Většina z nás miluje chuť pravého másla. Jeho nadměrná konzumace nám ale může škodit. Jaká je tedy zdravější alternativa? Ghí! A ještě zdravější varianta je domácí výroba ghí.
Ghí (přepuštěné máslo) je přísada známá tím, že dělá každodenní jídla ještě lepšími. Kromě toho, že skvěle chutná, nabízí tento tuk na vaření mnoho zdravotních výhod, zejména pro vaše srdce. Domácí výroba ghí je navíc velmi jednoduchá.
Zní to absurdně, že? Přečtěte si tento článek a už pro vás nebude ani domácí výroba ghí žádným tajemstvím.
Ghí neboli přepuštěné máslo je součástí vaření ve většině indických kuchyní. Ájurvéda používá ghí v několika terapeutických přípravcích.
Ghí je prý nejzdravější přírodní zdroj jedlého tuku. V sanskrtu známé jako ghrta nebo ghrita. Ájurvéda tvrdí, že podporuje dlouhověkost a imunitu.
S 60–70 % nasycených tuků a 0 % konzervantů, může kravské ghí chránit vaše srdce a celkové zdraví. Je také známé jako Medha Rasayana neboli mozkové tonikum. Nedávné studie na potkanech odhalily, že ghí podporuje paměť a učení u dospělých a dětí.
Laboratorní testy prokázaly různé zdravotní přínosy. Chcete vědět jaké?
8️⃣ překvapivých výhod ghí
Konzumace optimálního množství ghí zachovává zdraví vašeho srdce a mozku. Může také pomoci při hubnutí a hojení ran.
1. Snižuje riziko srdečních chorob
V posledních letech je ghí spojeno s kardiovaskulárními chorobami. Výzkum však nabízí protichůdný pohled. V rámci propracované studie byly krysy krmeny 10 % ghí v potravě po dobu 4 týdnů.
Neprokázal se žádný účinek na lipidové profily v séru ani na zdraví jater potkanů.
Naopak jiné studie na zvířatech prokázaly pokles hladiny cholesterolu v séru – zejména hladiny LDL a VLDL.
Další studie byla provedena na mužích z indického venkova. Odhalila významně nižší výskyt ischemické srdeční choroby, zejména u mužů, kteří konzumovali vysoké množství ghí.
2. Podporuje hubnutí
Vzhledem k tomu, že ghí je tvořeno z asi 60 % nasycenými tuky, bývá často spojováno s přírůstkem hmotnosti. Výzkumníci provedli několik pokusů na zvířatech, aby pochopili, jak to funguje. Většina těchto studií uváděla protichůdné výsledky.
Ve studiích na potkanech bylo několik subjektů krmeno ghí, máslem a komerčním lékem. Potkani, kteří byli krmeni kravským ghí, vykazovali pokles tělesné hmotnosti, který byl srovnatelný s lékovým standardem.
Tento úbytek hmotnosti může být způsoben tím, že ghí napomáhá rychlejšímu trávení a vstřebávání potravy. Ghí stimuluje sekreci žaludečních kyselin na podporu trávení, na rozdíl od jiných olejů, které zpomalují trávicí proces.
3. Zlepšuje paměť i celkové zdraví mozku
Ghí je v ájurvédě známé jako Medha Rasayana neboli mozkové tonikum. Vzhledem k vysokému obsahu nasycených tuků je však méně žádoucí.
Kravské ghí obsahuje poměrně velké množství polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Obsahuje také omega-3 mastné kyseliny, jako je kyselina eikosapentaenová (EPA), kyselina dokosahexaenová (DHA), cholesterol a kyselina linolenová. Tyto mastné kyseliny hrají významnou roli v prevenci demence a neurodegenerativních onemocnění.
Vysoké množství DHA se nachází v mozkové kůře. Také váš mozek je tvořen z více jak 2 % cholesterolu, což vysvětluje jeho roli při správném fungování. Dostatečné dávky ghí tak mohou ovlivnit bezproblémové signály vysílané z mozku, duševní bdělost a paměť.
4. Snižuje riziko rakoviny
Počáteční stádia vývoje rakoviny (karcinogeneze) probíhají na lipidových membránách různých buněk. Když vhodné enzymy reagují s molekulami karcinogenních (rakovinotvorných látek), vyvolávají vznik nádoru.
Karcinogenezi lze odstranit změnou složení membránových lipidů. Ghí obsahuje nasycené a nenasycené tuky, které mohou ovlivnit chemii těchto lipidů.
Jelikož je ghí mléčný výrobek, obsahuje konjugovanou kyselinu linoleovou (CLA). CLA je zdokumentované protinádorové činidlo. Studie na zvířatech také potvrzují protinádorové účinky ghí u rakoviny tlustého střeva, prsu a jater ve srovnání s jinými tuky na vaření.
5. Ovlivňuje hladinu cholesterolu
Na rozdíl od másla má ghí správnou směs dlouhých a krátkých nasycených mastných kyselin. Toto složení usnadňuje jeho trávení. Má také relativně vyšší obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA) na rozdíl od tuků podobných máslu.
