarů liší, ale všechny jsou na slané straně a jsou příjemné do vaječných pokrmů a dipů. Poupata chutnají silněji než otevřené květy a poupata lze sušit, aby dodala šmrnc i polévkám.

Olízněte levanduli

Vůni levandule pravděpodobně znáte, zvažte tedy, zda nezkusit její chuť. Levandule úzkolistá (Lavandula angustifolia) je sladká jako její vůně, ale měla by se používat střídmě, jinak se může stát přehnaně silnou. Pozoruhodné je, že jedno z jejích nejoblíbenějších použití je ve zmrzlině: okvětní lístky namočte do smetany a před přidáním dalších ingrediencí sceďte.

Uchovejte si pivoňky

Jejich vůně je úžasná – a jejich sezóna se může zdát příliš krátká. Uchovejte si tu jasnou, ovocnou chuť pivoněk (Paeonia officinalis) ve šťavnatém růžovém džemu nebo želé. Vzhledem k tomu, že každý květ je tak plný okvětních lístků, stačí vám k uvaření dávky, která začíná uvařením čaje z okvětních lístků, vyrazit do keře pro pár květů.

Ochutnejte tulipány

Tulipány (Tulipa spp.) jsou oblíbenými předzvěstmi jara a mohou se skvěle hodit do sezónních receptů. Chuť okvětních lístků připomíná hrášek a fazole, a proto se hodí do salátů i jako příloha k měkkým sýrům.

Na salát si dejte Květy rozmarýnu

Zatímco listy této byliny jsou poměrně silné, světlé, krásné květy mají jemnější chuť. Rozmarýnem (Rosmarinus officinalis) posypte saláty a těstovinové pokrmy a použijte ho jako přílohu do polévek s drůbežím masem.

Chuť krásného karafiátu

Říká se jim karafiáty nebo hvozdíky (Dianthus caryophyllus) a tyto květiny jsou oblíbeným nízko rostoucím půdním krytem, který se vyskytuje v mnoha barvách. Květy mají sladkou hřebíčkovou příchuť, která dodává výrazný nádech studeným nápojům, salátům a sorbetům. Jen se ujistěte, že jste před použitím odstranili hořkou základnu okvětních lístků.

Ohodnoťte tento příspěvek!
0/5 (0)

Kateřina Vachová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.