Česnek není žádná jemná ingredience. Je tak silný, že doslova vyzařuje z vaší kuchyně. Ale všechno, co ho dělá štiplavým, ho také dělá chutným.


Výhody, použití a tipy na vaření

Jako součást rodu Allium, do kterého patří i cibule, není divu, že má česnek takový říz. A stejně jako chuť cibule, která je nejdříve nahořklá a pak sladká, i u česneku se chuť postupně zjemňuje, zejména když se zahřeje a uvaří. Ale samozřejmě nejdříve obohatí váš připravovaný pokrm svou výraznou chutí.

Čím je vlastně způsobena ta výrazná vůně, která se uvolňuje při krájení česneku? To je enzym zvaný alliináza působící s aminokyselinou zvanou allin.

Jakmile nakrájíte, nasekáte nebo rozdrtíte stroužek česneku, tyto sloučeniny se promíchají a vytvoří něco, čemu se říká allicin. To je to první, co vás praští do nosu. A také to, co dává česneku většinu jeho prestiže a vám přináší zdravotní výhody.

Zdravotní výhody česneku

Allicin se neaktivuje, dokud se česnek nerozdrtí nebo nenakrájí. Tento proces však může zastavit tepelná úprava a k aktivaci vůbec nemusí dojít. Takže když při vaření používáte česnek nebojte se ho rozdrtit a nechat chvíli odležet, než ho hodíte do hrnce nebo na pánev. To pomůže zvýšit chuť i jeho zdravotní výhody.

Než lidé začali používat česnek k ochucení jídla, používali ho pro léčbu zdravotních problémů. Některé studie spojují česnek se silnějším imunitním systémem a kratší dobou rekonvalescence při běžném nachlazení. Česnekové doplňky prokázaly účinnost při snižování vysokého krevního tlaku a hladiny cholesterolu.

Čerstvý česnek má také antibakteriální vlastnosti a v některých studiích byl dokonce účinnější než běžně předepisovaná antibiotika.

Výživová hodnota

1 stroužek (3 gramy) česneku obsahuje:

  • 4 kcal
  • 0,19 g bílkovin
  • 0,99 g sacharidů
  • 0,01 g tuku
  • 0,1 g vlákniny
  • 12 mg draslíku
  • 5 mg fosforu
  • 5 mg vápníku
  • 1 mg hořčíku
  • 0,9 mg vitaminu C

Druhy česneku

Konvenční česnek: Existuje několik druhů tohoto tzv. konvenčního česneku, a všechny spadají do dvou kategorií: paličák a nepaličák. Odrůdy nepaličáků zahrnují česnek kreolský, asijský, Turban aj. Mezi odrůdy paličáku patří Porcelan (např. Dukat), Rokambol aj.

Druhy česneku
Druhy česneku

Sloní česnek: Ve skutečnosti to není pravý česnek, i když patří do stejného rodu, ale jedná se o zahradní odrůdu póru. Velké stroužky jsou spojeny s dlouhou kvetoucí stopkou s listy, které vypadají podobně jako na póru. Stroužky lze oddělit a použít při vaření. Jeho chuť není tolik štiplavá jako u běžného česneku.

Černý česnek: Černý česnek je novější, ale také hůře k sehnání. Má tmavě nafialovělou šedou barvu s lehce štiplavým tónem a je sladší než běžný česnek. Chcete-li z něj získat co nejvíce chuti, nechte ho celý nebo jej nahrubo nasekejte.

Loupání velkého množství česneku

Existují dvě populární techniky loupání česneku, nicméně jsem zjistil, že ani jedna neodstraní všechnu slupku, ale i tak vám to práci ulehčí.

1. V zavařovací sklenici

Do velké zavařovací sklenice (o objemu cca 1 litr) vložte celé palice česneku. Pořádně uzavřete a třepejte 1 až 2 minuty, dokud se stroužky neoddělí a většina slupek se neuvolní. Slupky vyhoďte a poté prsty odstraňte i ty zbývající z česnekových stroužků.

2. Ve dvou miskách

Umístěte celé palice česneku do dvou středních nebo velkých misek, přiklopených k sobě a vytvořte tak tvar kopule. Pro lepší manipulaci použijte misky s přečnívajícími okraji! Protřepávejte 1 až 2 minuty, dokud se česnekové stroužky nerozdělí a slupky nezačnou opadávat. Slupky vyhoďte a protřepávejte stroužky další 1 až 2 minuty. Stroužky dočistěte ručně.