PUFA pomáhají při účinném vylučování cholesterolu. To zabraňuje hromadění cholesterolu a peroxidaci, která způsobuje onemocnění srdce.
Přítomnost konjugované kyseliny linolové (CLA) u ghí také vykonává přísnou kontrolu hladiny lipidů. Bylo zjištěno, že až 0,5 % CLA snižuje celkové triglyceridy o 28 %! Podávání ghí nemusí zvyšovat hladiny HDL, ale může zabránit akumulaci cholesterolu, a tak vyrovnávat lipidový profil v séru.
6. Léčí rány a zánětlivé jizvy
Ghí se používá jako mastný základ v několika ajurvédských přípravcích. V kombinaci s medem je užitečný při léčbě ran, otoků, popálenin a puchýřů.
Ghí může regulovat tvorbu prostaglandinů (sloučenin, které zvyšují zánět) s pomocí svého bohatého esenciálního obsahu mastných kyselin. Kontrolou sekrece těchto molekul zlepšuje ghí rychlost hojení a obnovy.
Tento tuk na vaření může také zmírnit chronické bolesti z hemoroidů. Naneste kombinaci kravského ghí a pryskyřice z Damarovníku obrovského (Shorea robusta) do rektálního prolapsu. Tato směs dokáže snížit pocit pálení a nadměrnou sekreci. Před vyzkoušením tohoto léku se však poraďte se svým lékařem.
Butyrát obsažený v ghí může pomoci při snižování zánětu v trávicím traktu a těle.
7. Zlepšuje trávení
Ájurvéda tvrdí, že ghí je snadno stravitelné na rozdíl od jiných kuchyňských olejů. Kravské ghí působí dobře na trávicí trakt a zlepšuje trávení bez podráždění žaludku.
Vyrovnává také sekreci žaludečních kyselin ve střevech. Takto zůstává chráněna vnitřní slizniční vrstva žaludku. Také čistí tlusté střevo, což nepřímo ovlivňuje pohyb střev.
Těhotným ženám se doporučuje, aby v prvních měsících vařily v mléce a ghí, aby se předešlo zácpě, nevolnosti a zvracení. V pozdějších měsících mohou regulované porce ghí podpořit i vývoj plodu.
8. Hydratuje a regeneruje pokožku
Ghí je účinné při léčbě suché pokožky, kožních vyrážek a alergií. Je bohaté na esenciální mastné kyseliny. Deficit těchto omega-3 a omega-6 mastných kyselin se projevuje jako husí kůže (phrynoderma) a ztvrdlá vyrážka na končetinách.
Konzumace ghí nebo jeho aplikace zlepšuje schopnost pokožky udržet vlhkost. Vmasírování do kůže stimuluje tvorbu endorfinů. Endorfiny zvyšují vaši imunitu. Po rutinní masáží ghí a koupání se ukázalo, že dochází i ke zpomalení procesu stárnutí pokožky.
Kombinace ghí, mléka a čočky aplikovaná na obličej může zlepšit pleť. Ke změkčení popraskaných pat a hrubých chodidel je dobré nohy zabalit do směsi ghí s včelím voskem, draselnou a sodnou solí.
Je tedy dokázáno, že ghí je dobré pro vaše zdraví. Nasycené tuky a obsah cholesterolu jsou více užitečné než škodlivé.
Zjistěte, kolik základních živin ghí obsahuje.
Nutriční hodnoty na 100 g:
- Voda 0,5 g
- Energie 900 kcal/3766 kJ
- Celkový lipid (tuk) 100 g
- Vitamín A 4000 IU
- Mastné kyseliny (nasycené) 60 g
- Mastné kyseliny (polynenasycené) 4 g
- Cholesterol 300 mg
Vzhledem k tomu, že ghí nemá téměř žádné trans tuky, může se používat k vaření. Dobré je také mít po ruce lahvičku ghí, protože slouží jako vynikající lokální léčebný prostředek.
Proč si ho nevyrobit sami?
Domácí výroba ghí není žádná věda.
Pro přípravu ghí ve vaší kuchyni postupujte podle jednoduchých kroků uvedených níže.
➡️ Domácí výroba ghí
Vyrábět si ghí doma se vyplatí. Konečný produkt je čistý a bez téměř všech kontaminujících látek.
Co potřebujete:
- Máslo nebo tuk z (nejlépe plnotučného) mléka: kolem 1 kg
- Skleněné nádoby
- Jogurt: malé množství (jako startovací kultura)
- Trychtýř
- Pánev nebo mikrovlnná trouba
- Mušelínová látka (nebo ekvivalentní látka)
- Dejte 2 lžičky jogurtu do střední nebo velké nádoby (do které se vejde 1 kg smetany).
- Do této nádoby sbírejte smetanu nebo tukovou vrstvu z mléka s vysokým obsahem tuku nebo běžného mléka po dobu asi 8-9 dní. Po tuto dobu uchovávejte nádobu v chladničce, protože smetana se lehce zkazí.
