Jak skladovat čerstvě upečený chléb: 7 tipů pro skladování chleba

Bagety, bulky a chléb můžete snadno skladovat bez jakýchkoli konzervačních látek s použitím toho, co už pravděpodobně máte v kuchyni. Přečtěte si více o tom, jak skladovat čerstvě upečený chléb tím nejlepším možným způsobem.

Co je čerstvě upečený chléb?

Čerstvě upečený chléb je jakýkoli chléb zakoupený v obchodě nebo domácí chléb, upečený teprve nedávno. Na konci procesu pečení chleba by mělo být těsto teplé a zpravidla na povrchu křupavé a uvnitř nakynuté, i když to závisí na druhu chleba. Nová bageta by měla mít křupavou vnější stranu s těstovitým vnitřkem, zatímco housky a sendvičový chléb budou v celém objemu měkčí. To, jak tvrdý nebo měkký chléb preferujete, závisí také na receptu chleba – můžete chtít křupavé krutony nebo měkké francouzské tousty. Bez ohledu na to by čerstvě upečený chléb neměl být suchý nebo zatuchlý.

Může se čerstvě upečený chléb nechat přes noc venku?

Většinu čerstvě upečeného chleba můžete nechat několik dní při pokojové teplotě s minimálním rizikem vzniku plísní nebo ztvrdnutí. Přesto je pravděpodobně lepší začít skladovat chléb trochu konzervativněji i v jeho nejranější fázi, pokud chcete zajistit, aby si zachoval svou čerstvost. Některé druhy chleba mají delší trvanlivost než jiné. Některé recepty na řemeslný chléb vyžadují přísady, které zpomalují proces křehnutí. Kváskový chléb vydrží déle, protože jeho přísady zpomalují proces retrogradace škrobu (při kterém se škrob mění na vlhkost, odpařuje se a chléb zůstává vysušený). Zjistěte si u pekaře, jak dlouho by měl váš konkrétní typ chleba vydržet, abyste věděli jak dlouho ho lze bezpečně nechat při pokojové teplotě.

7 tipů na snadné skladování chleba

Pokud plánujete používat chléb delší dobu, je důležité, aby byl čerstvý. Vyzkoušejte tyto jednoduché tipy pro dlouhodobé skladování:

TIP 1: Vyhněte se chlazení.

Chlazení chleba nepomáhá prodloužit jeho trvanlivost – naopak, urychluje proces jeho zkažení. Chladnička totiž způsobí, že se vlhkost z chleba odpaří. V důsledku toho se vnitřní části chleba vysuší, ztvrdnou a hůře se žvýkají. Alternativou je skladování čerstvého chleba v mrazničce.

TIP 2: Chléb zmrazte.

Pro co nejdelší skladování je vhodné chléb zmrazit. Celé bochníky nebo jednotlivé krajíce můžete skladovat v mrazicích sáčcích až dva měsíce. Na rozdíl od chladničky se v mrazničce veškerá vlhkost uchová v samotném chlebu. Když ho rozmrazíte a znovu ohřejete, zachová si stejnou křupavou kůrku a měkký vnitřek, jako když byl poprvé uložen do mrazáku.

TIP 3: Chléb krájejte pouze v případě potřeby.

Jakmile chléb rozkrojíte, odhalený vnitřek začne propouštět vlhkost. Pokud uchováte celý bochník chleba neporušený, dokud nebudete připraveni podávat jednotlivé plátky, můžete ho skladovat déle. Jakmile bochník rozkrojíte, uložte jej do vzduchotěsné nebo téměř vzduchotěsné nádoby, abyste simulovali prostředí, ve kterém kůrka chleba stále uzavírá jeho vnitřek.

TIP 4: Přitiskněte řezné strany k sobě.

I když je lepší skladovat celý bochník vcelku, často to není praktické. Až budete chléb mít na prkénku, zkuste ho krájet uprostřed, nikoli na koncích. Tímto způsobem můžete obě strany nakrájeného chleba přitisknout k sobě, jakmile z prostřední části nakrájíte, co potřebujete. Tímto způsobem se vám podaří udržet v chlebu více vlhkosti.

TIP 5: Zužitkujte starý chléb.

Někdy se nevyhnete tomu, aby chléb ztvrdl – v takovém případě můžete využít jeho zbytky. Zejména strouhanka, krutony a nádivka jsou oblíbenými možnostmi, jak dobře využít starý chléb.

TIP 6: Použijte chlebník.

Vložením bochníků do chlebníku zabráníte jejich příliš rychlému vysychání. Boxy na chléb jsou na půli cesty mezi pevným zabalením chleba a jeho ponecháním na volném prostranství při pokojové teplotě. Představují částečně uzavřené a suché místo, kde chléb zůstane čerstvý, ale zároveň do nich může proudit vzduch.

TIP 7: Zabalení chleba.

Pokud zabalením chleba omezíte cirkulaci vzduchu, zabráníte jeho vysychání. Plátěné sáčky na chléb a papírové sáčky jsou sice možnou volbou, ale nemají takovou úroveň nepropustnosti jako pevně zabalená hliníková fólie nebo uzavřené plastové sáčky.

Zdroj:
https://www.masterclass.com/articles/how-to-store-fresh-baked-bread-explained#what-is-fresh-baked-bread

Ohodnoťte tento příspěvek!
5/5 (1)

Kateřina Vachová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.