Tip kuchaře: Slupka se může po protřepání přilepit na stroužky, takže stačí česnek pod vodou omýt. Pokud připravujete jen několik stroužků, použijte techniku loupání níže.

Jak vařit s česnekem

Česnek používejte jako základ chuti při restování masa nebo zeleniny. Česnek můžete také opéct celý, čímž jej zjemníte a získáte sladší chuť. Poté můžete česnek lehce rozmačkat s máslem a použít na chleba, nebo jím dochutit omáčky. Já přidávám pečený česnek do bramborové kaše a vždycky je to hit.

Odstranění česnekového odéru z rukou

Při zpracovávání česneku se nevyhnete také typickému odéru, který vám lehce ulpí na rukách.

Sklizený česnek
Sklizený česnek

I když je vůně česneku skvělá do kuchyně, už není tak žádaná, když přetrvává na rukou příliš dlouho.

Abyste se česnekové vůně zbavili, můžete si ruce vyčistit jedlou sodou nebo je zkuste omýt octem. Pokud jste už opravdu zoufalí, zkuste rajčatový džus, ale jedna z výše zmíněných rad by měla stačit.

Vyklíčený česnek a co s ním

Občas se stane, že se ze středu stroužku vynoří malý zelený klíček. Zjistěte, proč se tak děje, jestli je bezpečné takový česnek jíst a co dál dělat.

Postupně si podle receptu připravujete všechny ingredience a vezmete si i pár stroužků česneku. Odstraníte papírovou slupku a po rozkrojení česneku zjistíte, že se uvnitř skrývá něco zeleného nebo ještě hůře, z česneku vyčnívá dlouhý zelený klíček, který nelze přehlédnout.

Ačkoli je to otravné, je potřeba klíčky z česneku odstranit, i když to zabere o minutu více, což může být při větším množství stroužků dost zdlouhavý proces. Ale věřte, že to stojí za zvýšenou námahu právě kvůli výsledné chuti pokrmu. Pojďme prozkoumat, proč se objevují, a jak je rychle odstranit, abyste mohli nerušeně pokračovat ve vaření.

Je bezpečné jíst vyklíčený česnek?

Ano, dobrá zpráva je, že tyto jasně zelené výhonky nejsou zdraví nebezpečné, ale jsou tu určitá ALE. Výhonky mají silnější hořkou chuť, která může být výrazná např. v majonéze či salátovém dresingu.

Pokud je česnek hlavní složkou vašeho receptu a bude se vařit, možná vám projde pár zelených klíčků stejně jako u smažených nebo dušených jídel. Hořké tóny se nejlépe vyvažují něčím sladkým, takže pokud má pokrm obě tyto chutě, nemusíte se bát přidat vyklíčený česnek.

Snadný způsob, jak odstranit zelený výhonek

Česnek jednoduše podélně rozpůlíme a prstem vytáhneme zelený výhonek, který vyhodíme. Česnek poté nakrájejte, nasekejte nebo rozmačkejte.

Proč mi klíčí česnek?

Většina česneku prodávaného v obchodech s potravinami je česnek kuchyňský neboli Allium sativum, který má nejdelší trvanlivost. Ale pokud není česnek správně skladován, mohou se objevit klíčky. Zejména příliš mnoho světla, vlhkosti a tepla může způsobit, že vám česnekové stroužky vyklíčí.

Jak vybrat a skladovat česnek

Vybírejte česnek, který je pevný a nemá žádné známky rozkladu. Abyste prodloužili trvanlivost, udržujte palici česneku neporušenou, i když odlamujete jednotlivé stroužky. Pokud je česnek oloupaný zkracuje je se jeho doba použitelnosti.

Česnek skladujte v suchých prostorách při pokojové teplotě a mimo dosah světla.  Známky toho, že se váš česnek horší, mohou zahrnovat žloutnutí a zelené výhonky uprostřed stroužků. Skladování česneku v chladném suchém prostoru, jako je spíž, snižuje šance na jeho klíčení. Ideální je okolo (15 až 18 °C) v síťce, papírovém sáčku nebo prodyšném košíku. To může prodloužit použitelnost česneku dokonce na několik měsíců!

Zdroj: https://www.jessicagavin.com

Ohodnoťe prosím tento test:
.