- Poté, co nasbíráte dostatek smetany, musíte ji začít tlouci. Pro tento krok použijte máselnici (nádoba na stloukání másla).
- Přidejte 2-3 polévkové lžíce studené vody. Stlučte směs po dobu 3-4 minut.
- Pokračujte v přidávání vody, aby se oddělilo „podmáslí“ od zbylé směsi.
- Po 8-10 minutách stloukání si všimnete bublinek másla v horní části, které se oddělují od tekuté části. Tuto vrstvu másla nasbírejte do jiné nádoby.
- Takto extrahované máslo vložte do hrnce a za mírné teploty nechte rozpustit.
- Vařte na mírném plameni asi 18-20 minut. Bublinky/pěna se začnou usazovat a směs se změní ve zlatou tekutinu. Tuto tekutinu (nebo surové ghí) naberte do čisté nádoby.
- Toto surový ghí vařte při vysoké teplotě 3-4 minuty. Na dně hrnce uvidíte spálené mléčné granule. Vypněte sporák a nechte ghí vychladnout po dalších 10 minut.
- Ghí přefiltrujte do čisté nádoby.
Blahopřeji! Právě jste udělali várku nefalšovaného a čistého ghí (přepuštěného másla). Domácí výroba ghí je víc než snadná!
Toto ghí můžete používat dobrých 8-10 měsíců! Podívejte se níže, jak jej můžete skladovat.
➡️ Jak ghí uchovávat
Uchovávejte ghí v čisté, dobře uzavřené skleněné nádobě na chladném a tmavém místě vhodném pro dlouhodobé skladování.
Nemusíte jej uchovávat v lednici ani po otevření. Pokud se však používá déle než 3 měsíce, jeho uchovávání v lednici prodlouží dobu použitelnosti.
V ideálním případě je vhodné ghí spotřebovat do roka a raději kontrolovat vzhled a případný zápach.
Nejlepší je v případě domácí výroby ghí zvolit více menších sklenic vhodných pro skladování.
Pokud to není možné, udělejte velkou dávku a ghí rozdělte do několika velkých sklenic. Vybírejte sklenice, do kterých se vejde zhruba měsíční spotřeba.
Zbytek můžete skladovat v chladničce nebo mimo ni, v závislosti na pokojové teplotě.
Nahraďte běžný olej na vaření tímto přepuštěným máslem a uvidíte, jak chutné jídlo vznikne!
Ghí má 60 % nasycených tuků. Nebude pravidelné vaření s ním škodlivé?
Jinými slovy, neexistují nějaké vedlejší účinky konzumace ghí při tak velkém množství?
Odpovědi najdete v následující části.
➡️ Jaké jsou vedlejší účinky pravidelného používání ghí?
Ačkoli se můžete setkat s tvrzením, že ghí zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, vědecká literatura s tím zcela nesouhlasí.
Studie na zvířatech prokázaly, že ghí, pokud tvoří dokonce 10 % vaší stravy, nemá žádné nepříznivé účinky.
Při této dávce má totiž ghí ochranné účinky na životně důležité orgány. Při této dávce zůstaly lipidové profily nezměněny také u potkanů.
Ve srovnání s jinými kuchyňskými oleji (které jsou bohaté na SFA) je ghí pravděpodobně nejméně škodlivé.
Blížíme se k další zřejmé otázce…
➡️ Kolik ghí je bezpečné sníst za den?
Pokud hledáte doporučený limit příjmu ghí v potravě, hledáte marně, protože dosud nebyl stanoven žádný rozsah nebo limit.
Některé asociace však doporučují omezit spotřebu nasycených tuků na méně než 7 % energetického příjmu.
Indická rada pro lékařský výzkum (ICMR) uvádí, že asi 25-30 % kalorií by mělo pocházet z tuku. Některé tuky (asi 25-30 g/den) přijímáme prostřednictvím základních potravin a ořechů.
Zůstane vám tak jen 15-20 g tuků. Proto by se měly denně konzumovat pouze 3-4 čajové lžičky oleje/tuku na vaření.
➡️ Jak nejlépe ghí konzumovat?
Za nejúčinnější způsob je považováno dát si lžíci syrového ghí na lačný žaludek. Ačkoli za to Ájurvéda ručí, není to zatím podloženo žádnými vědeckými důkazy.
Místo toho si můžete ke snídani přidat ghí – na toast, do salátu nebo ovesné kaše. Nahrazení soleného/nesoleného másla ghí funguje dobře.
Jen málo z nás dokáže dodržet stanovené limity příjmu tuku. To nejmenší, co můžeme udělat, je vybrat oleje/tuky, které mají minimum nepříznivých účinků. Ghí je v takových případech nejlepší volbou. Domácí výroba ghí vám zajistí, že budete mít sami přehled o tom, jak čistý a zdravý váš výsledný produkt je.
Ghí nabízí čistotu, chuť a zdraví a je bez nečistot. Přechod na ghí může vaše jídlo vylepšit a posílit vaše zdraví.