Jak skladovat čerstvě upečený chléb: 7 tipů pro skladování chleba

Bagety, bulky a chléb můžete snadno skladovat bez jakýchkoli konzervačních látek s použitím toho, co už pravděpodobně máte v kuchyni. Přečtěte si více o tom, jak skladovat čerstvě upečený chléb tím nejlepším možným způsobem.

Kde skladovat čerstvý chléb?

Pokud chcete uchovat čerstvě upečený chléb co nejdéle, je důležité jej skladovat správně. Nejlepším místem pro skladování chleba je chlebník, kde vydrží až týden. Chléb můžete také skladovat na vzduchu ve vzduchotěsném sáčku. Můžete také použít plastovou fólii nebo potravinářský sáček, ale nezapomeňte, že takový způsob skladování může způsobit, že se chléb rychleji zatuchne.

7 tipů na snadné skladování chleba

Pokud plánujete používat chléb delší dobu, je důležité, aby byl čerstvý. Vyzkoušejte tyto jednoduché tipy pro dlouhodobé skladování:

TIP 1: Vyhněte se chlazení.

Uchovávání chleba v chladničce skutečně proces jeho zkažení urychluje. Vlhkost z chleba se totiž v chladničce odpaří, což způsobí, že se vnitřní části chleba vysuší a ztvrdnou. To ztěžuje jeho žvýkání a zkracuje jeho trvanlivost. Vhodnějším místem pro skladování čerstvého chleba je proto mraznička. Tam se chléb dlouho uchová bez změny kvality a zůstane křupavý a šťavnatý.

TIP 2: Chléb zmrazte.

Skladování chleba v mrazničce je skutečně nejlepším způsobem, jak ho co nejdéle uchovat bez změny kvality. V mrazničce se totiž veškerá vlhkost uchová v samotném chlebu, což zabraňuje jeho vysoušení a ztvrdnutí. Když ho rozmrazíte a znovu ohřejete, zachová si svou šťavnatost a křupavou kůrku. Je vhodné chléb zmrazit ve sáčcích, aby se nelepil ke zbytku potravin v mrazničce. Můžete ho skladovat až dva měsíce, aniž by došlo k zhoršení jeho kvality.

TIP 3: Chléb krájejte pouze v případě potřeby.

Pokud rozkrojíte celý bochník chleba, odhalený vnitřek začne propouštět vlhkost, což způsobí, že se chléb rychleji vysuší a ztvrdne. Je proto vhodné uchovat celý bochník neporušený, dokud nebudete připraveni podávat jednotlivé plátky. Pokud už bochník rozkrojíte, uložte jej do chlebníku nebo téměř vzduchotěsné nádoby, abyste simulovali prostředí, ve kterém kůrka chleba stále uzavírá jeho vnitřek. Tímto způsobem se prodlouží trvanlivost rozkrojeného chleba.

TIP 4: Přitiskněte řezné strany k sobě.

I když je nejlepší uchovat celý bochník chleba vcelku, často to není praktické. Pokud už bochník rozkrojíte, je lepší ho krájet uprostřed, nikoli na koncích. Tímto způsobem můžete obě strany nakrájeného chleba přitisknout k sobě, jakmile z prostřední části nakrájíte, co potřebujete. To udrží v chlebu více vlhkosti a zabrání jeho rychlému vysoušení. Tato metoda tedy pomůže prodloužit trvanlivost rozkrojeného chleba.

TIP 5: Zužitkujte starý chléb.

Pokud se vám stane, že chléb ztvrdne, můžete využít jeho zbytky k přípravě dalších jídel. Strouhanka a krutony jsou oblíbenými možnostmi, jak dobře využít starý chléb. Ze ztvrdlého chleba lze například udělat strouhanku, která se používá jako obal při smažení masa nebo jako součást náplně do zeleninových plněných těstovin. Krutony se zase hodí jako základ pro zeleninové saláty nebo jako ozdoba pro polévky.

TIP 6: Použijte chlebník.

Vložením bochníků do chlebníku zabráníte jejich příliš rychlému vysychání. Chlebníky jsou na půli cesty mezi pevným zabalením chleba a jeho ponecháním na volném prostranství při pokojové teplotě. Představují částečně uzavřené a suché místo, kde chléb zůstane čerstvý, ale zároveň do nich může proudit vzduch.

TIP 7: Zabalení chleba.

Zabalením chleba omezíte cirkulaci vzduchu, což zabrání jeho vysychání. Plátěné sáčky na chléb a papírové sáčky jsou sice možnou volbou, ale nemají takovou úroveň nepropustnosti jako pevně zabalená hliníková fólie nebo uzavřené plastové sáčky. Tyto obaly chleba zajistí lepší uzavření a tím i delší trvanlivost chleba. Doporučuje se použít uzavřené plastové sáčky nebo hliníkovou fólii, pokud chcete chléb skladovat déle než několik dnů.

Ohodnoťte tento příspěvek!
5/5 (1)

Kateřina Vachová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *